To Top
03:07 Πέμπτη
19 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Δυναμικό άνοιγμα Οργ. Χρημ. Στέγης
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δυναμικό άνοιγμα Οργ. Χρημ. Στέγης
  03 Σεπτεμβρίου 2017, 12:40 μμ  

Δυναμικό μπάσιμο κάνει ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης με την προσφορά νέων τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, που στοχεύουν στην υποστήριξη καθημερινών αναγκών της οικογένειας.
 
Ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης μετατρέπεται σε τράπεζα και επί ίσοις όροις με τις υπόλοιπες τράπεζες ενισχύει και διευρύνει την παρουσία του στην κυπριακή αγορά. Με τα σχέδια «Πάμε σπίτι» και «Πάμε σπουδές» ο Οργανισμός φιλοδοξεί να κερδίσει μερίδιο από την καταναλωτική πίτα.
 
Ο Οργανισμός αποκτά αυτή τη δυνατότητα με την πρόσφατη τροποποίησης της νομοθεσίας λειτουργίας του, που του επιτρέπει να επεκταθεί και στην παροχή άλλων τραπεζικών προϊόντων.
 
Ο Ανδρέας Γεωργίου, γενικός διευθυντής του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, εκτιμά ότι το αγοραστικό κοινό θα ανταποκριθεί στα νέα σχέδια γιατί προσφέρουν ευνοϊκότερους όρους από τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα. Όπως αναφέρει στο εφτάμηνο παραχωρήθηκαν δάνεια αξίας €18 εκατ. σε σύγκριση με €6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο το 2016.
 
Το καλοκαίρι σάς βρήκε να ετοιμάζετε νέα τραπεζικά προϊόντα, ποια ανάγκη οδήγησε σε διεύρυνση της πολιτικής σας;
 
Ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης ανοίγει νέα σελίδα στην ιστορία του αφού πλέον θα προσφέρει διευρυμένη γκάμα τραπεζικών προϊόντων. Η βασική φιλοσοφία των νέων προϊόντων μας είναι η αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των καθημερινών, μεγάλων και μικρών αναγκών της οικογένειας.
 
Ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή (Ιούνιος 2017) άνοιξε την πόρτα για την προσφορά πιο ολοκληρωμένων τραπεζικών επιλογών, που εκτιμώ ότι θα δημιουργήσουν νέες προοπτικές ανάπτυξης για τον Οργανισμό μας.
 
Δηλαδή ποιες αλλαγές επέρχονται με τη νέα νομοθεσία;
 
Στα 37 χρόνια δραστηριότητας του Οργανισμού οι υπηρεσίες του περιορίζονταν αποκλειστικά στη χρηματοδότηση της πρώτης κατοικίας. Ώς εδώ ήταν. Με τη νέα νομοθεσία διευρύνονται οι χρηματοδοτικές επιλογές προς τα νοικοκυριά στο κεφάλαιο της απόκτησης ιδιόκτητης στέγης.
 
Ο Οργανισμός έχει ετοιμάσει το ολοκληρωμένο σχέδιο «Πάμε σπίτι», που περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση για αγορά ή ανέγερση ή και επέκταση κατοικίας, όχι μόνο για την κύρια, αλλά και για εξοχικό ή άλλη. Επίσης, το στεγαστικό περιλαμβάνει χρηματοδότηση για την αγορά οικιστικού οικοπέδου, για ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας και για αγορά οικιακού εξοπλισμού.
 
Ακόμη παρέχεται διευκόλυνση μεταφοράς στεγαστικού δανείου από άλλο πιστωτικό ίδρυμα. Δικαιούχοι του σχεδίου «Πάμε σπίτι» είναι Κύπριοι πολίτες και υπήκοοι της ΕΕ, οι οποίοι έχουν μόνιμη διαμονή στην Κύπρο τα τελευταία πέντε χρόνια.
 
Γιατί κάποιος να επιλέξει το δικό σας στεγαστικό πακέτο, αντί άλλων τραπεζών;
 
Θεωρώ ότι προσφέρουμε ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Συγκεκριμένα, για την αγορά, ανέγερση ή και επέκταση κύριας ή και άλλης κατοικίας παραχωρούμε δάνειο ύψους μέχρι €450.000 με περίοδο αποπληρωμής ώς και 40 χρόνια. Το δε επιτόκιο θα είναι κυμαινόμενο. Για σκοπούς ανακαίνισης ή και ενεργειακής αναβάθμισης κατοικίας το ύψος του δανείου ανέρχεται ώς τις €100.000, με περίοδο αποπληρωμής 15 χρόνια, και σε αυτή την περίπτωση το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο. Για σκοπούς αγοράς οικιστικού οικοπέδου παρέχουμε δάνειο μέχρι και €200.000 με αποπληρωμή σε περίοδο 30 χρόνων με κυμαινόμενο επιτόκιο.
 
Η κεφαλαιοποίηση των τόκων σε όλες τις περιπτώσεις θα είναι μία φορά ετησίως.
 
Εκτιμάτε ότι τώρα είναι κατάλληλη περίοδος για ανακοίνωση στεγαστικών σχεδίων, ο κόσμος θα ανταποκριθεί;
 
Σταδιακά βελτιώνεται η οικονομία και η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια ανακάμπτει. Σε αυτό συνηγορούν τα στοιχεία μέχρι τον Ιούλιο, με τα δάνεια να είναι σημαντικά αυξημένα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στο επτάμηνο παραχωρήσαμε δάνεια αξίας €18 εκατ. σε σύγκριση με €6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο το 2016. Εκτιμώ ότι ώς το τέλος του χρόνου το ύψος των δανείων θα ανέλθει στα €32 εκατ. ποσό που αντιστοιχεί στο 50% των δανείων που είχαμε εγκρίνει το 2012.  Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης λειτουργίας του, ο Οργανισμός έχει χρηματοδοτήσει 33.000 οικογένειες με συνολικό ποσό €2,2 δισεκατομμύρια.
 
Εκτιμώ ότι με τη διεύρυνση των χρηματοδοτικών επιλογών που προτείνουμε στα νοικοκυριά, τα αιτήματα δανεισμού θα αυξηθούν σε μεγαλύτερο βαθμό.
 
Ο Οργανισμός ετοιμάζεται να εισέλθει και στην αγορά σπουδαστικών δανείων, τι διαφορετικό από άλλες τράπεζες προτείνετε;
 
Είναι το άλλο άνοιγμα που κάνουμε προς υποστήριξη των αναγκών της οικογένειας. Τον Αύγουστο ανακοινώσαμε το σχέδιο «Πάμε σπουδές», με το οποίο ο Οργανισμός θα χρηματοδοτεί σπουδές νέων και υφιστάμενων φοιτητών με δάνειο ύψους μέχρι και €120.000 με κυμαινόμενο επιτόκιο και περίοδο αποπληρωμής ώς και 30 χρόνια. Επιπλέον, παρέχουμε τη διευκόλυνση μεταφοράς σπουδαστικού δανείου από άλλο πιστωτικό ίδρυμα.
 
Οι καταναλωτές να αναμένουμε και άλλα προϊόντα;
 
Από τον ερχόμενο Οκτώβρη ο Οργανισμός θα παρέχει δάνεια για σκοπούς υγείας, που αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την κοινωνία. Επιπρόσθετα θα χρηματοδοτεί αγορές οικιακού εξοπλισμού.
 
Επίσης, από τον Οκτώβρη θα παρέχουμε τρεχούμενο λογαριασμό με όριο παρατραβήγματος στους πελάτες μας.
 
Εξάλλου, με τον νέο χρόνο θα προβούμε σε ανακοινώσεις για την έκδοση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, που θα διευκολύνουν τους πελάτες στις καθημερινές συναλλαγές τους.
 
Πέραν των νέων προϊόντων, τι άλλο σχεδιάζετε;
 
Ψηλά στους σχεδιασμούς της Διοίκησης του Οργανισμού βρίσκεται η περαιτέρω ενίσχυση ενός σημαντικού στόχου, της στρατηγικής τεχνολογικής ανάπτυξης της διαδικτυακής τραπεζικής, που θα επιτρέπει στους πελάτες να διαχειρίζονται τους λογαριασμούς τους και να συναλλάσσονται με τον Οργανισμό από το σπίτι τους 24 ώρες το 24ωρο.
 
«Μικρού ύψους τα πλείστα κόκκινα δάνεια ΟΧΣ»
 
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα των τραπεζών, ποιας διαχείρισης τυγχάνει το ζήτημα;
 
Η συντριπτική πλειονότητα των πελατών μας ανήκει στις μεσαίες και χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, οι οποίες επηρεάστηκαν κατ’ αναλογία σε μεγάλο βαθμό από την κρίση. Η αυστηρή πολιτική του Οργανισμού με καθορισμό ανώτατου ορίου χρηματοδότησης ανά οικογένεια και η αυστηρότερη αξιολόγηση των αιτήσεων δανείων με βάση τα εισοδήματα τού αιτητή περιόρισαν τους κινδύνους.
 
Τα δικά μας ΜΕΔ αποτελούνται από πολλά μικρού ύψους δάνεια, με μέσο υπόλοιπο τις €80.000–€90.000, και είναι πλήρως εξασφαλισμένα με υποθήκη, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, που δεν καλύπτονται επαρκώς.
 
Ο Οργανισμός έχει δημιουργήσει Μονάδα Διαχείρισης ΜΕΔ προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης δανείων. Η πολιτική του Οργανισμού είναι σαφής και συνοψίζεται στο ότι στους συνεργάσιμους δανειολήπτες, που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν οικονομική στενότητα, προσφέρεται η δυνατότητα καταρτισμού νέου προγράμματος αποπληρωμής δανείου, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές συνθήκες του νοικοκυριού.
 
Πώς θα διαχειριστείτε τους στρατηγικά κακοπληρωτές;
 
Δεν θα χαριστούμε σε κανένα, τα δάνεια πρέπει να εξοφληθούν. Ο Οργανισμός έχει υπογράψει σύμβαση συνεργασίας με επτά δικηγορικά γραφεία, κατόπιν διαγωνισμού, τα οποία θα αναλάβουν την ανάκτηση χρεών. Γι’ αυτό καλούμε τους πελάτες που αντιμετωπίζουν οικονομική δυσκολία, και ιδιαίτερα αυτούς που τα δάνειά τους δεν εξυπηρετούνται, να αποταθούν στον Οργανισμό για καταρτισμό βιώσιμου προγράμματος αποπληρωμής, ώστε το δάνειό τους να επαναταξινομηθεί στα εξυπηρετούμενα, με όλα τα πλεονεκτήματα που φέρει η ταξινόμηση.
 
ΣΧΕΔΙΟ ΜΕΤΑΠΩΛΗΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ
 
Δηλαδή θα προχωρήσετε σε εκποιήσεις πρώτης κατοικίας;
 
Ο Οργανισμός δεν έχει στόχο την εκποίηση κατοικιών. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι οι μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες θα αντιμετωπιστούν με αναβαθμισμένη αυστηρότητα και με όλα τα νόμιμα μέσα για ανάκτηση των χρεών. Τα χρήματα που δανείστηκαν είναι οι καταθέσεις των πελατών που μας εμπιστεύονται εδώ και χρόνια και έχουμε υποχρέωση να τιμήσουν την εκτίμησή τους.
 
Ο Οργανισμός έχει καταρτίσει σχέδιο που απευθύνεται στους μη βιώσιμους δανειολήπτες, η φιλοσοφία του οποίου είναι ότι οι ίδιοι μπορούν να διαθέσουν την κατοικία τους στην αγορά και παρέχει χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους στους υποψήφιους αγοραστές της κατοικίας. Αυτό το σχέδιο θα ανακοινωθεί τον ερχόμενο μήνα και πιστεύουμε ότι προσφέρει μια εναλλακτική για τους μη βιώσιμους δανειολήπτες.
 

  Αντωνία Λαμπράκη   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.