Πληθαίνουν τα ερωτηματικά για τον σκοπό της ύπαρξης του ισραηλινού βαν με κατασκοπευτικά μηχανήματα, ενώ απαντήσεις για το τι ακριβώς έκανε στην Κύπρο θα δώσουν οι σέρβερ με το λογισμικό τους που έχουν κατασχεθεί από τα γραφεία της εταιρείας στη Λάρνακα. 
 
Η Αστυνομία δεν έχει σαφή εικόνα για τον ρόλο του μαύρου βαν με μηχανήματα αξίας εκατομμυρίων, ωστόσο αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν πληροφορίες ουσιωδών υπηρεσιών (στρατού κ.ά.) τότε θα μιλάμε για υπόθεση κατασκοπείας μεγατόνων κάτω από τη μύτη των Αρχών. Ερωτηματικά προκύπτουν ως προς το πώς το συγκεκριμένο όχημα εισήχθη στην Κύπρο και αφέθηκε να κυκλοφορεί με αριθμούς εγγραφής από το Ισραήλ. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι η εταιρεία του Ισραηλινού πρώην πράκτορα Ταλ Τζιόναθαν Τίλιαν δραστηριοποιείται στην Κύπρο από το 2011, ενώ στα συνοδευτικά έγγραφα για τους σκοπούς εισαγωγής του βαν αναγραφόταν η λέξη «weather», δηλαδή τα μηχανήματα αφορούσαν σκοπούς μετεωρολογικούς. Από πλευράς Τμήματος Τελωνείου τηρείται σιγή ιχθύος και τονίζεται ότι διενεργείται έρευνα, χωρίς να ανακοινώνεται κάτι περισσότερο.
 
Η εταιρεία του Τίλιαν, WS WISPEAR SYSTEMS LIMITED, συστάθηκε στη Λεμεσό και σ’ αυτήν φαίνονται τα ονόματα τριών Κυπρίων και δύο Ισραηλινών.
 
Τα γραφεία της στεγάζονται στη Λάρνακα στο ίδιο κτήριο στο οποίο στεγάζονται και τα γραφεία άλλης εταιρείας επίσης Ισραηλινού, ο οποίος όπως δήλωσε χθες ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του Πολίτη, διαθέτει άδεια οπλοφορίας. Η άδεια, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», δόθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης (μετά που το Υπουργικό Συμβούλιο του εκχώρησε τις εξουσίες του) και ύστερα από εισήγηση ειδικής 10μελούς Επιτροπής Ασφάλειας και με τη σύσταση του Αρχηγού Αστυνομίας. 
 
Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός διευθυντής της εταιρείας που διαθέτει το βαν, βρίσκεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, σε έκθεση στη Γαλλία και αναμένεται στην Κύπρο σύντομα, ώστε να δώσει κατάθεση και εξηγήσεις για τις δραστηριότητές του. Το βαν κατακρατείται από την Αστυνομία και έχει τεθεί κάτω από το μικροσκόπιο ειδικών για δικανικό έλεγχο. Η Αστυνομία διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό για τέτοιο εξοπλισμό και αναμένεται ότι από τους σέρβερ ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων μηχανημάτων και κυρίως από το λογισμικό, θα φανεί με τι υποθέσεις καταπιανόταν και για λογαριασμό ποιων. Οι εξετάσεις θα πάρουν χρόνο, ειδικά αν οι σέρβερ διαθέτουν κωδικούς και όπως ανέφερε στέλεχος της Αστυνομίας στον «Φ», το βαν δεν ήταν για υποθέσεις απατημένων συζύγων. Από την άλλη, είναι απορίας άξιον πώς κυκλοφορούσε τόσο ελεύθερα ένα όχημα που «έβγαζε μάτια» και θα τραβούσε τα βλέμματα των Αρχών, για να διενεργεί αυτά που του καταλογίζονται. 
 
Χθες, ο Αρχηγός Αστυνομίας είπε ότι οι εξετάσεις βρίσκονται σε ένα πολύ καλό στάδιο και αυτή τη στιγμή διερευνώνται τα πάντα. Ένα μέλος της συγκεκριμένης εταιρείας έχει άδεια οπλοφορίας, προσθέτοντας ότι ακολουθήθηκαν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες», ενώ επανέλαβε ότι «εμείς προχωρούμε στη διερεύνηση όλων των πτυχών και όλων των ερωτημάτων που τίθενται, παρ’ όλο που αρκετά από αυτά τα ερωτήματα έχουν απαντήσεις, που εμείς ως υπηρεσία και ως Αστυνομία γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει». Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η Αστυνομία γνώριζε ότι το βαν εξυπηρετούσε σκοπούς οι οποίοι έχουν αποκαλυφθεί και όχι μετεωρολογικούς σκοπούς όπως ήταν εγγεγραμμένη η εταιρεία, ο Κύπρος Μιχαηλίδης είπε πως «είναι κάτι που αυτή τη στιγμή διερευνούμε. Δεν θέλουμε να πούμε αυτή τη στιγμή πράγματα τα οποία εκ των υστέρων να φανεί ότι δεν είναι έτσι, αλλά επαναλαμβάνω ότι όλα αυτά τα ερωτήματα είναι κάτω από το μικροσκόπιο, αυτή είναι η δουλειά μας και αυτό θα κάνουμε». 
 
Είπε ακόμα ότι η υπόθεση προφανώς θα οδηγηθεί στη Νομική Υπηρεσία για να δοθούν ίσως και κάποιες οδηγίες. Ο ίδιος απέφυγε να σχολιάσει δημοσίευμα ότι η Αστυνομία συνεργαζόταν με το συγκεκριμένο κατασκοπευτικό βαν και τόνισε ότι τα θέματα εθνικής ασφάλειας δεν συζητούνται στον αέρα.
 
Σημειώνεται ότι η Αστυνομία διερευνά υπόθεση που αφορά αδικήματα κατά παράβαση του Περί Προστασίας του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας Νόμου.
 
Για το θέμα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης, απέφυγε να αναφέρει οτιδήποτε, σημειώνοντας ότι θέλει να εισαγάγει διαφορετική πολιτική όσον αφορά στις δηλώσεις. «Είναι ένα θέμα το να ενημερώνομαι και έχω ζητήσει να ενημερώνομαι και ενημερώνομαι για το κάθε σοβαρό ζήτημα που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου μου, είναι άλλο θέμα όμως το αν θα κάνω οποιαδήποτε δήλωση γι’ αυτό το θέμα», δήλωσε. Ανέφερε ακόμα ότι «ενημερώνομαι και είμαι συνεχώς σε επικοινωνία με τις Αρχές και είναι ένα θέμα που καλύπτει διάφορα επίπεδα, διάφορες υπηρεσίες και διάφορες πτυχές».
 
Επίσης, χθες, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επανήλθε για το κατασκοπευτικό βαν που ήρθε στο φως μετά το δημοσίευμα του περιοδικού «Forbes», τονίζοντας ότι «οι πληροφορίες που φτάνουν κοντά μας είναι πάρα πολλές και είναι εξαιρετικά ανησυχητικές, για το ποιοι εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία, ποιες είναι οι επαφές οι οποίες υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια κ.ο.κ. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα γίνει η απαραίτητη διερεύνηση από εκείνους που πρέπει. Και εκείνοι που πρέπει είναι η Αστυνομία. Την ίδια στιγμή θέλουμε να δούμε να εφαρμόζεται και αυτό το οποίο είπε ο Αρχηγός της Αστυνομίας το περασμένο Σάββατο». Ο ίδιος τόνισε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί αυτή η υπόθεση να κουκουλωθεί και ζήτησε την παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα ώστε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο.
 
Θυμίζουμε ότι το θέμα με το βαν έφερε στο φως ρεπορτάζ του περιοδικού Forbes, με τον Ταλ Ντίλιαν να αναλύει στους δημοσιογράφους πώς υποκλέπτουν τηλεφωνικές και όχι μόνο συνδιαλέξεις, μέσω λογισμικού, ενώ παρουσιαζόταν εξοπλισμένο και το βαν μέσω του οποίου γίνονταν
παρακολουθήσεις και υποκλοπές. 
 
Από το 2011 πήρε άδεια η εταιρεία
 
Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου αναφέρει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είχε πάρει άδεια και είχε ενεργοποιηθεί στη χώρα μας από το 2011, ωστόσο δεν αναφέρει τι είδους άδεια έχει λάβει. Πρόσθεσε παράλληλα πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε ό,τι αφορά τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής, της ασφάλειας και των προσωπικών δεδομένων και ως εκ τούτου έδωσε από την πρώτη στιγμή οδηγίες στον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ούτως ώστε να διερευνηθεί αρμοδίως το περιστατικό και οι σχετικές πληροφορίες, για τις δραστηριότητες της εν λόγω εταιρείας.
 
Επίσης, υπενθυμίζει ότι ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση «έχουν πολιτική για τα ζητήματα αυτά που εκφράζεται μέσα από νομοσχέδιο, το οποίο ετοιμάστηκε και έτυχε εκτενούς διαβούλευσης με τις πολιτικές δυνάμεις και το οποίο απαγορεύει ρητά κάθε τέτοια δυνατότητα παραβίασης του απορρήτου των ιδιωτικών επικοινωνιών».
 
Παρακολουθεί το Ισραήλ
 
Το Ισραήλ παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση που αφορά στο κατασκοπευτικό όχημα ιδιοκτησίας Ισραηλινού πολίτη στην Κύπρο. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η πρεσβεία του Ισραήλ στη Λευκωσία ενημερώθηκε για το θέμα αυτό από τα σχετικά δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης και παρακολουθεί το θέμα στενά. Τις εξελίξεις επί του θέματος παρακολουθούν, εξάλλου, και οι αρμόδιες ισραηλινές Αρχές στα Ιεροσόλυμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.