Συνέλαβαν λάθος άτομα! Και γιατί; Επειδή, όπως αναφέρθηκε, το ταυτόχρονο αίτημα προς τον ΚΟΑ της Αστυνομίας και του ΓΣΠ για ταυτοποίηση φιλάθλων προκάλεσε και το μπέρδεμα με τις λανθασμένες συλλήψεις οπαδών της Ομόνοιας, για δήθεν εμπλοκή τους στα επεισόδια ρίψης αντικειμένων, κατά τον ποδοσφαιρικό αγώνα με το ΑΠΟΕΛ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Σαββίδης, ανέφερε πως «έγιναν ατυχείς συγκυρίες, όπως μπορεί να συμβεί σε κάθε νέο μέτρο. Παρόμοια περιστατικά δεν θα συμβούν. Λήφθηκαν αποφάσεις για περαιτέρω ενίσχυση μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών». Αν δεν κάνουμε λάθος πρόκειται για τις πρώτες συλλήψεις που έγιναν από της υλοποίησης της νομοθεσίας και εντεύθεν. Είναι προφανές πως για κάθε καινούργιο μέτρο χρειάζεται χρόνος προσαρμογής. Είναι, επίσης, παραδεκτό πως μπορούν να γίνουν και λάθη αλλά όχι με αυτό τον τρόπο. 

ΓΙΑΤΙ έγιναν πολλά που δεν έπρεπε. Σύμφωνα με την καταγγελία του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Άριστου Δαμιανού, που δεν διαψεύστηκε, ως αποτέλεσμα των λανθασμένων συλλήψεων, παιδιά ηλικίας 15 και 16 χρόνων πέρασαν μια ολόκληρη νύχτα στα κρατητήρια Λακατάμιας, με ό,τι και όσα αυτό συνεπάγεται. Αθώοι πολίτες υπέστησαν διασυρμό αφού, μεταξύ άλλων, τους πέρασαν χειροπέδες σε δημόσια θέα μπροστά σε συναδέλφους τους και στερήθηκαν την ελευθερία τους, ενώ οικίες ανυποψίαστων γονιών έγιναν φύλλο και φτερό με βάση εντάλματα έρευνας που εκδόθηκαν από δικαστήριο. 

ΕΑΝ επρόκειτο για εγκληματίες θα αποφεύγονταν αυτές οι απαράδεκτες ακρότητες. Θα ήταν οι αρμόδιοι πιο… προσεκτικοί. Στην προκειμένη περίπτωση είναι πρόδηλο πως η όλη δράση των Αρχών οδήγησε σε μια σοβαρή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων αθώων ανήλικων παιδιών και πολιτών. Αυτό δεν μπορεί να πέσει στα μαλακά. 

ΤΗΝ ίδια ώρα, είναι σαφές πως η νομοθεσία που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή για την εφαρμογή του θεσμού με την Κάρτα Φιλάθλου, έχει σημαντικά κενά. Και για τα κριτήρια που τίθενται για τη δίωξη κάποιου αλλά και για τον τρόπο που γίνεται. Το τελευταίο περιστατικό με τις συλλήψεις επιβεβαιώνει τα πιο πάνω. Τα όσα διαδραματίστηκαν, κατά την άποψη μας, αποτελούν διασυρμό για τους ανθρώπους αυτούς αλλά και για το Κράτος με τον τρόπο που ενήργησε.

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ, είναι σαφές πως τα γήπεδα δεν ήταν έτοιμα για την εφαρμογή της νομοθεσίας. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν σε όλα οι κατάλληλες υποδομές. Ακόμη και στο ΓΣΠ, που υπάρχουν οι υποδομές, οι αρμόδιοι δεν κατάφεραν να εφαρμόσουν σωστά τη διαδικασία. Έστω και τώρα, θα πρέπει να δημιουργηθούν το συντομότερο οι αναγκαίες υποδομών για να μπορέσει η νομοθεσία να εφαρμοστεί πλήρως και σωστά. Χωρίς παρατράγουδα. 

ΘΕΩΡΟΥΜΕ πως όσοι εμπλέκονται και διέπραξαν το λάθος θα πρέπει να λογοδοτήσουν και να έχουν και κόστος. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση, όχι για την κατάργηση της κάρτας αλλά για αναθεωρηθούν πρόνοιες της νομοθεσίας που δημιουργούν κενά και διαιωνίζουν στρεβλώσεις. 

Κανείς δεν νομιμοποιείται να προκαλεί αναστάτωση σε πολίτες και να τους διασύρει. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την αξιοπρέπεια των πολιτών, όταν μάλιστα είναι αθώοι.