Μέχρι τέλους είναι αποφασισμένοι να φτάσουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης σε σχέση με την πρόταση νόμου με την οποία δημιουργείται ειδική δικαιοδοσία στο επίπεδο του Επαρχιακού Δικαστηρίου, η οποία θα εκδικάζει υποθέσεις εκποιήσεων, αξιογράφων και άλλες χρηματοοικονομικές διαφορές.

Παρόλο που ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών και βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης δήλωσε πως το θέμα θα επανέλθει στη Βουλή μετά τις προεδρικές εκλογές, για να αρθούν τα νομικά – αντισυνταγματικά ζητήματα που εντόπισε η Νομική Υπηρεσία, βουλευτές επιμένουν το θέμα να ρυθμιστεί πριν από το τέλος του χρόνου. Όπως είπε ο κ. Τορναρίτης, επιδίωξη της επιτροπής είναι η υπεράσπιση των αδυνάτων, λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών στην απονομή της δικαιοσύνης. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε το 2019 από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αποσύρθηκε το 2021 λόγω των πολλών τροπολογιών που κατέθεσαν τα κόμματα και τώρα το νομοσχέδιο αποτυπώθηκε στην πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ, την οποία έχει συνυπογράψει το ΔΗΚΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άλλαξαν ο λειτουργός και… το σύνταγμα!

Ο εισηγητής της πρότασης και πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε πως με την πρόταση νόμου καλύπτεται η αυθαιρεσία τραπεζών εις βάρος των δανειοληπτών. Σε σχέση με τα συνταγματικά θέματα που εντοπίστηκαν, ανέφερε πως οι ευάλωτες ομάδες που θα έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη θα καθορίζονται από Υπουργικό Διάταγμα, τονίζοντας πως όλοι οι πολίτες ισότιμα θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στη δικαιοσύνη. Μάλιστα, σημείωσε, πως από τη στιγμή που το 2019 η Νομική Υπηρεσία υπέγραψε το νομοσχέδιο, το οποίο μετά την απόσυρσή του αποτυπώνεται στην πρόταση νόμου, δεν τίθεται θέμα αντισυγματικότητας.

Από την άλλη, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, δήλωσε ότι θα επαναφέρουν την ολοκληρωμένη τροπολογία που όλα τα κόμματα είχαν συμφωνήσει τον Απρίλιο του 2021, με την οποία κατοχυρώνουν και δικαιώματα και δυνατότητες προς όφελος δανειοληπτών και εγγυητών. Η βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε στις δηλώσεις της ότι ως ΔΗΚΟ θεωρούν πως όλοι πρέπει να έχουν ίση και γρήγορη πρόσβαση στην εξασφάλιση δικαστικής απόφασης στην οποιαδήποτε χρηματοοικονομική διαφορά τους απασχολεί. Σημείωσε, επίσης, πως το ΔΗΚΟ θα καταβάλει προσπάθειες για να οδηγηθεί η πρόταση νόμου στην Ολομέλεια τον Δεκέμβριο. Αναφορικά με τα ζητήματα συνταγματικότητας, η κ. Ερωτοκρίτου σημείωσε πως μπορούν να βρεθούν οι ανάλογες διορθώσεις, με τις οποίες θα συμφωνούν όλοι, χωρίς να επηρεάζεται η φιλοσοφία της πρότασης νόμου. Την ανάγκη αλλαγής του νομικού πλαισίου για τις εκποιήσεις τόνισε ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου. Όπως είπε, το ΕΛΑΜ είναι υπέρ της δημιουργίας ειδικού δικαστηρίου αναφορικά με ζητήματα εκποιήσεων.