Ένα από τα πλεονεκτήματα της Τεχνολογίας είναι και η δυνατότητα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, δηλ. της επικοινωνίας μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρουν ο Η.Υ., τα κινητά κ.λπ. Έτσι, ας πούμε, αποστέλλονται κατά εκατοντάδες σε μια σχολική χρονιά στα σχολεία και αλλού ηλεκτρονικά εγκύκλιοι και e-mails και επιτυγχάνονται τα πιο κάτω:
– γρήγορη, άμεση επικοινωνία, χωρίς μάλιστα τη χρήση των ταχυδρομικών Υπηρεσιών
– αποφόρτιση συνεπακόλουθα της εργασίας των ταχυδρομικών Υπηρεσιών
– εξοικονόμηση μεγάλης ποσότητας χαρτιού, αφού αυτά που θα αποστέλλονταν με το ταχυδρομείο αποστέλλονται μέσω του Η.Υ. –εδώ να προσθέσω πως δεν χρειάζεται παρά μόνο λίγες εγκύκλιοι να τυπώνονται.
Η πρακτική όμως των τελευταίων δεκαπέντε (15) τουλάχιστον χρόνων δείχνει πως υπάρχει, όχι κατ’ ανάγκην σκόπιμα, μια «κατάχρηση», ας την πούμε έτσι, αυτής της ευκολίας, όχι μόνο από το ΥΠΠΑΝ, αλλά και από άλλα Υπουργεία και Υπηρεσίες. 
Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε πως στα e-mails των σχολείων –δεν γνωρίζω το τι γίνεται σε άλλες Υπηρεσίες– αποστέλλονται όλων των ειδών οι διαφημίσεις και μάλιστα διαφημίσεις που καμιά σχέση δεν έχουν βασικά με την Εκπαίδευση και τα παιδιά, για να μην πω ούτε με τους/τις εκπαιδευτικούς. 
Τι γίνεται λοιπόν; Οι διευθύνσεις και οι διευθυντικές ομάδες των σχολείων, αλλά κατά συνέπειαν και όλοι/ες οι εκπαιδευτικοί έρχονται αντιμέτωπες με έναν τεράστιο όγκο οδηγιών, πληροφοριών κ.λπ., που δεν είναι όλες απαραίτητες. Δίνεται λοιπόν, ίσως και λανθασμένα, η εντύπωση σε πολλούς/ες εκπαιδευτικούς, πως στην προσπάθειά τους οι ανώτατοι λειτουργοί και του Υπουργείου Παιδείας και των άλλων Υπουργείων, να καλύψουν την κάθε απορία και το κάθε τι που θα μπορούσε να παρερμηνευθεί, χρησιμοποιούν αλόγιστα και χωρίς σύνεση την Τεχνολογία. Με αποτέλεσμα να βραχυκυκλώνονται πραγματικά και μεταφορικά οι διευθύνσεις και οι διευθυντικές ομάδες και κατά συνέπεια όλοι οι εκπαιδευτικοί σε πολύ χρόνο ανάγνωσης του καθετί, ώστε να δουν και να μελετήσουν τα διάφορα «ναι μεν, αλλά» και τις λεπτομέρεις για το καθετί. 
Πολύτιμος χρόνος λοιπόν και των Διευθυντών/τριών και των διευθυντικών ομάδων κυρίως, αλλά και όλων των εκπαιδευτικών, σπαταλάται σε αυτή την περιττή ανάγνωση εγκυκλίων και e-mails. Τώρα, το να ισχυριστεί κάποιος πως «μα αυτή είναι η δουλειά μας, τι να κάνουμε;», μου φαίνεται τουλάχιστον υποκριτικό.
     Θα πρέπει λοιπόν, όπως παραδέχτηκε σε Συνέδριο Διευθυντών και ο τέως ΥΠΠ, κ. Κώστας Καδής, μετά από εισηγήσεις συναδέλφου, να απλοποιηθούν κάποια πράγματα. Και σίγουρα μπορούν να απλοποιηθούν! Θα κερδίσουν όλοι/ες και χρόνο και δύναμη για να αντιμετωπιστούν τα υπόλοιπα προβλήματα της καθημερινότητας των σχολείων.

*Τέως Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου και γονιός.