To Top
13:50 Παρασκευή
22 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
ΓΓ ΚΕΒΕ: Με μέτρο οι προεκλογικές δεσμεύσεις
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΓ ΚΕΒΕ: Με μέτρο οι προεκλογικές δεσμεύσεις
Τελευταία Ενημέρωση: 08 Οκτωβρίου 2017, 3:52 μμ

Οι δείκτες της οικονομίας βρίσκονται σε ανοδική πορεία και οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να ορθοποδούν. Σε συνέντευξή του στον «Φ» ο ΓΓ του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, τονίζει ότι παρά τα καλά αποτελέσματα που πετύχαμε, δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να φτάσουμε στα προ κρίσης επίπεδα.

Εκφράζει παράλληλα την ανησυχία του ότι στον βωμό της προεκλογικής αντιπαράθεσης είναι πολύ πιθανό να δούμε μεταρρυθμίσεις να αναστέλλονται, νομοσχέδια να εγκαταλείπονται, πρόνοιες να αλλάζουν ή να προσαρμόζονται για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων ή ομάδων πίεσης, εις βάρος πάντοτε του γενικότερου καλού της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει ανάπτυξη στην οικονομία, ενώ η κατανάλωση έχει επανέλθει σε επίπεδα προ κρίσης. Οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να βρίσκουν τους ρυθμούς που είχαν πριν το 2013;
Είναι γεγονός ότι η Κύπρος έχει καταφέρει να αντιστρέψει το κλίμα υπέρ της σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Ως αποτέλεσμα της συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε, της προσήλωσης στις μεταρρυθμίσεις και της παροχής κινήτρων καταφέραμε να εξέλθουμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και να μπούμε σε μια πορεία ανάπτυξης.

Σήμερα η ανάπτυξη της χώρας υπολογίζεται στο 3,3%, γεγονός που κατατάσσει την Κύπρο στις χώρες με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ.

Το θετικό αυτό γεγονός δεν πρέπει να μας εφησυχάζει καθώς έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να κρατήσουμε σταθερή πορεία και με συλλογική προσπάθεια και αξιόπιστες πολιτικές θα καλύψουμε πλήρως το χαμένο έδαφος. Παρά τα καλά αποτελέσματα που πετύχαμε, δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να φτάσουμε στα προ κρίσης επίπεδα.

Με εξαίρεση τον τουρισμό, τη ναυτιλία και τον τομέα της παροχής διεθνών υπηρεσιών που κινήθηκαν αυξητικά, οι υπόλοιποι τομείς της οικονομίας ευρίσκονται ακόμα σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το υψηλό ποσοστό ανεργίας που, αν και αισθητά μειωμένο, ευρίσκεται στο 10% αλλά και από το γεγονός ότι αρκετές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) δυσκολεύονται αφάνταστα στην καθημερινότητά τους.  

Αρκετές από τις επιχειρήσεις που κατάφεραν να επιβιώσουν από την κρίση συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ακόμα σωρεία προβλημάτων. Η υψηλή ανεργία που περιορίζει την αγοραστική δύναμη μεγάλης μερίδας του πληθυσμού αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη και επέκταση των ΜμΕ με άμεσες επιπτώσεις και στην ικανότητά τους να καταστούν κερδοφόρες.

Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη οικογενειακών επιχειρήσεων που διεξήγαγε η ΕΥ σε συνεργασία με το ΚΕΒΕ, πέρα από το πρόβλημα της σωστής διαχείρισης της διαδοχής, ο αυξημένος ανταγωνισμός, οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι, η φορολογία και η γραφειοκρατία είναι μερικά από τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές οικογενειακές επιχειρήσεις σήμερα. 

Διανύουμε μια προεκλογική περίοδο όπου όλοι οι υποψήφιοι εξαγγέλλουν στα προεκλογικά τους προγράμματα διάφορες παροχές. Σας φοβίζει;
Αποτελεί σύνηθες φαινόμενο κατά την προεκλογική περίοδο οι υποψήφιοι να προβαίνουν σε διάφορες εξαγγελίες και παροχολογίες προκειμένου να προσελκύσουν ψηφοφόρους. Δεν σας κρύβω ότι αυτό είναι κάτι που μας ανησυχεί, κυρίως σε ό,τι αφορά στην ολοκλήρωση και ψήφιση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Μας ανησυχεί το γεγονός ότι στον βωμό της προεκλογικής αντιπαράθεσης είναι πολύ πιθανό να δούμε μεταρρυθμίσεις να αναστέλλονται, νομοσχέδια να εγκαταλείπονται, πρόνοιες να αλλάζουν ή να προσαρμόζονται για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων ή ομάδων πίεσης, εις βάρος πάντοτε του γενικότερου καλού της χώρας. 

Οι διάφορες υποσχέσεις και οι εξαγγελίες είναι πολλές φορές υπερβολικές και πέραν των δυνατοτήτων του κράτους. Μόλις πριν λίγες μέρες κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2018 που είναι δημοσιονομικά ισοσκελισμένος και με πρωτογενές πλεόνασμα 3%. Οφείλουν όλοι οι υποψήφιοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμπεριφερθούν υπεύθυνα στον προεκλογικό πυρετό χωρίς να ξεφεύγουν. 

Όλοι μαζί, με κοινή προσπάθεια, καταφέραμε να ξεπεράσουμε την πρωτοφανή οικονομική κρίση και να θέσουμε τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Κανένας δεν δικαιούται να διακινδυνεύσει αυτή την υπερπροσπάθεια.

Νιώθετε ότι πολλές μεταρρυθμίσεις έχουν σκαλώσει;
Το μεταρρυθμιστικό έργο τα τελευταία χρόνια είναι μακρύ και επιτυχημένο. Ωστόσο είναι ανάγκη να συνεχιστεί και να ενταθεί.

Πρέπει να επιδιώξουμε τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της αξιοπιστίας στη λειτουργία των θεσμών, την αύξηση της αποτελεσματικότητας του κράτους, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα, την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, την εμπέδωση των αρχών της ισονομίας, την απεξάρτηση της λειτουργίας του κράτους από τον κομματικό εναγκαλισμό και τη συνεχή αναβάθμιση των υποδομών της χώρας. 

Επιβάλλεται να αναπτύξουμε νέους επιχειρηματικούς τομείς, αξιοποιώντας τη νέα γνώση και τις νέες δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού μας σε μια προσπάθεια ανασύνθεσης του σημερινού οικονομικού μοντέλου της χώρας.

Χρειαζόμαστε επενδύσεις μακράς πνοής και δράσης. Η «οικονομία της γνώσης» δεν είναι απλά η μεγαλύτερη ευκαιρία των νέων ανθρώπων του τόπου αλλά η ευκαιρία της Κύπρου να τους κρατήσει κοντά της.

Σας ανησυχούν τα μισθολογικά αιτήματα στον δημόσιο τομέα;
Σαν ΚΕΒΕ, μας ανησυχούν τα πρόσφατα αιτήματα των συντεχνιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα για επιπρόσθετες αυξήσεις πέραν των κλιμάκων και του τιμαριθμικού επιδόματος, τη στιγμή που στη χώρα μας υπάρχει ακόμα ανεργία της τάξης του 10%.

Πώς κρίνετε το επίπεδο των μισθών στην Κύπρο; Βλέπετε να δημιουργείται η γενιά των 900 ευρώ; 
Όλοι γνωρίζουμε ότι οι μισθοί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ήταν ιδιαίτερα υψηλοί και συνέβαλλαν στη δημιουργία δημοσιονομικών ελλειμμάτων για σειρά ετών με αποτέλεσμα την αύξηση του δημόσιου χρέους στα επίπεδα που γνωρίζουμε.

Σε αντίθεση με τον δημόσιο τομέα, ο ιδιωτικός είναι αντιμέτωπος με τον διεθνή ανταγωνισμό και ως εκ τούτου υποχρεώνεται να προσαρμόζει το ύψος των μισθών του ανάλογα, χωρίς ιδιαίτερα περιθώρια ευελιξίας. Η κρίση ανάγκασε δυστυχώς τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε μειώσεις των μισθών για να επιβιώσουν.

Ας μην ξεχνούμε και τις χιλιάδες των συνανθρώπων μας, στο σύνολό τους από τον ιδιωτικό τομέα, που βρέθηκαν στην ανεργία, χάνοντας το σύνολο του εισοδήματός τους.  Αναγνωρίζοντας ότι το επίπεδο των μισθών στον ιδιωτικό τομέα παραμένει ακόμα χαμηλό, σε καμιά περίπτωση δεν ευσταθεί η θέση ότι δημιουργείται ή ότι είναι στόχος οποιουδήποτε η δημιουργία της γενιάς των 900 ευρώ.

Άλλωστε πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη προχωρήσει ή προχωρούν στη σταδιακή επιστροφή μισθών και ωφελημάτων που έχουν περικόψει τα προηγούμενα χρόνια.

Και εδώ έγκειται η ουσία του θέματος. Στο ότι η επαναφορά θα πρέπει να γίνει σταδιακά και μελετημένα στη βάση των αντοχών των επιχειρήσεων.

Εάν επιχειρηθούν απότομες αυξήσεις μισθών, διακυβεύεται το συνεχές της παραχώρησής τους. Οφείλουν λοιπόν όλοι οι εμπλεκόμενοι να προχωρούν με σύνεση στις αυξήσεις μισθών και να δρουν με βάση τα όσα μπορεί να αντέξει η μέχρι τώρα ανάπτυξη που δημιουργήσαμε. 

Διαπιστώνετε ότι έχει διευκολυνθεί κάπως η χρηματοδότηση επιχειρήσεων;
Πράγματι, η δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των επιχειρήσεων.

Οι τράπεζες άρχισαν δειλά-δειλά να παραχωρούν ορισμένα δάνεια, ωστόσο τα υψηλά ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) τις εμποδίζουν από του να είναι ευέλικτες με τις επιχειρήσεις.

Το ΚΕΒΕ καλεί τις τράπεζες να αυξήσουν τα δάνεια που προορίζονται σε στοιχεία πάγιου ενεργητικού, στην έρευνα, την καινοτομία και τις επιχειρήσεις που παρουσιάζονται ενώπιόν τους με βιώσιμες και καλά προετοιμασμένες προτάσεις.  Χωρίς αυξημένη οικονομική δραστηριότητα ούτε η ανεργία ούτε τα ΜΕΔ θα μειωθούν.  

Την ίδια στιγμή στηρίζουμε τις προσπάθειες των τραπεζών να κυνηγήσουν όσους στρατηγικά μπορούν αλλά δεν αποπληρώνουν τα δάνειά τους. Δεν μπορούν με τη συμπεριφορά τους αυτή να θέτουν εκ νέου σε κίνδυνο τις καταθέσεις των καταθετών. Κάτι τέτοιο θα κλόνιζε οριστικά την αξιοπιστία του τραπεζικού μας συστήματος και είναι άδικο προς όσους με κόπο αποταμιεύουν τα χρήματά τους.

 

  Δήμητρα Λάντου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.