Το ενδεχόμενο αποκοπής και απομάκρυνσης τους από την Τεχνική Εκπαίδευση και διαφοροποίησης του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν μέχρι σήμερα τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ) –ένας ιδιαίτερα επιτυχημένος και χρήσιμος θεσμός– φοβίζει εκπαιδευτικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, οι οποίοι διατύπωσαν τις θέσεις τους χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας, στην παρουσία του αρμόδιου υπουργού, Πρόδρομου Προδρόμου. 

Από πλευράς του ο υπουργός απέρριψε ισχυρισμούς φορέων περί αυτονόμησης των ΜΙΕΕΚ, λέγοντας πως αυτό που επιχειρείται με την ετοιμασία σχετικής νομοθεσίας, στη βάση πρόσφατων αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι θεσμοθέτηση και αναβάθμισή τους. 

Τόνισε ότι με την ενεργοποίηση της νομοθεσίας θα γίνει και η πλήρωση, στη βάση αντίστοιχων σχεδίων υπηρεσίας, των τριών διευθυντικών θέσεων που ήδη προβλέπονται για τα ΜΙΕΕΚ και συγκεκριμένα των θέσεων Διευθυντή, Προϊστάμενου Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Υπεύθυνου Φοιτητικής Μέριμνας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο Πρόγραμμα Τεχνικού Βιομηχανίας στα ΜΙΕΕΚ

Για τις θέσεις αυτές, όπως ανέφερε ο κ. Προδρόμου, εξετάζεται το ενδεχόμενο να εξασφαλιστούν προσωρινά υπηρεσίες, ούτως ώστε να γίνει εφικτή και η μετακίνηση στο νεόδμητο κεντρικό κτήριο που ολοκληρώθηκε στη Λεμεσό, μετά από δωρεά για αυτό τον σκοπό.

Στο σημείο αυτό υπήρξαν αντιδράσεις καθώς διάφοροι φορείς δεν προκρίνουν σε καμία περίπτωση την αγορά υπηρεσιών.

Εκτός όμως από το κτήριο στη Λεμεσό, στο οποίο θα στεγαστούν υπηρεσίες και κάποια προγράμματα ΜΙΕΕΚ (τα υπόλοιπα αναφέρθηκε θα λειτουργούν όπως και σήμερα σε Τεχνικές Σχολές), για τον ίδιο σκοπό στη Λευκωσία θα διατεθούν από το 2025 οι κτηριακές εγκαταστάσεις του ΑΞΙΚ. 

Μεταξύ άλλων φορέων, προβληματισμούς διατύπωσε και η ΟΛΤΕΚ, με τον πρόεδρό της Παναγιώτη Λυσάνδρου να αναφέρει ότι θέση της οργάνωσης είναι όπως τα ΜΙΕΕΚ συνεχίσουν να είναι κάτω από τη Διεύθυνση Τεχνικής Εκπαίδευσης και σε καμία περίπτωση να μην αποκοπούν από τις Τεχνικές Σχολές. Ο κ. Λυσάνδρου αναφέρθηκε και στα εργασιακά δικαιώματα εκπαιδευτικών τα οποία, όπως είπε, δεν πρέπει να επηρεαστούν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη Βουλή η αυτονόμηση των ΜΙΕΕΚ

Από πλευράς του ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, χαρακτήρισε ως εγκληματικό το ενδεχόμενο να φύγει η ευθύνη των ΜΙΕΕΚ από την Τεχνική Εκπαίδευση, δίνοντας το παράδειγμα του Συστήματος Μαθητείας, το οποίο δόθηκε στο Κέντρο Παραγωγικότητας, υποβαθμίστηκε και στη συνέχεια τέθηκε και πάλι υπό την ευθύνη της Διεύθυνσης της Τεχνικής Εκπαίδευσης.