To Top
23:49 Τρίτη
17 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Θα αλλάξουν τα φώτα στον προϋπολογισμό
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Θα αλλάξουν τα φώτα στον προϋπολογισμό
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Δεκεμβρίου 2017, 10:02 πμ

Ούτε ένα βήμα, χωρίς την έγκριση της Βουλής δεν θα μπορεί να κάνει η νέα Κυβέρνηση, εάν εγκριθούν οι τροπολογίες της αντιπολίτευσης. Θα αρχίσει να διακυβερνά τη χώρα, χωρίς κονδύλια για τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και με κατάργηση πιστώσεων που αφορούν τα Υφυπουργεία Τουρισμού και Ανάπτυξης.

Όπως φαίνεται, οι συγκεκριμένες τροπολογίες θα εγκριθούν καθώς τάσσονται υπέρ συνολικά 34 βουλευτές, από το ΑΚΕΛ και κόμματα του κεντρώου χώρου. 
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το ΑΚΕΛ, με τις τροπολογίες επί του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, επιδιώκει να αποκόψει το σύνολο των δαπανών που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις ημικρατικών Οργανισμών και κυρίως αυτά που αφορούν τις συμβουλευτικές υπηρεσίες από εμπειρογνώμονες. Παράλληλα προτείνει να σταυρωθούν και τα υπόλοιπα κονδύλια που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις.

Μάλιστα, για αποφυγή του μπερδέματος που δημιουργήθηκε πέρσι, το ΑΚΕΛ ξεκαθαρίζει, πως εξαιρείται το έργο ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την άλλη ο κεντρώος χώρος και συγκεκριμένα τα κόμματα που στηρίζουν την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, δεσμεύουν το κονδύλι €7,4 εκατ. για την αγορά υπηρεσιών εμπειρογνωμόνων για αξιοποίηση του κρατικού λαχείου, του Τροόδους και του ΧΑΚ. ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, Οικολόγοι και ο ανεξάρτητος βουλευτής Παύλος Μυλωνάς, με τροπολογίες διατυπώνουν τις επιφυλάξεις τους για τη δημιουργία Υφυπουργείων Τουρισμού και Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα προτείνουν να διαγραφεί από τον προϋπολογισμό σημείωση, σύμφωνα με την οποία να μην καταργηθεί η θέση του Γενικού Διευθυντή της ΓΔ ΕΠΣΑ πριν από την ολοκλήρωση της συζήτησης και την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης. Ταυτόχρονα οι κεντρώοι εισηγούνται την κατάργηση των δύο θέσεων Γενικών Διευθυντών για τα πιο πάνω Υφυπουργεία, καθώς επίσης και οποιωνδήποτε άλλων σχετικών κονδυλίων που αφορούν τις εν λόγω θέσεις. 

Χθες τα κόμματα κατέθεσαν στη γραμματεία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών πέραν των 70 τροπολογιών, οι οποίες θα συζητηθούν σήμερα, με στόχο να κατηγοροποιηθούν.

Μεταξύ των τροπολογιών που ξεχωρίζουν, είναι το σταύρωμα των μισθών ύψους €401 χιλ. των συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ΑΚΕΛ, εισηγείται μείωση κατά 5% των λειτουργικών δαπανών, κατά 10% των κονδυλίων για σεμινάρια και εκπαίδευση και κατά 7% των πιστώσεων για υπηρεσίες εμπειρογνωμόνων και συμβάσεις υπηρεσιών.

Παράλληλα το ΑΚΕΛ, προτείνει δέσμευση των κονδυλίων που έχουν στη διάθεση οι υπουργοί για επιχορήγηση εκδηλώσεων και έργων, καθώς και των πιστώσεων που αφορούν υποτροφίες για υδρογονάνθρακες. Επιπλέον, το ΑΚΕΛ θα επιχειρήσει να αποκόψει €200 χιλ. από το συνολικό κονδύλι που προορίζεται για αγορά υπηρεσιών για αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας. Για άλλη μια χρονιά, θα επιδιώξει να σταυρώσει το κονδύλι για το Σχέδιο Προστασίας Κύριας Κατοικίας που αφορά στην επιδότηση από τον Κυπριακό Οργανισμό Αναπτύξεως Γης, το κονδύλι για βελτίωση της οδού Τσερίου, το 50% του κονδυλίου για τις εξετάσεις συστήματος διορισμού στην εκπαίδευση και πιστώσεις €3,5 εκατ. που αφορούν στην αγορά νέων οχημάτων για κρατικούς αξιωματούχους και τη Δημόσια Υπηρεσία.

Θα επιδιώξει να σταυρωθούν επίσης το κονδύλι για το ΓΕΣΥ, τις χορηγίες που παραχωρούνται από το Υπουργείο Υγείας σε συνδέσμους που επιτελούν εθελοντική εργασία και τα κονδύλια που απαιτούνται για την πρόσληψη 30 εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνου στην Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας. 

Σταύρωμα στα κονδύλια για ενεργειακά προγράμματα

Δεκάδες κοινές τροπολογίες των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ κι άλλων

Πέραν των 30 κοινών τροπολογιών κατέθεσαν το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, η Αλληλεγγύη, οι Οικολόγοι και ο Παύλος Μυλωνάς. Θα επιδιώξουν να μπλοκάρουν κονδύλια που προορίζονται να καλύψουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και μελέτες για το έργο του Σταθμού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου, για τη νέα ενδιάμεση λύση προμήθειας φυσικού αερίου ή και για τη στρατηγική επισκόπηση των επτά τεχνολογικών επιλογών για το έργο κοινού ενδιαφέροντος (ΕΚΕ) φυσικού αερίου (Cyprus Gas2EU). Επίσης θέλουν να σταυρώσουν το κονδύλι για τη μελέτη κόστους οφέλους για το έργο EastMed Pipeline ή και για τον αγωγό Μεταφοράς Αερίου Αφροδίτη – Αίγυπτος.

Ακόμα, μεταξύ άλλων, προτείνουν αποκοπή του επιδόματος τηλεφώνου που αποδίδεται σε διευθυντές τμημάτων και υπηρεσιών με πάγιο μισθό €65.315 τον χρόνο ή με κλίμακες Α15 και Α16, καθώς και σε άλλους διευθυντές με κλίμακα Α15(i). Εισηγούνται να μπει ψαλίδι 10% στις υπηρεσίες εμπειρογνωμόνων συμβούλων και στην αγορά υπηρεσιών. Προτείνουν να δεσμευθούν τα κονδύλια που προορίζονται να καλύψουν την αμοιβή των ιατροδικαστών και των εμπειρογνωμόνων/μαρτύρων. Γίνεται πρόταση για δέσμευση των δαπανών για την πρόσληψη εμπειρογνωμόνων για παροχή βοήθειας στο ανακριτικό έργο της Νομικής Υπηρεσίας για την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας. Θέλουν επίσης να σταυρώσουν τις δαπάνες που αφορούν μετάβαση, διαμονή και διατροφή των ειδικών λεκτόρων, Κυπρίων και ξένων, που θα προσκληθούν στην Κύπρο για να δώσουν διαλέξεις σε προγράμματα της Αστυνομικής Ακαδημίας, και να δεσμεύουν κονδύλι €8 εκατ. για το «Σχέδιο Απώλειας των Συνταξιοδοτικών Δικαιωμάτων των Μελών των Ταμείων Προνοίας».

Ο ΔΗΣΥ θα καταθέσει τρεις τροπολογίες με τις οποίες θα μειώνονται οι απολαβές του προέδρου, του αντιπροέδρου και των μελών του ΚΥΣΑΤΣ και του Φορέα Πιστοποίησης. 

Το ΕΛΑΜ θα αποκόψει τα κονδύλια για τους Τουρκοκύπριους μαθητές στην Αγγλική Σχολή και τις δαπάνες για άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Η Συμμαχία δεν έχει καταλήξει ακόμα στις τελικές τροπολογίες της.
 

  Ελευθερία Παϊζάνου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.