Στρατηγικοί αναλυτές μειώνουν τους στόχους τους για τις ευρωπαϊκές μετοχές, με τις Goldman Sachs και UBS Group να περιμένουν τώρα το χειρότερο έτος για τις μετοχές της περιοχής από το 2008.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 θα τελειώσει το 2022 στις 44 4 μονάδες, με πτώση 4,1% για το έτος και με τη χειρότερη ετήσια επίδοση από το 2018, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Οι στόχοι των πιο απαισιόδοξων στρατηγικών αναλυτών δείχνουν τη χειρότερη απόδοση από την πτώση 46% στη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΚΤ: Αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

Ενώ ο στόχος των 444 μονάδων συνεπάγεται άνοδο 5% από το κλείσιμο της Τετάρτης, η πιθανότητα για μια ισχυρή ανάκαμψη στο β΄ εξάμηνο εξασθενεί, με τους αναλυτές να μειώνουν τις εκτιμήσεις κατά 23 μονάδες από την σχετικά αισιόδοξη έρευνα, καθώς η ενεργειακή κρίση και οι ανησυχίες για τις ροές φυσικού αερίου, εντείνουν τις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων επιτοκίων και μιας επικείμενης ύφεσης.

“Η εκτίμηση για μεγαλύτερες προκλήσεις στα επόμενα τρίμηνα, παρουσιάζει μια σημαντική αλλαγή στο μείγμα ανάπτυξης-πληθωρισμού”, ανέφερε αναλυτής της UBS, που μείωσε τον στόχο της για τον δείκτη κατά 15% στις 410 μονάδες, που συνεπάγεται πτώση 16%.

“Η αβεβαιότητα για την προσφορά φυσικού αερίου και η περιορισμένη ροή ρωσικού αερίου ειδικότερα, αναμένεται να διατηρήσει τις τιμές ενέργειας σε υψηλό επίπεδο”, πρόσθεσε, αναμένοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει στάσιμη στα επόμενα τρίμηνα.

Η Goldman Sachs επίσης περιέκοψε τις εκτιμήσεις για τον στόχο εξαμήνου κατά 15% τον προηγούμενο μήνα, σηματοδοτώντας πτώση 20% για τον δείκτη το 2020.

Προβλέπει επίσης αύξηση των κερδών του Stoxx 600 κατά 7% αυτό το έτος, ενώ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για αύξηση των κερδών ανά μετοχή το 2023 στο 0% από το 5% προηγουμένως.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν ανακάμψει από το χαμηλό 18 μηνών που είχαν φτάσει στις αρχές Ιουλίου, αλλά παραμένουν χαμηλότερα 13% εν μέσω σειράς ανησυχιών που συνεχίζουν να αυξάνονται.

Οι αυξημένες τιμές των βασικών εμπορευμάτων συνέχισαν να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, που έφτασε στο ρεκόρ του 8,6% στην ευρωζώνη τον Ιούνιο, οδηγώντας σε αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης.

Οι φόβοι για ύφεση αυξάνονται, ενώ η διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους, είναι ακόμη μια πιθανότητα, παρά που η επανέναρξη των ροών μέσω του Nord Stream έφερε μια ανακούφιση.

Η παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ντράγκι είναι η τελευταία ανησυχία για τους επενδυτές, θέτοντας το σκηνικό για εβδομάδες πολιτικής αβεβαιότητας στην ήπειρο.

Πηγή: Capital.gr