Τα «φώτα» της Κομισιόν λαμβάνει η Δημοκρατία για την προώθηση της πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης, με στόχο τη σταδιακή εισαγωγή του φόρου άνθρακα για όλα τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται στους τομείς της οικονομίας που δεν εμπίπτουν στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου. Αυτό αναφέρεται στην έκθεση που αφορά τις οικονομικές εξελίξεις 2022 και τις προοπτικές 2023-2025, παρόλο που προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε πως, λόγω των εξελίξεων, δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι στα καύσιμα και η χώρα δεν πρόκειται να καταθέσει το νομικό πλαίσιο για την πράσινη φορολογία τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με την έκθεση, η συγκεκριμένη φορολογία εμπίπτει στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης. Ωστόσο, δεν αναφέρεται πότε αναμένεται να εφαρμοστεί, καθώς η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξαν τα δεδομένα. Ο φόρος άνθρακα θεωρείται ένα από πιο αποτελεσματικά δημοσιονομικά εργαλεία για τη μείωση των εκπομπών αερίων και η εισαγωγή του στην Κύπρο θα συμβάλει στη συμμόρφωση της χώρας  έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κύπρος: Απορρόφησε €461 εκατ. από ευρωπαϊκά κονδύλια

Συγκεκριμένα, με την πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση θα διαφοροποιηθεί η πηγή των κρατικών εσόδων, με την αύξηση της φορολογίας δραστηριοτήτων που καταναλώνουν φυσικούς πόρους ή ρυπαίνουν το περιβάλλον και μετατοπίζοντας το βάρος της φορολογίας προς περιβαλλοντικά ζημιογόνες δραστηριότητες. Αξίζει να σημειωθεί πως η μετάβαση στην πράσινη οικονομία αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους στόχους – δεσμεύσεις στο εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Στο δρόμο πράσινο ομόλογο

Εξάλλου, προωθείται η έκδοση ενός πράσινου/βιώσιμου ομολόγου. Όπως εκτιμά το Υπουργείο Οικονομικών, το πράσινο ομόλογο ως χρηματοδοτικό εργαλείο προσελκύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους διεθνείς επενδυτές, γεγονός που θα αυξήσει το ενδιαφέρον στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για τις εκδόσεις της Δημοκρατίας και θα διευρύνει τις χρηματοδοτικές επιλογές του κράτους με πρόσβαση σε νέους επενδυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νωρίς το ’23 το πράσινο ομόλογο, με €500 εκατ. ως €1 δισ.

Τεχνική βοήθεια για προϋπολογισμό

Η Κύπρος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την οποία λαμβάνει και τεχνική βοήθεια για την ανάπτυξη ενός πλαισίου «πράσινου» προϋπολογισμού. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, ο «πράσινος» προϋπολογισμός θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που θα προσφέρει τη δυνατότητα παρακολούθησης και αξιολόγησης, με πλήρη διαφάνεια, των περιβαλλοντικών συνεισφορών των δημοσιονομικών πολιτικών, με στόχο την ευθυγράμμισή τους σε σχέση με τους εθνικούς περιβαλλοντικούς στόχους. Επιπρόσθετα, θα συμβάλει στην πράσινη μετάβαση της οικονομίας με τον αναπροσανατολισμό των δημόσιων επενδύσεων, της κατανάλωσης και της φορολογίας προς πράσινες προτεραιότητες.

Σύμφωνα με την έκθεση για τις οικονομικές εξελίξεις, τα δύο τελευταία χρόνια εγκρίθηκαν σημαντικά νομοθετήματα για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού πλαισίου της χώρας, με στόχο τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης. Επιπρόσθετα, εγκρίθηκε και η στρατηγική προσέλκυσης εταιρειών και ταλέντων στην Κύπρο, η οποία περιλαμβάνει δράσεις για βελτιστοποίηση των διαδικασιών εξασφάλισης αδειών παραμονής και εργασίας για το εξιδεικευμένο προσωπικό από τρίτες χώρες.