Συνέντευξη στον Αδάμο Αδάμου

Την εκτίμηση ότι ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών βρίσκεται σε πορεία αναπροσαρμογής και ανακατάταξης σήμερα, εκφράζει μιλώντας στον «Φ» ο CEO της PwC Κύπρου, Φίλιππος Σώσειλος. Όχι κατ’ ανάγκη λόγω της ρωσικής εισβολής. Στη συνέντευξή του, ο νέος επικεφαλής της PwC Κύπρου καταγράφει και τις κύριες προκλήσεις της οικονομίας για την οποία, όμως, δηλώνει αισιόδοξος, παρά τα σύννεφα που μαζεύτηκαν σε χώρες της ΕΕ και αλλού.

Θα ανέμενε κανείς ότι με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και πολύ περισσότερο από τις κυρώσεις που ακολούθησαν, ο τομέας της παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών θα αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα. Πώς έχει η κατάσταση σήμερα; Τελικά η εξάρτησή μας από τη Ρωσία δεν είναι τόσο μεγάλη;

Ο τομέας της παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών έχει αποδείξει εδώ και κάποια χρόνια ότι διαθέτει αντοχές, παρά τις διάφορες κρίσεις που αφορούσαν τη ρωσική αγορά. Αυτό δεν σημαίνει ότι ήμασταν απόλυτα έτοιμοι για μια τόσο απότομη ρήξη και ουσιαστικά διακοπή των σχέσεων της Δύσης με τη Ρωσία ή ότι δεν είχε επίπτωση στις εργασίες μας. Τα πρώτα 24ωρα που ακολούθησαν την έναρξη των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία ήταν ιδιαίτερα έντονα, όπως βεβαίως και οι μήνες που ακολούθησαν, μέχρι να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και να ξαναβρούμε τον ρυθμό μας. Σε πλήρη ευθυγράμμιση με το διεθνές δίκτυο της PwC, διακόψαμε όλες μας τις εργασίες με ρωσικές νομικές οντότητες και φυσικά πρόσωπα που υπάγονταν σε κυρώσεις από την ευρύτερη διεθνή κοινότητα, πέραν αυτών που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είθισται να λέγεται ότι το ποτήρι είναι είτε μισοάδειο είτε μισογεμάτο. Εμείς στην PwC λέμε ότι έχει μεγαλύτερη σημασία ότι το ποτήρι ξαναγεμίζει και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι σε μεγάλο βαθμό τα έχουμε καταφέρει. Συγκεντρώσαμε τις δυνάμεις μας και θέσαμε άμεσα σε εφαρμογή μια φιλόδοξη στρατηγική ανάκαμψης, επιταχύναμε τη μετεξέλιξη του οργανισμού μας και επικεντρωθήκαμε στην εξεύρεση και αξιοποίηση νέων ευκαιριών, νέων αγορών και νέων πηγών εσόδων.

Υπάρχει ενδεχόμενο να δούμε τους λογιστές να ζητούν κρατική στήριξη λόγω των συγκεκριμένων εξελίξεων;

Αμφιβάλλω πάρα πολύ, παρόλο που προφανώς δεν είμαι το αρμόδιο πρόσωπο για να απαντήσω το συγκεκριμένο ερώτημα εκ μέρους όλων. Αυτό που μπορώ να σας πω με πάσα βεβαιότητα είναι ότι η PwC είναι ένας υγιής οργανισμός, που βασίζεται στη δύναμη των περισσότερων από 1.000 ανθρώπων του και επενδύει με αυτοπεποίθηση στο σήμερα και στο μέλλον. Για το λόγο αυτό, δεν επιδιώκουμε την όποια κρατική στήριξη. Στην PwC Kύπρου έχουμε χαρακτηρίσει το 2022 ως ένα καθοριστικό έτος για τον οργανισμό και το μοντέλο λειτουργίας μας. Έχοντας διαχειριστεί με επιτυχία τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις από το μέτωπο της πανδημίας, κατορθώσαμε να διεξέλθουμε και των αλυσιδωτών προβλημάτων που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι συνεπαγόμενες κυρώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παγκύπριες και διεθνείς διακρίσεις για PwC Κύπρου

Ο κλάδος των υπηρεσιών σήμερα

Πέραν του πολέμου στην Ουκρανία, οι προκλήσεις για την οικονομία το τελευταίο διάστημα είναι συνεχείς. Πώς έχει επηρεαστεί γενικότερα ο κλάδος των επαγγελματικών υπηρεσιών;

Είναι αναμενόμενο και φυσικό επακόλουθο να επηρεαστεί και ο δικός μας κλάδος από τις προκλήσεις της οικονομίας. Οι συνθήκες αβεβαιότητας που επικρατούν τα τελευταία χρόνια, δεν έχουν χαρακτηριστικά μιας εποχικής μπόρας που περνά εύκολα αλλά μιας  μεγάλης καταιγίδας που πλήττει την παγκόσμια οικονομία σε κύματα, με όλη τη δύναμη των φαινομένων της. Σ’ αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες δοκιμάζονται οι αντοχές, οι δομές, η δυναμική, τα αντανακλαστικά και οι ικανότητες κάθε οργανισμού και των στελεχών του. Ουσιαστικά, μιλάμε για νέες συνθήκες που προκαλούνται από μεγάλες παγκόσμιες τάσεις και δημιουργούν νέα μόνιμα δεδομένα και ευκαιρίες. Καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε αυτά τα νέα δεδομένα και έχουμε την ευθύνη να λάβουμε τις σωστές στρατηγικές αποφάσεις, για τον δικό μας οργανισμό αλλά και για τους πελάτες μας. Ο κλάδος γενικότερα θα έλεγα ότι βρίσκεται σε μια περίοδο προσαρμογής και ανακατάταξης.

Ποιες κατά τη γνώμη σας είναι οι δύο κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομία και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Βραχυπρόθεσμα, οι μεγαλύτερες προκλήσεις έχουν να κάνουν με τον πληθωρισμό και την αβεβαιότητα. Πλήττεται το εισόδημα, κατ’ επέκταση μειώνεται η κατανάλωση, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων και η οικονομία εισέρχεται σε ένα φαύλο κύκλο προκλήσεων. Για την αναχαίτιση του πληθωρισμού έχουν αναλάβει δράση οι κεντρικές τράπεζες μέσω της νομισματικής πολιτικής. Η περίοδος των χαμηλών επιτοκίων έχει παρέλθει. Όλα αυτά μαζί, δημιουργούν ένα σπιράλ κοινωνικο-οικονομικών προκλήσεων. Μακροπρόθεσμα όμως, το νέο περιβάλλον δημιουργεί μια τεράστια ευκαιρία για επιτάχυνση της υλοποίησης του «Οράματος 2035» για την Κύπρο. Ένα όραμα που στόχο έχει να μετατρέψει την Κύπρο σε μία από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο για να ζούμε, να εργαζόμαστε και να επιχειρούμε και το οποίο αποτελεί κλειδί για την ενδυνάμωση και μακροχρόνια ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα της κυπριακής οικονομίας.

Υπάρχουν πολλοί φόβοι για ύφεση στην ΕΕ τον νέο χρόνο. Πόσο ευάλωτη είναι η κυπριακή οικονομία σ’ αυτές τις εξωγενείς προκλήσεις;

Είναι γεγονός ότι καταγράφονται δυσοίωνες προβλέψεις για την Ευρωζώνη και την ΕΕ όσον αφορά την είσοδό τους σε κύκλο οικονομικής ύφεσης από το 2023. Πρόκειται για προβλέψεις οι οποίες εάν επαληθευτούν θα έχουν αντίκτυπο και στην κυπριακή οικονομία. Για παράδειγμα, εάν η γερμανική, η γαλλική ή η βρετανική οικονομία είναι σε ύφεση, θα επηρεαστεί αναμφίβολα ο τουρισμός μας. Από την άλλη πλευρά, έχει σημασία να επισημάνουμε την ανθεκτικότητα που επιδεικνύει η κυπριακή οικονομία το τρέχον έτος, με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό μας γεμίζει με αισιοδοξία πως το μικρό μας μέγεθος, σε συνδυασμό με έξυπνες και τολμηρές κινήσεις, μπορούν να διατηρήσουν την Κύπρο σε πολύ θετική πορεία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Κύπρος βελτιώνεται στον παγκόσμιο δείκτη καινοτομίας, καταλαμβάνοντας την 26η θέση για το 2022, σε σύνολο 132 χωρών. Η συνεχιζόμενη συνεργασία δημόσιου, ιδιωτικού και ακαδημαϊκού τομέα, δίνει ελπίδα και αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Metaverse: Τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι εταιρείες;

Η ανάληψη της ηγεσίας και το ρεκόρ εσόδων

Αναλάβατε το πηδάλιο της PwC σε μία δύσκολη συγκυρία αλλά στα πρώτα αποτελέσματα ανακοινώσατε έσοδα ρεκόρ. Ο απώτερος σας στόχος ως CEO του οργανισμού ποιος είναι;

Είναι γεγονός ότι καταφέραμε ως οργανισμός να προσαρμοστούμε γρήγορα στα νέα δεδομένα και τα έσοδα ρεκόρ των €83 εκατ. αποτέλεσαν επιβράβευση των προσπαθειών μας. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που με την κοινή και συλλογική προσπάθεια επιδείξαμε ανθεκτικότητα, εξωστρέφεια και προσαρμοστικότητα. Πιστεύω ότι οι προκλήσεις μάς έχουν κάνει όλους πιο δυνατούς και είμαι πεπεισμένος ότι μαζί, ενωμένοι, θα συνεχίσουμε με επιμονή και πάθος να υλοποιούμε τους στόχους και το όραμά μας. Πιστεύω με πάθος στις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης που έχουμε ως οργανισμός.

Επιπρόσθετα, αναγνωρίζουμε πλήρως την ευθύνη που έχουμε να συνεχίσουμε ως οργανισμός να στηρίζουμε αποτελεσματικά την ευημερία της οικονομίας και της κοινωνίας ευρύτερα. Στο πλαίσιο της παγκόσμιας στρατηγικής του οργανισμού «The New Equation», η οποία επικεντρώνεται στη δημιουργία εμπιστοσύνης και στην επίτευξη βιώσιμων αποτελεσμάτων, στόχος μας είναι να στηρίξουμε όλους τους πελάτες μας, ώστε να υλοποιήσουν τις στρατηγικές μετεξέλιξής τους, να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των δικών τους πελατών και συνεργατών και να επιτύχουν βιώσιμα αποτελέσματα. Ενδεικτικό της προσπάθειας μας είναι και η πρόσφατη δημιουργία του PwC Foundation, ενός πρωτοποριακού μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που θα επικεντρωθεί στην ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας και στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων στην κοινότητα, παρέχοντας ποικιλόμορφη στήριξη σε τομείς όπως η εκπαίδευση και ο πολιτισμός, αλλά και η επιχειρηματικότητα.