Κατά τριών προσώπων, που σχετίζονται άμεσα με την Κύπρο, λαμβάνει νομικά μέτρα ο Θανάσης Κουκάκης.

Όπως πληροφορείται ο «Φ» από έγκυρες πηγές στην Αθήνα, η μήνυση του Ελλαδίτη δημοσιογράφου, ο οποίος για περίοδο 10 εβδομάδων παρακολουθείτο μέσω του λογισμικού Predator, στρέφεται κατά του Ελλαδίτη επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιου, του Ισραηλινού επιχειρηματία Ταλ Ντίλιαν και της κ. Σάρα Χάμου.

Καταγράφουμε συνοπτικά κάποια στοιχεία που φανερώνουν διασύνδεση των τριών αυτών προσώπων με το νησί μας, αλλά και τη σχέση τους με τα όσα διερευνώνται στην Ελλάδα:

• Ο κ. Μπίτζιος, σύμφωνα και με τις αποκαλύψεις του Inside Story (Τάσος Τέλλογλου και Ζωή Τριανταφύλλου), μέσω συνδεδεμένης με αυτόν κυπριακής εταιρείας, της Santinomo Limited -που είχε ιδρύσει τον Σεπτέμβριο του 2019- απέκτησε το 35% της ελληνικής ανώνυμης εταιρείας Intellexa ΑΕ. Η τελευταία είναι υπό την ομπρέλα του -ιδρυθέντα από τον Ταλ Ντίλιαν- διεθνούς Ομίλου Intellexa alliance, που εμπορεύεται μεταξύ άλλων το Predator.

• Ο κ. Ντίλιαν, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός στο κυπριακό κοινό το Νοέμβριο του 2019 ως ιδιοκτήτης του βαν παρακολουθήσεων μέσω της WsWispear που αργότερα μετονομάστηκε σε Passitora (και οι δυο εγγεγραμμένες στην Κύπρο), απέκτησε τη Cytrox που δημιούργησε το Predator. Στη Cytrox παρουσιάζεται ως αξιωματούχος Κύπρια υπάλληλος εταιρειών του Ντίλιαν, αλλά και ο συνεργάτης του Γιαρόν Λεβγκόρεν (το Φεβρουάριο του 2020 εμφανιζόταν να ελέγχει την Poltrex των Ντίλιαν και Άβνι).

• Η κα Σάρα Αλεξάντρα Χάμου, σύζυγος του κ. Ντίλιαν, σύμφωνα με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών παρουσιαζόταν μέχρι το καλοκαίρι ως μοναδικό διοικητικό στέλεχος της Intellexa ΑΕ.

Όταν ο ίδιος ο Θανάσης Κουκάκης είχε γνωστοποιήσει την προχθεσινή κατάθεση μήνυσης από τον δικηγόρο του, σε προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, πρόβαλλε τη θέση πως «η κυβέρνηση εξακολουθεί να παρέχει θεσμική “ασυλία” στην Intellexa και στους Φέλιξ Μπίτζιο, Tal Dilian και Sara Hamou. Έως και σήμερα δεν έχει κινηθεί με οποιοδήποτε τρόπο ώστε να περιορίσει τη χρήση του Predator».

Μάλιστα, προανάγγελλε περαιτέρω αποκαλύψεις: «Καθώς σε λιγότερο από ένα μήνα η PEGA θα βρίσκεται στην Αθήνα για να ερευνήσει για τις υποκλοπές και τη χρήση του Predator στη χώρα μας, εκτιμώ πως θα υπάρξουν νέες αποκαλύψεις που θα συμβάλουν στην ταχύτερη διερεύνηση της υπόθεσης και θα δείξουν το βάθος της εμπλοκής του κράτους».

Πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι μετά τις αποκαλύψεις για την επιμόλυνση του κινητού τηλεφώνου του Θανάση Κουκάκη μέσω του λογισμικού Predator, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας της Ελλάδας διεξήγαγε έρευνα την περασμένη άνοιξη. Μεταξύ άλλων είχε θέσει υπό το μικροσκόπιό της και την Intellexa ΑE, αλλά και τις συνδεδεμένες με αυτήν ελλαδικές εταιρείες. Η Αρχή δεν εντόπισε παράνομες δραστηριότητες σε σχέση με τις εν λόγω επιχειρηματικές οντότητες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Έγκριση από σύνοδο

Όπως πληροφορήθηκε εγκύρως χθες ο «Φ», η εξεταστική επιτροπή της Ευρωβουλής για τα λογισμικά παρακολούθησης (PEGA), έχει λάβει «πράσινο» από τη σύνοδο των προέδρων του κοινοβουλίου σε σχέση με την ατζέντα που καταρτίστηκε για τη διήμερη επίσκεψή της στην Κύπρο (1-2/11). Από εβδομάδα αναμένεται να γίνουν ενέργειες για να διευθετηθούν συναντήσεις με τα πρόσωπα που θέλει να δει η επιτροπή. Σύμφωνα με τον προκαταρκτικό προγραμματισμό, η PEGA θα επιδιώξει να έχει επαφές με τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη και τον επιχειρηματία Ταλ Ντίλιαν. Οι ευρωβουλευτές τού εν λόγω σώματος, βάσει του προγραμματισμού τους, θέλουν να συναντηθούν και με την υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, τον επίτροπο Επικοινωνίας (ΓΕΡΗΕΤ), Γιώργο Μιχαηλίδη, τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, Ανδρέα Νεοκλέους και την υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Στέφη Δράκου.

Σαφείς αιχμές στη Νέα Δημοκρατία από Ανδρουλάκη

Οι αιχμές κατά της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν το κυρίαρχο σημείο κατά την προχθεσινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον της επιτροπής PEGA. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έπεσε θύμα λογισμικών παρακολουθήσεων και κλήθηκε να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή, έκανε λόγο για απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να διερευνηθεί διεξοδικά το ελλαδικό σκάνδαλο υποκλοπών, χρεώνοντάς της και πολιτικές σκοπιμότητες. 

Ο κ. Ανδρουλάκης, είπε ανάμεσα σ’ άλλα: «Ο χρόνος παρακολούθησής μου από την ΕΥΠ είναι ακριβώς όλη η προεκλογική περίοδος για την ανάδειξη της ηγεσίας της παράταξής μας. Εκλέχθηκα πρόεδρος στις 12 Δεκεμβρίου του 2021. Ουσιαστικά η παρακολούθησή μου και η απόπειρα παγίδευσης είναι κατά την προεκλογική περίοδο που ξεκίνησα για να εκλεγώ πρόεδρος. Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει ποιοι είναι οι λόγοι παρακολούθησης. Για μένα είναι προφανές ότι είναι πολιτικοί». «Στην Εξεταστική Επιτροπή στο ελληνικό κοινοβούλιο ήρθε ένας από τους εκπροσώπους της Krikel και είπε ότι την εταιρεία αυτή την είχαν πάρει με 5.000 ευρώ το 2017. Η εν λόγω εταιρεία επί ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων κάνει απευθείας σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο ύψους 1 εκατ. ευρώ και επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας 9 εκατομμύρια ευρώ. Και ενώ ζητάμε να έρθουν στην Εξεταστική Επιτροπή αυτοί που η ερευνητική δημοσιογραφία εμπλέκει με την εταιρεία, η κυβέρνηση αρνείται. Άρα πώς συνεργάζεται η κυβέρνηση;».

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής (ΑΚΕΛ), Γιώργος Γεωργίου, μίλησε για αποκαλύψεις που προαναγγέλλονται και για πληροφορίες περί άλλων προσώπων που παρακολουθούνταν στην Ελλάδα.

ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Ένοχη σιωπή;

Ο ρόλος της Κύπρου αναδεικνύεται είτε άμεσα είτε έμμεσα σε σχέση με την επικρατούσα ασυδοσία με τα λογισμικά παρακολούθησης. Οι αναφορές που μας εμπλέκουν στην όλη υπόθεση κατά το εξεταστικό έργο της επιτροπής «PEGA» της Ευρωβουλής είναι συνεχείς. Την ίδια στιγμή, στοιχεία και πληροφορίες παρουσιάζουν το νησί μας ως εμπορικό κόμβο για λογισμικά υποκλοπών. Αυτό που προβληματίζει είναι ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα και να τηρεί στάση άρνησης. Για την ώρα παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα. Ένα από αυτά έχει να κάνει και με το νομικό πλαίσιο και τις διαδικασίες που τηρούνται ώστε να διασφαλιστεί πως δεν παρακολουθούνται πολιτικοί αντίπαλοι, δημοσιογράφοι. Τουλάχιστον γι΄ αυτό, έπρεπε να δοθούν κάποιες εξηγήσεις…