Κληρονόμησα μερικές δεκάδες ελαιόδεντρα και έτσι κάθε χρόνο μαζεύω ελιές τις οποίες δίνω σε μύλο και παραλαμβάνω λάδι. Κάποιοι μύλοι, για κάθε επτά κιλά ελιών, σου δίνουν ένα λίτρο λάδι, ενώ μέχρι και πέρσι, υπήρχε και μύλος που σου έδινε με ελιές πέντε κιλών ένα λίτρο λάδι. Φέτος, όλοι σχεδόν οι μύλοι θέλουν ελιές βάρους επτά κιλών για να σου δώσουν ένα λίτρο λάδι.
Πιστεύω ότι κλέβουν τον κόπο και την παραγωγή των γεωργών και καλώ μέσω της στήλης τους αρμόδιους να παρέμβουν.
Κλεόπας

O Χρίστος Παπαπέτρου, Βοηθός Γενικός Γραμματέας της Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου και ειδικός σε θέματα ελιάς και ελαιοτριβείων, υποστηρίζει ότι φέτος παρατηρείται μειωμένη παραγωγή λαδιού και απέδωσε το φαινόμενο στο γεγονός ότι μαζεύονται οι ελιές ενώ είναι ακόμη άγουρες. Άλλες χρονιές, αυτή την περίοδο, οι ελιές ήταν πιο ώριμες και απέδωσε την καθυστέρηση στην ωρίμανσή τους στις καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, υποστήριξε τους ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων, αναφέροντας ότι κανένας δεν κλέβει τους παραγωγούς κατά τη διαδικασία εξαγωγής ελαιολάδου στους μύλους τους.
Ουδέν κακό αμιγές καλού όμως. Όπως μας τόνισε, το καλύτερο ελαιόλαδο είναι το αγουρέλαιο, το οποίο ονομάζεται και «λάδι της καρδιάς» και εξάγεται από άγουρες ελιές. Για ένα λίτρο αγουρέλαιο, χρειάζονται συνήθως δέκα κιλά άγουρων ελιών, γι’ αυτό και η τιμή πώλησής του είναι πολύ πιο πάνω από εκείνη που πωλείται το συνηθισμένο ελαιόλαδο.