To Top
11:39 Πέμπτη
21 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Μάτσας - Κυρίτσης: Άλλο δημόσιο, άλλο ιδιωτικός τομέας
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μάτσας - Κυρίτσης: Άλλο δημόσιο, άλλο ιδιωτικός τομέας
  15 Οκτωβρίου 2017, 1:19 μμ  

Το χάσμα ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα δεν φαίνεται να κλείνει. Κάθε φορά που έρχονται στην επιφάνεια διεκδικήσεις από πλευράς δημοσίου, η κοινή γνώμη λοιδορεί τα όποια αιτήματα. Ο ιδιωτικός τομέας πλήττεται πρώτος από μια οικονομική ύφεση με τη μείωση του κύκλου εργασιών να συνεπάγεται απολύσεις και χαμήλωμα μισθών. Ο δημόσιος τομέας είναι πιο ρυθμιζόμενος καθώς διαχρονικά έχει ένα πολύ δυνατό συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ δυσκολότερα ο εργοδότης (το κράτος) μπορεί να αποφασίσει να αποκόψει μισθούς. Υπό το βάρος των εκλογών και της ψηφοθηρίας πάντοτε ικανοποιούνταν τα όποια αιτήματα. Αυτή τη φορά το συνδικαλιστικό κίνημα ενωμένο αντικρούει τα όποια επιχειρήματα και όποιες ανησυχίες θέσαμε σχετικά με τα αιτήματά τους για αυξήσεις μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την εξαγγελία τρίωρης στάσης εργασίας στις 26 Οκτωβρίου. 

ΣΕΚ και ΠΕΟ διαμέσου των γενικών γραμματέων Αντρέα Μάτσα και Πάμπη Κυρίτση τονίζουν ότι η Κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί τη σύμβαση που υπέγραψε και βρίσκεται σε ισχύ από το 2015. Με βάση τη Συμφωνία Πλαίσιο, αναφέρουν ότι συστάθηκε Τεχνική Επιτροπή, η οποία διαπίστωσε ότι για τα έτη 2017-2018 προκύπτει περιθώριο 2% για ικανοποίηση πρόσθετων ωφελημάτων, αυξήσεων ή και επιστροφής αποκοπών. «Το 2,7% αυξήσεων που αναφέρει ο Υπουργός, το εξάγει με αυθαίρετο τρόπο διότι συμπεριλαμβάνει την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς το οποίο δεν είχε να κάνει με τη συμφωνία ή με την κοστολόγηση στα πλαίσια του μηχανισμού», επισημαίνει ο κ. Κυρίτσης. 

Τι απαντάτε στις επικρίσεις για προεκλογικές σκοπιμότητες;
Μάτσας: Θα συμφωνούσα εάν βγάζαμε στην επιφάνεια μια καινούργια διεκδίκηση. Η συμφωνία έγινε το 2015, τώρα είναι η ώρα να διαπραγματευτούμε την υλοποίηση της συμφωνίας.
Κυρίτσης: Αυτές είναι αιτιάσεις και αφήνονται υπονοούμενα για μας από τη στιγμή που συνομολογήσαμε τη συμφωνία το 2015. Όταν η σύμβαση υπογράφηκε το 2017 μας επαινούσαν. Μάλιστα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έλεγε το πόσο σοβαροί και υπεύθυνοι είμαστε. Η σύμβαση έχει διάρκεια 4 χρόνια. Πώς μπορεί να συσχετίζεται με τις εκλογές; Είναι αυθαίρετος υπαινιγμός καθώς με αυτή τη λογική θα πρέπει να σταματούν οι εργασιακές σχέσεις όποτε γίνονται εκλογές. Εκτός αν χρησιμοποιούν τις εκλογές ώστε να παραπέμψουν την κοινή γνώμη σε μια παραπλανητική κατεύθυνση.

Δεν θεωρείτε προκλητικό να διεκδικείτε αυξήσεις σε περίοδο που ο ιδιωτικός τομέας υποφέρει;
Κυρίτσης: Παλεύουμε τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για τον δημόσιο τομέα. Προσπαθούμε ώστε οι διεκδικήσεις μας να έχουν ισορροπίες και λογική επιχειρηματολογία. Ζητούμε να επανέλθουν κάποια εισοδήματα που έχουν αποκοπεί. Χιλιάδες άνθρωποι ζουν στα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Δεν είναι προνομιούχοι. Δεν καταλαβαίνω πώς αυτοί θα βοηθήσουν τον ιδιωτικό τομέα. Οι φτωχοί θα πρέπει να σταματήσουν να διεκδικούν επειδή υπάρχουν πιο φτωχοί; Είναι σωστό επιχείρημα να αφαιρέσουμε και άλλα χρήματα από τους φτωχούς και να τα δώσουμε στους φτωχότερους; Ποια είναι η πρόταση αυτών που έχουν αυξήσεις στα κέρδη τους; Πού είναι η Πολιτεία στους χώρους όπου είναι ανοργάνωτο το συνδικαλιστικό κίνημα έχουν κατακρεουργήσει τους μισθούς;
Μάτσας: Κάνουμε αγώνα και για τον ιδιωτικό τομέα ώστε να επανέλθουν τα ωφελήματα. Όπου ανανεώσαμε τις συλλογικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα εδώ και δύο χρόνια επαναφέραμε τα ωφελήματα και πετύχαμε αυξήσεις. Να αναφέρω το παράδειγμα των εργαζομένων στην Αφαλάτωση της Λάρνακας όπου κερδήθηκαν αυξήσεις στις συλλογικές συμβάσεις και Ταμεία Προνοίας, ενώ μαζί με την ΑΤΑ διεκδικήσαμε και πετύχαμε 4,2%. 

Γιατί το κράτος να δώσει €45 εκατ. σε μισθούς και όχι στην ανάπτυξη; 
Μάτσας: Οι εργαζόμενοι αποτελούν ένα βασικό στοιχείο και μια δυνατή παράμετρο που θα επιφέρει την ανάπτυξη. Πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική της εργοδοσίας που θέλει να πλήξει τους μισθούς, αλλά να χτίσουμε στη λογική της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης. Οι εργαζόμενοι δικαιούνται το μερίδιο που τους αναλογεί στην παραγωγική διαδικασία, είτε στον δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα. 
Κυρίτσης: Ο πιο ασφαλής τρόπος για να έρθει η ανάπτυξη είναι να δοθούν τα χρήματα στους υπαλλήλους που θα τα δώσουν πίσω στην οικονομία, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στον μπακάλη. 

Η επιχειρηματολογία των συντεχνιών
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν:

1. Η Κυβέρνηση διέκοψε το διάλογο παραβιάζοντας στην ουσία την υλοποίηση της Συμφωνίας Πλαισίου.
2. Οι προεδρικές εκλογές δεν μπορεί να αποτελούν άλλοθι για την Κυβέρνηση για μη υλοποίηση της Συμφωνίας Πλαισίου που συνομολογήθηκε από το 2015. Η συμφωνία  λήγει το 2018 οπότε δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για υλοποίησή της σε μεταγενέστερο στάδιο.
3. Οι εργαζόμενοι στους κλάδους που καλύπτει η Συμφωνία Πλαίσιο υπέστησαν για 6 σχεδόν χρόνια θυσίες σε αποκοπές μισθών και ωφελημάτων που αποδίδουν στο Κράτος 250 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για αυτό θεωρούν ότι μέσα στα πλαίσια της Συμφωνίας που η ίδια η Κυβέρνηση μαζί με την Τρόικα έθεσαν μπορεί να αρχίσει η επιστροφή μικρού μέρους από τις αποκοπές.
4. Οι Συντεχνίες χειρίστηκαν με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ειλικρίνεια το όλο θέμα και θεωρούν ότι έχει προκύψει αδιέξοδο από τη στάση της επίσημης πλευράς.

Υπ.Οικ.: Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια
Η πλευρά της εργοδοσίας επιμένει ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αυξήσεων και ότι ήδη δόθηκαν αρκετά στους υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης τονίζει: «η συμφωνία λέει ότι μέσα από μια φόρμουλα καθορίζεται ένα ανώτατο όριο και αυτό το όριο για την επόμενη χρονιά είναι λίγο πιο πάνω από το 3,5%. Αυτή θα ήταν η μέγιστη προς τα πάνω μεταβολή για την επόμενη χρονιά και η ελάχιστη μεταβολή θα ήταν η μηδενική. Εμείς τώρα είμαστε στα 2,7%, ένα ποσοστό το οποίο θεωρώ λογικό. Περιλαμβάνει τις προσαυξήσεις, την ΑΤΑ, τη μισθολογική αναβάθμιση λόγω προαγωγής, τη βελτιωμένη ρύθμιση για τις υπερωρίες, κ.ά. χωρίς να υπολογίζουμε ακόμη ότι από τη φετινή χρονιά καταργήθηκε η έκτατη φορολογία αποκοπής στους μισθούς των υπαλλήλων που είχε επιβληθεί από το 2011». 

 

 

  Δήμητρα Λάντου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.