Ο Αριστείδης Κουδουνάρης από τη Λεμεσό, ζητά από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών να επιτραπεί άμεσα η πρόσβαση σε όλο το αρχείο από το διαδίκτυο.

Πρώτα και πάνω από όλα πρέπει να σας συγχαρούμε για την ψηφιοποίηση των εφημερίδων που κυκλοφόρησαν στην Κύπρο από το 1878 μέχρι και σήμερα που δίδει την δυνατότητα σε όλους του πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι μόνο, να έχουν πρόσβαση στα κείμενα των εφημερίδων αυτών.

Σας γράφω έχοντας υπόψη την αποστολή του Γ.Τ.Π. που είναι μία Κρατική Υπηρεσία, με κύρια αποστολή την αντικειμενική και συνεχή ενημέρωση των πολιτών μέσω της αξιοποίησης όλων των σύγχρονων τεχνολογιών πληροφόρησης και που στοχεύει στην βελτίωση της πρόσβασης του κοινού στα Αρχεία εφημερίδων/ περιοδικών/ εκδόσεων/ φωτογραφιών μέσω της διαχείρισης της λειτουργίας αρχείων και της συντήρησης, ψηφιοποίησης, όπως εσείς αναφέρετε στη δική σας ιστοσελίδα (αποστολή/ mission).

Δυστυχώς όμως, η απόφαση σας να χρησιμοποιήσετε πρόνοια του νόμου 59/1976 για τα πνευματικά δικαιώματα και να στερείτε την πρόσβαση στα αρχεία αυτά από το σπίτι, το γραφείο ή από όπου είναι βολικό στο καθένα μας, για 70 χρόνια και να πρέπει να επισκεπτόμαστε τα ΜΟΝΑΔΙΚΑ 4 σημεία πρόσβασης είναι κατά την γνώμη μου αντιπαραγωγική και μη εξυπηρετική για τον χρήστη του αρχείου. Πιστεύουμε και εισηγούμαστε ότι πρέπει να ανοίξει η πλατφόρμα αυτή και να έχουμε όλοι πρόσβαση από το διαδίκτυο. Τέτοια αρχεία είναι για να διευκολύνουν τον χρήστη και τον κάθε ενδιαφερόμενο, να υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης και μαζικής πρόσβασης και ενημέρωσης και όχι να τηρείται αυτό «δύσκολα προσβάσιμο» στο ευρύ κοινό.

Σημειώνουμε και τονίζουμε τα ακόλουθα τα οποία πρέπει να λάβετε υπόψη σας στην άμεση «φιλελευθεροποίηση» του αρχείου:

1. Το Γ.Τ.Π. ψηφιοποίησε το αρχείο αυτό με χρήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της ΕΕ. Η χρηματοδότηση έγινε με χρήματα του Κύπριου πολίτη γενικότερα αφού όλα τα τρέχοντα έξοδα του Γ.Τ.Π. καλύπτονται από το προϋπολογισμό της Κ.Δ.

2. Έγινε ψηφιοποίηση των εφημερίδων της Κύπρου, οι οποίες ήταν και είναι δημόσια έγγραφα, ανοιχτά σε κοινή θέαση και διάβασμα από τον οποιονδήποτε και ουδέποτε αποτελούσαν απόρρητα έγγραφα ή απόρρητη δημοσίευση.

3. Το να επισκέπτεται ο ενδιαφερόμενος τα «ερευνητικά κέντρα» που δημιουργήσατε, 4 στον αριθμό, Λεμεσό, Λάρνακα, Αγία Νάπα και Πάφο α) δεν είναι εξυπηρετικό αφού πρέπει να τα επισκεφθείς ώρες γραφείου, υπάρχει δυσκολία στο χρόνο παραμονής και μελέτης, συγκέντρωσης, ενδελεχούς έρευνας, εκτύπωσης, κ.τ.λ. β) δίδει την εντύπωση στο ευρύ κοινό ότι η πρόσβαση στο αρχείο των εφημερίδων είναι μόνο για τους ειδικούς και τους ιστορικούς μελετητές και όχι για το ευρύ κοινό και πολύ αποτρεπτικό από το να το γνωρίσουν όλοι και μάλιστα οι ηλικιακά νέοι και να μάθουν τη γενικότερη ιστορία τους (πολιτική, οικονομική, βιομηχανική, γεωργική, πολιτιστική, κοινωνική, αθλητική, αναπτυξιακή, κ.τ.λ.) μέσω των παλαιών και των πιο πρόσφατων εφημερίδων.

4. Τι γίνεται με τους ξένους, και δει τους Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα, αφού και το Ελληνικό Δημόσιο συνεισέφερε στην όλη προσπάθεια;

Λαμβάνοντας υπόψη σας τα ανωτέρω, και πολλά άλλα επιχειρήματα που μπορεί να έχει ο κάθε ενδιαφερόμενος, ντόπιος και ξένος, ζητούμε να αλλάξετε την απόφαση σας και να δώσετε άμεση πρόσβαση σε όλο το αρχείο από το διαδίκτυο.