Ο Δήμος Πέγειας έσυρε το Υπουργικό Συμβούλιο στο Δικαστήριο για το γεγονός ότι ανέτρεψε την απόφαση της Πολεοδομίας να απορρίψει αίτηση εταιρείας του ομίλου Λεπτός για ανέγερση 22 κατοικιών και ενός εστιατορίου ή 21 κατοικιών και δύο εστιατορίων στον Κόλπο των Κοραλλίων. Υπουργική Επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα την ιεραρχική προσφυγή και κάλεσε την πολεοδομική Αρχή να επανεξετάσει την απόφασή της.
 
Η προσφυγή του δήμου κατά της κυβέρνησης θα αρχίσει αν εξετάζεται εντός Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου ο δήμαρχος Πέγειας, Μαρίνος Λάμπρου.
 
Η υπόθεση παρουσιάζει ευρύτερο ενδιαφέρον, αφού πέραν της εκκρεμούσας αίτησης για τις επαύλεις, στον ίδιο χώρο υπάρχουν 288 οικόπεδα που διαχωρίστηκαν χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, με αποτέλεσμα 150 άνθρωποι που έκτισαν σπίτια να εγκλωβιστούν, αφού δεν τους εκδίδεται τίτλος ιδιοκτησίας. 
 
Μια άλλη πτυχή που προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών, είναι η αναφορά ότι εντός του διαχωρισμού υπάρχουν 64 περίκλειστα οικόπεδα τα οποία κανονικά δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν.
 
Το θέμα συζητήθηκε με αφορμή πρόταση Νόμου του ΔΗΣΥ, με βάση την οποία μπορούν να καταργηθούν υδατορέματα (από ποτάμια μέχρι και ρυάκια και μονοπάτια) που βρίσκονται σε υπό ανάπτυξη περιοχές (εμβαδού πέραν των 5.000 τ.μ.) και μάλιστα αν ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης δεν επιθυμεί να τα χρησιμοποιήσει, τότε αντί να πληρώνει την αγοραία αξία τους, να τα πληρώνει ως υδατορέματα με την ελάχιστη αξία.
 
Στο τεμάχιο για το οποίο υπεβλήθη αίτηση για τις επαύλεις υπάρχουν τρία δημόσια μονοπάτια και ένα δημόσιο αργάκι, τα οποία επιδιώκεται να καταργηθούν.
 
Όπως έγραψε ήδη ο «Φ», όταν κατατέθηκε η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, ο δήμαρχος Πέγειας ο οποίος ήταν παρών στη συνεδρία αντέδρασε, υποστηρίζοντας πως η πρόταση φωτογραφίζει συγκεκριμένη ανάπτυξη. «Υπάρχει περίπτωση στα όρια του δήμου, που ταιριάζει με ακρίβεια στην προτεινόμενη νομοθεσία», είχε αναφέρει ο κ Λάμπρου. Σημειώνεται, πως στην πορεία ο ΔΗΣΥ απέσυρε την πρόταση Νόμου.
 
Ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης, ο οποίος ενέγραψε το θέμα στην Επιτροπή Ελέγχου, μίλησε για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, υπό την έννοια ότι καταργούνται υδατορέματα που αποτελούν κρατική περιουσία τα οποία μπορούν να αξιοποιούν ιδιώτες.
 
Εξάλλου, η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία συνυπέγραψε το θέμα, υποστήριξε πως η παρούσα κυβέρνηση με σκοπό την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων προκάλεσε τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στον τόπο. Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, ανέφερε πως ο συνάδελφός της, Νίκος Νουρής, που κατέθεσε την πρόταση νόμου για κατάργηση των υδατορεμάτων, την απέσυρε.
 
Εκ μέρους του Κτηματολογίου, η Έφη Σαββίδου ανέφερε πως τα υδατορέματα προστατεύονται από τη Νομοθεσία και το Τμήμα προχωρά στην κατάργησή τους μόνο με τη σύμφωνο γνώμη των εμπλεκόμενων Τμημάτων, με βάση την αγοραία αξία τους. Είπε επίσης πως η εξεταζόμενη γη είναι μισθωμένη από τον ιδιοκτήτη της σε εταιρεία. 
 
Η έπαρχος Πάφου, Μαίρη Λάμπρου, ανέφερε πως η άδεια διαχωρισμού στην περιοχή που αφορούσε 288 οικόπεδα υπεβλήθη το 1968 και εξεδόθη άδεια με βάση τα τότε δεδομένα. Είπε επίσης πως στην πορεία υπεβλήθη αίτηση για κατάργηση των υδατορεμάτων.
 
Περίκλειστα τα 64 από τα 288 οικόπεδα
 
Ο δήμαρχος Πέγειας, Μαρίνος Λάμπρου, ανέφερε πως η παραλία του Κόλπου των Κοραλλίων εξυπηρετεί όχι μόνο την Πάφο, αλλά και τη Λεμεσό και τη Λευκωσία, και πρόσθεσε πως τα εκεί ξενοδοχεία νοιάζονται για την περιοχή ακριβώς λόγω του Κόλπου. Είπε επίσης, πως ο δήμος έχει ετήσια έσοδα από τον Κόλπο (κρεβατάκια/ ομπρέλες και δύο περίπτερα) περίπου €1 εκατ. Η ουσία όλων είναι μία και είναι το δημόσιο συμφέρον, είπε. Αναφερόμενος στην εταιρεία (Λεπτός) είπε ότι υπενοικιάζει τις από αναφορά εκτάσεις από εκκλησιαστικό οργανισμό για 50 χρόνια. Η γη είχε νοικιαστεί προηγουμένως από άλλες δύο εταιρείες και τελικά το 2000 ενοικιάστηκε από την εταιρεία Λεπτός.
 
Αναφερόμενος στα 288 οικόπεδα είπε πως 64 από αυτά είναι περίκλειστα. Όταν έκτιζαν, θα στάθμευαν αλλού τα οχήματά τους, αφού δεν υπήρχαν δρόμοι, και θα πήγαιναν στα σπίτια τους από τα μονοπάτια, είπε αναφερόμενος στην απουσία των υποδομών. Κάποιοι που έκτισαν σπίτια, μας καταγγέλλουν επειδή δεν έχουν τίτλους, είπε. Είπε, επίσης, πως τρία από τα μονοπάτια που επιδιώκεται να καταργηθούν οδηγούν σε πηγή, οπόταν δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι περιήλθαν σε αχρησία, κάτι το οποίο θα επέτρεπε κατάργησή τους. 
 
«Θα αποκόψουν κάθε πρόσβαση στον Κόλπο»

Για την εκκρεμούσα αίτηση (22 επαύλεις) ο δήμαρχος Πέγειας ανέφερε ότι θα καταλαμβάνουν μέτωπο 150 μέτρων μπροστά από τον Κόλπο των Κοραλίων και ουσιαστικά θα αποκόψουν κάθε πρόσβαση. Αποκόπτεται η δημόσια πρόσβαση, πρόσθεσε. Ακολούθως, ανέφερε ότι «η αίτηση κατατέθηκε το 2005, αλλά, κατά παράξενο τρόπο, την έβγαλαν έξω από το συρτάρι το 2015. Την έστειλαν στην Πάφο και προς τιμή της επαρχιακού την απέρριψε. Δεν έτυχε ξανά να φυλαχθεί στο συρτάρι άδεια για δέκα χρόνια». Αν ήταν η αίτηση ενός θνητού θα απορριπτόταν σε ένα χρόνο, είπε.

Ο δήμαρχος Πέγειας ανέφερε πως ενημερώθηκε συμπτωματικά ότι το Υπουργικό ενέκρινε την ιεραρχική προσφυγή της εταιρείας (κατά της Πολεοδομικής Αρχής), οπόταν κινήθηκε η διαδικασία καταχώρησης αγωγής. Όπως είπε, αγωγή δεν καταχώρησε μόνο ο δήμος αλλά και δημότες. Είπε επίσης, πως ο λόγος για τον οποίον δεν εκδίδονται τίτλοι για τις 150 κατοικίες είναι και το ότι ουδείς γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός.

Όσον αφορά την αίτηση για τις επαύλεις, ανέφερε επίσης πως για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει η αιτήτρια εταιρεία να υποβάλει νέα αίτηση για έκδοση πολεοδομικής άδειας με βάση τα πραγματικά δεδομένα, νοουμένου ότι τα σχέδια θα συμμορφώνονται με το Τοπικό Σχέδιο. 

Με πρόταση του πρόεδρου της Επιτροπής Ελέγχου, ο Γενικός Ελεγκτής θα διενεργήσει έρευνα για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για έκδοση πολεοδομικών αδειών που αφορούσαν οικίες σε οικόπεδα που δεν είχαν πιστοποιητικό έγκρισης.