Η 48η ετήσια γενική συνέλευση της Ελληνικής Τράπεζας, που έγινε πριν από δύο εβδομάδες περίπου, με κύριο χαρακτηριστικό την ευρύτερη κριτική που ασκήθηκε στη διεύθυνση από τη Δήμητρα Επενδυτική, μεγαλομέτοχο της τράπεζας, έφερε χθες σοβαρές εξελίξεις. Αποφασίστηκε -και ανακοινώθηκε- από την Ελληνική Τράπεζα ότι ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής Όλιβερ Γκάτσκε θα απέχει από τα καθήκοντά του μέχρι να διαπιστωθεί εάν ευσταθούν συγκεκριμένες καταγγελίες που αφορούν παροτρύνσεις σε υπαλλήλους της Ελληνικής για αγορά μετοχών της τράπεζας.

Ωστόσο, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο κ. Γκάτζκε έχει να αντιμετωπίσει και άλλα, ίσως σοβαρότερα, προβλήματα, καθώς υπάρχει από κάποιους μέτοχους, περιλαμβανομένης της Δήμητρας Επενδυτικής, δυσφορία για τον τρόπο διαχείρισης σημαντικών πτυχών της λειτουργίας της τράπεζας, αλλά και για τα αποτελέσματα επί των ημερών του.

Η καταγγελία στη συνέλευση

Στη γενική συνέλευση, ο Νέαρχος Ιωάννου, διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας Δήμητρα, γνωστοποίησε ότι έχει δεχθεί καταγγελίες ότι ανώτατο στέλεχος της τράπεζας παρότρυνε μέλη του προσωπικού να αγοράσουν μετοχές της Ελληνικής, γιατί η τιμή της μετοχής είναι υποτιμημένη. Ο κ. Ιωάννου δεν κατονόμασε τον κ. Γκάτζκε, αλλά σε αυτόν στράφηκε η προσοχή των πλείστων. Στην ομιλία του, ο κ. Ιωάννου χαρακτήρισε την ενέργεια απαράδεκτη, επισημαίνοντας ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα της ανώτατης εκτελεστικής διεύθυνσης να παροτρύνει οποιονδήποτε εργαζόμενο να αγοράσει μετοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Ελληνική Τράπεζα αναφέρεται «ότι ενόψει ορισμένων ερευνών που γίνονται σε σχέση με κατ’ ισχυρισμό δηλώσεις και ενέργειες του ανώτατου εκτελεστικού Διευθυντή (ΑΕΔ), το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας έχει αποφασίσει, με σκοπό να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των εν λόγω ερευνών, ότι είναι σκόπιμο όπως ο ΑΕΔ απέχει από τα καθήκοντά του μέχρι την ολοκλήρωση των εν λόγω ερευνών. Ο Πέτρος Αρσαλίδης, γραμματέας διοικητικού συμβουλίου / γενικός διευθυντής, γραφείο προέδρου & γραμματεία διοικητικού συμβουλίου, θα εκτελεί τα καθήκοντα του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή κατά τη διάρκεια της προαναφερθείσας απουσίας».

Είπε και άλλα…

Τα πιο πάνω ήταν ένα μόνο μέρος της κριτικής που δέχθηκε ο κ. Γκάτσκε, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της Δήμητρας Επενδυτικής έθεσε ερωτήματα στην ανώτατη εκτελεστική διεύθυνση όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα, τους δείκτες επίδοσης και το στρατηγικό πλάνο που πρέπει να υλοποιηθεί. Ο «Φ» πληροφορείται ότι ο μεγαλομέτοχος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός και προχώρησε σε συγκρίσεις όσον αφορά τους βασικούς δείκτες της Ελληνικής σε σχέση με την Τράπεζα Κύπρου, που δραστηριοποιείται στην ίδια αγορά και διερωτήθηκε πώς μπορεί η Τράπεζα Κύπρου να δίνει περισσότερα δάνεια και δεν μπορεί η Ελληνική. Ο μεγαλομέτοχος της Ελληνικής σχολίασε και τον δείκτη των εσόδων προς έξοδα, κάνοντας τις ανάλογες συγκρίσεις με την Τράπεζα Κύπρου.

Εργασιακή αναταραχή επί των ημερών του

Η ανάληψη των καθηκόντων του Όλιβερ Γκάτζκε στην Ελληνική, τον Μάρτιο του 2021, σηματοδότησε και την είσοδο σε εποχή εργασιακής αναταραχής. Τον Απρίλιο,  μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το 2021, έκανε λόγο για ανάγκηαποχώρησης 300 -350 εργαζομένων, με τη μέθοδο των πλεονασμών και όχι της πρόσθετης αποζημείωσης. Αυτό ήταν η αρχή για να σημειωθεί ρήξη με την ΕΤΥΚ, ενώ οι εργαζόμενοι εξουσιοδότησαν τη συντεχνία για λήψη απεργιακών μέτρων, εφόσον αυτό κρινόταν αναγκαίο. Το γεγονός αυτό ανάγκασε τον Γερμανό τραπεζίτη να βάλει νερό στο κρασί του και να κάνει πίσω, ως προς τη διαδικασία των πλεονασμών, αλλά παραμένουν ανοιχτά σοβαρά θέματα, τα οποία συζητούνται στο τμήμα εργασιακών σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, που εκκρεμεί από το 2018, την αποκατάσταση μισθών των υπαλλήλων του πρώην Συνεργατισμού και την εκπόνηση σχεδίου εθελούσιας εξόδου.

ΑΠΟΨΗ

Υποτίμησε την κυπριακή πραγματικότητα

Ο Γερμανός τραπεζίτης μάλλον υποτίμησε (ή αδιαφόρησε για) την κυπριακή πραγματικότητα ή δεν ήθελε να ακούσει για να προσαρμοστεί, επιδεικνύοντας, σύμφωνα με επικριτές του, κάποια αλαζονεία. Στην πορεία φάνηκε ότι, πέρα από τη σύγκρουση με την ΕΤΥΚ, δεν είχε την στήριξη όλων των μετόχων. Και αυτό έγινε ορατό όταν η Δήμητρα, ως μεγαλομέτοχος, ζήτησε να ενημερωθεί πώς είναι δυνατόν η Τράπεζα Κύπρου να τα πηγαίνει καλύτερα από την Ελληνική, όταν και οι δυο λειτουργούν στην ίδια αγορά. Ακόμη και το θέμα των αποζημιώσεων στο σχέδιο εθελούσιας εξόδου, η Τράπεζα Κύπρου το χειρίστηκε ανώδυνα. Όπως και οι άλλες τράπεζες. Μόνο η Ελληνική βρίσκεται στη μέση του δρόμου.