To Top
06:08 Τετάρτη
18 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
CIPA: Αλλαγή στρατηγικής στην προώθηση Κύπρου
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ CIPA: Αλλαγή στρατηγικής στην προώθηση Κύπρου
Τελευταία Ενημέρωση: 10 Σεπτεμβρίου 2017, 5:49 μμ

Με στόχο την πιο ενεργή παρουσία της Κύπρου στα επενδυτικά σαλόνια, ο Κυπριακός Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) επαναπροσδιόρισε τη στρατηγική του.

Σε συνέντευξη της στον «Φ» η Γενική Διευθύντρια του CIPA, Νατάσα Πηλείδου, σημειώνει ότι η Κύπρος αφήνει πίσω της την αμυντική στάση που κρατούσε στο παρελθόν και τώρα γίνεται μια έντονη και συντονισμένη προσπάθεια για προώθηση της Κύπρου.

Πρόκληση για τον CIPA η προσέλκυση εταιρειών που επιθυμούν την μεταφορά της έδρας τους στο νησί μας. Μεγάλης σημασίας είναι και η διοργάνωση του τριήμερου συνέδριου «Cyprus International Investors Summit 2017», το οποίο προσελκύει αξιόλογους επενδυτές από όλο τον κόσμο.

Για δεύτερη χρονιά θα αρχίσει τις εργασίες του αύριο το τριήμερο συνέδριο «Cyprus International Investors Summit 2017». Ποιοι οι στόχοι του;
Πρωταρχικός και διαχρονικός μας στόχος είναι η ενίσχυση της εικόνας της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού και ένας δεύτερος στόχος η πιο εξειδικευμένη προώθηση διαφόρων projects που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Κύπρο. Μέσα από το συνέδριο οι επενδυτές που είναι δραστηριοποιημένοι στην Κύπρο καλούνται να μιλήσουν για την εμπειρία τους στην χώρα μας.

Επίσης, οι υπουργοί θα αναφερθούν στα σχέδια της κυβέρνησης και τους γενικότερους στρατηγικούς σχεδιασμούς του κράτους.

Επιπρόσθετα, θα υπάρξουν πάνελ, τα οποία θα αναλύουν τις προοπτικές στους τομείς της ανάπτυξης γης και της φιλοξενίας.

Τα επενδυτικά ταμεία που έρχονται στο νησί μας ενδιαφέρονται γι’ αυτούς τους κλάδους, ενώ το δεύτερο μέρος του συνεδρίου επικεντρώνεται στην παρουσίαση συγκεκριμένων μεγάλων αναπτυξιακών έργων του ιδιωτικού τομέα, όπως μεικτές αναπτύξεις, μαρίνες, γήπεδα γκολφ και άλλα.

Επίσης, από πλευράς κυβέρνησης θα υπάρξει παρουσίαση των σχεδιασμών για το Τρόοδος- μια ανάπτυξη που είχε έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές.

Ποιες ενέργειες κάνει ο CIPA για την προώθηση των επενδύσεων;
Είμαστε το πρώτο σημείο αναφοράς του επενδυτή. Εκτός από την προώθηση των επενδύσεων, ασχολούμαστε με την εξυπηρέτηση των επενδυτών. Ο αριθμός των ερωτημάτων και των ατόμων που μας προσεγγίζουν για πληροφορίες είναι αυξημένος το τελευταίο διάστημα.

Επιπρόσθετα, μεγάλο κομμάτι της στρατηγικής μας, που αναθεωρήθηκε πρόσφατα, είναι να επιλύουμε τα προβλήματα των υφιστάμενων επενδυτών γιατί είναι πολύ σημαντικό να είναι ευχαριστημένοι, καθώς πολύ πιο εύκολα να φέρνουν συνεργάτες στην Κύπρο. 

Τα πιο συχνά τους παράπονα αφορούν την γραφειοκρατία. Επομένως πιστεύουμε ότι το Υφυπουργείο Ανάπτυξης θα βοηθούσε προς την επιτάχυνση των διαδικασιών-όχι μόνο για τα μεγάλα έργα, αλλά και για τις μεγάλες εταιρείες.

Πώς μπορεί ο CIPA να γίνει πιο αποτελεσματικός; Γίνεται εσωτερική αξιολόγηση για να διαπιστώσετε πώς μπορείτε να βελτιωθείτε ως Οργανισμός;
Αρχικά να πω ότι γίνεται συνεχής αξιολόγηση και αναβάθμιση  των συστημάτων μας, ώστε να διεκπεραιώνεται πιο καλά και πιο επαγγελματικά η εργασία μας. Δημιουργήσαμε την ιστοσελίδα του Οργανισμού όπου παρουσιάζονται πληροφορίες για την Κύπρο και ενημερωτικό υλικό. Φροντίζουμε επίσης να το ανανεώνουμε συνεχώς. Μάλιστα, εντός εξαμήνου θα γίνει relaunch των εντύπων, του βίντεο και της εικόνας της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού.

Έχουμε συνεργάτες επικοινωνίας τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Ένα μεγάλο κομμάτι των πόρων μας το 2013 πήγε εκεί και μας βοήθησαν να διαχειριστούμε την κρίση, αλλά και την προστασία του ονόματος της Κύπρου σε αρνητικά δημοσιεύματα. Από την αμυντική στάση που είχαμε μέχρι στιγμής, είμαστε πιο αισιόδοξοι τώρα και γίνεται έντονη προσπάθεια για προώθηση της Κύπρου.

Να μην ξεχνάμε ότι είμαστε 10 άτομα, ενώ οι αντίστοιχοι οργανισμοί του εξωτερικού έχουν δεκαπλάσιους αριθμούς -ακόμα και η Μάλτα που είναι μικρή ως χώρα.

Πώς διασφαλίζεται η προστασία των κινήτρων πολιτογράφησης; Διαπιστώνεται ότι υπάρχουν πολλές διαφημίσεις που τα προβάλουν ως «πώληση διαβατηρίων».
Υπάρχει ανάγκη για ρύθμιση της διαφήμισης και προώθησης των συγκεκριμένων σχεδίων. Καταθέσαμε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για το πώς μπορεί να προωθεί το σχέδιο κι αναμένουμε συνάντηση με τους υπουργούς προς συζήτηση των προτάσεων μας. Τυχόν μέτρα θα αποφασιστούν από την κυβέρνηση.

Αν η κυβέρνηση σταματήσει να χορηγεί κίνητρα για πολιτογραφήσεις ή αν πάψουμε να έχουμε ελκυστικό φορολογικό καθεστώς, τι μας μένει για να προσεγγίσουμε επενδύσεις; Πιστεύετε ότι η Κύπρος μπορεί να λειτουργήσει χωρίς μια από αυτές τις δύο παραμέτρους;
Πρόκειται για δύο διαφορετικά ενδεχόμενα. Τα σχέδια πολιτογράφησης βοήθησαν πολύ το νησί μας την περίοδο της κρίσης. Τυχόν κατάργηση τους πιστεύω θα έχει βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο.

Ωστόσο, το να χάσουμε το φορολογικό μας πλεονέκτημα θα αποτελέσει πλήγμα, επομένως θα πρέπει να παλέψουμε ώστε να το διατηρήσουμε. Όπως και να έρθουν τα πράγματα, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στο ανθρώπινο δυναμικό.

Ποιοι τομείς παρουσιάζουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο; Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν κυρίως projects του κλάδου των ακινήτων…
Η Κύπρος έχει να προσφέρει πολλά στους επενδυτές που επιθυμούν δραστηριοποίησή τους στη χώρα. Πολλές προοπτικές έχει η μεταφορά έδρας μιας εταιρείας και δραστηριοτήτων της εδώ στο νησί μας.

Ήδη πολλές εταιρείες έχουν επιδείξει ενδιαφέρον να ανοίξουν γραφεία στο νησί μας. Και είναι πολύ σημαντικό αυτό καθώς δεν αφορά ένα κλάδο της οικονομίας, αλλά πολλούς.

Επίσης, ένας τομέας που μπορεί να προωθηθεί είναι ο κλάδος της καινοτομίας. Για παράδειγμα, ήδη πολλές εταιρείες τεχνολογίας από Ισραήλ δραστηριοποιούνται στο νησί μας επωφελούμενοι την πρόσβασή τους στην ΕΕ, αλλά και επίσης και το φθηνότερο κόστος διατήρησης γραφείων στη χώρα μας.

Να τονίσω ότι η μεταφορά της έδρας μιας εταιρείας στο νησί μας δεν αφορά μόνο άμεσες επενδύσεις, αλλά δημιουργεί μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 

Επίσης, πολλοί επενδυτές ενδιαφέρονται για εξαγορές εταιρειών. Αυτό, όμως δεν μπορεί να γίνει μέσω συνεδρίου. Η Κύπρος έχει αρκετά projects να παρουσιάσει στην παρούσα φάση. Έγινε βολιδοσκόπηση της αγοράς, προσεγγίσαμε επενδυτές και καταρτίστηκε ένας μεγάλος κατάλογος έργων που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο.

Ποιες ευκαιρίες διανοίγονται ενόψει Brexit;
Η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει βάση εταιρειών, ενώ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον προς αυτήν την κατεύθυνση και μπορούμε να εντοπίσουμε πολλούς ενδιαφερόμενους. Ωστόσο, το τοπίο είναι ακόμη ρευστό.

Ο επόμενος χρόνος θα είναι καθοριστικός για την έκβαση των πραγμάτων. Ο CIPA έχει συζητήσει διάφορα ενδεχόμενα με την κυβέρνηση για συγκεκριμένη εκστρατεία και περιμένει την απόφασή της.

Cyprus International Investors Summit 2017

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 11-13 Σεπτεμβρίου στη Λεμεσό. Τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά, με επίκεντρο φέτος τους τομείς ανάπτυξης γης, ακινήτων και αναψυχής.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστούν, σε θεσμικούς επενδυτές και σε ηγετικά στελέχη επενδυτικών ταμείων, εταιρειών ιδιωτικών κεφαλαίων, επιχειρήσεων, τραπεζών, συμβουλευτικών και άλλων διεθνών οργανισμών από τη Μέση Ανατολή, την Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, μεγάλα αναπτυξιακά έργα του ιδιωτικού τομέα, όπως μεικτές αναπτύξεις, μαρίνες, γήπεδα γκολφ και άλλα.

Στόχος του CIPA είναι να παρουσιάσει το επενδυτικό περιβάλλον της Κύπρου σε όλους τους τομείς προτεραιότητας, τις ευκαιρίες επένδυσης και μεταφοράς έδρας στη χώρα. 

  Δήμητρα Λάντου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.