Από τα όσα γράφτηκαν και ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες για το πελώριο θέμα των δαπανών που πραγματοποιεί το Υπουργείο Υγείας πέραν από τις δαπάνες και τις υπηρεσίες του ΟΑΥ μέσω του ΓεΣΥ, προκύπτει αβίαστα η άποψη ότι επιβάλλεται να συζητηθεί εδώ και τώρα το θέμα, με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, και με συμμετοχή του ΟΑΥ, τουλάχιστο. Και των ίδιων των ασθενών, οι οποίοι πρέπει να είναι πάντα στο επίκεντρο των προσπαθειών.

Θεωρώ πως είναι ξεκάθαρο πως δεν νοείται να λειτουργεί ένα παρα-ΓεΣΥ (μίνι ΓεΣΥ το είπε ο Κουλούμας στο Πρωινό Δρομολόγιο) στο Υπουργείο Υγείας, στο οποίο να καταφεύγουν «μόνο οι γνωρίζοντες», για να εξασφαλίζουν κλίνη, γιατρό ή περίθαλψη! Και να τα εξασφαλίζουν αυτά σε γιατρούς ή νοσηλευτήρια εκτός ΓεΣΥ, τα οποία ενώ -με δική τους επιλογή- θα έπρεπε να λειτουργούν μόνο με όσους ασθενείς θέλουν να πληρώνουν έξτρα λεφτά από την τσέπη για να αγοράζουν υπηρεσίες, αφού απορρίπτουν με δική τους θέληση, τις υπηρεσίες του ΓεΣΥ, στο τέλος αντιλαμβανόμαστε ότι εξασφαλίζουν ένα γερό ετήσιο κονδύλι από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο εξακλουθεί να παραπέμπει περιστατικά σε εκτός ΓεΣΥ νοσηλευτήρια, άγνωστο πώς και γιατί.

Ως θέμα αρχής θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πως την ευθύνη για την εξυπηρέτηση των ασθενών, υπό τα σημερινά δεδομένα της λειτουργίας του γενικού συστήματος, πρέπει να την έχει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), υπό την εποπτεία βέβαια του Υπουργείου Υγείας. Δηλαδή, αν εγώ ασθενήσω ή έχω παραπεμπτικό από τον προσωπικό μου γιατρό για μια ιατρική πράξη σε νοσοκομείο και αφού αποταθώ στα διαθέσιμα νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ δεν βρίσκω θετική ανταπόκριση, θα πρέπει να απευθύνομαι στον ΟΑΥ για να κόψει τον λαιμό του να με βοηθήσει – εξυπηρετήσει. Μόνο ο ΟΑΥ θα πρέπει, έστω σε πρώτο στάδιο, να διαχειρίζεται τα όποια παράπονα ή ελλείψεις στην περίθαλψη ασθενών, ώστε να διευθετεί με ταχύτητα την επίλυση κάποιου προβλήματος. Να μου βρει κλίνη, να μου βρει χειρούργο, να μου βρει φάρμακα ή, αν αυτό είναι αδύνατο, να διευθετήσει την αποστολή μου στο εξωτερικό το ταχύτερο.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί η πρακτική όσοι έχουν «μέσο» ή ξέρουν έναν βουλευτή, έναν γενικό διευθυντή ή έναν από κάποιο υπουργείο να παίρνουν τηλέφωνο τον υπουργό Υγείας ή τη γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας και να εκλιπαρούν βοήθεια και στο τέλος να υποχρεώνεται ο ΟΑΥ να πληρώνει εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στο Υπουργείο Υγείας, επειδή το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να στείλει στα δύο νοσηλευτήρια που είναι εκτός ΓεΣΥ δεκάδες ή εκατοντάδες περιστατικά, χωρίς κανένας να ξέρει αν αυτά τα περιστατικά θα μπορούσαν άνετα να εξυπηρετηθούν, με μικρότερο κόστος και υπό την εποπτεία και τους κανονισμούς του ΟΑΥ, από νοσηλευτήρια ενταγμένα στο σύστημα. Είναι ένα μεγάλο παράθυρο από το οποίο φεύγουν εκατομμύρια με αδιαφανείς διαδικασίες και άγνωστα κριτήρια και πρέπει να κλείσει αμέσως.

Στο κάτω – κάτω, ξέρουμε όλοι πως όταν ο ιδιωτικός τομέας τα βρει σκούρα, στέλνει τα πολύ δύσκολα ή επείγοντα περιστατικά στα δημόσια νοσοκομεία, δηλαδή στον ΟΚΥπΥ. Πώς γίνεται τώρα να μας λένε πως ξοδεύουμε δεκάδες εκατομμύρια να στέλνουμε ασθενείς εκτός ΓεΣΥ, επειδή… δεν μπορεί να τα καλύψει το ΓεΣΥ, άρα ούτε και ο ΟΚΥπΥ;

Κάποιοι δεν μας τα λένε καθόλου καλά και πρέπει να μπει τέλος σε αυτή την πολύ περίεργη υπόθεση, που απλώς συντηρεί τις πελατειακές σχέσεις (εις βάρος της σιωπηρής πλειοψηφίας) και τους επιχειρηματίες που επέλεξαν να μην συνδράμουν στην εξυπηρέτηση της τεράστιας πλειοψηφίας των κατοίκων της χώρας.

 

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

ΤΟ ΕΙΠΕ και ο υπό παραίτηση πρόεδρος του ΟΑΥ, το ακούσαμε και από άλλες πηγές: Η Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβίβαστου διενεργεί έρευνα για το ενδεχόμενο μέλη του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού να κωλύονται να παραμείνουν στη θέση τους λόγω σύγκρουσης συμφέροντος. Αλλά, δεν ρωτά για συζύγους, παιδιά και λοιπούς συγγενείς ή πελάτες ή συνεργάτες, διότι απλά δεν ελέγχονται όλοι αυτοί από τον νόμο που διέπει τον ΟΑΥ.

ΠΡΙΝ καταλήξει σε κάποια γνωμάτευση η αρμόδια επιτροπή, έσπευσε η Ελεγκτική Υπηρεσία να μας πει πως ο πρόεδρος του ΟΑΥ κωλύεται από ασυμβίβαστο. Για τα γνωστά. Η σύζυγός του είναι ενταγμένη στο ΓεΣΥ (φανταστήκατε να μην είχε ενταχθεί;) ως φυσιοθεραπεύτρια και πληρώθηκε με 26 χιλιάδες για ένα χρόνο δουλειάς. Ε και;

Η ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ Υπηρεσία μάς είπε πως απλά είπε τη γνώμη της. Οκ. Καλοσύνη της.

ΓΙΑΤΙ δεν την είπε, με τον ίδιο τρόπο και το ίδιο τυπικό, και στην περίπτωση του Πέτρου Αγαθαγγέλου και του Μαρίνου Σωτηρίου, για τους οποίους υπήρχε εξόφθαλμο ασυμβίβαστο, σύμφωνα με τον νόμο του ΟΑΥ;

ΓΙΑΤΙ «ερεύνησε» μόνο τον Θωμά Αντωνίου η Ελεγκτική Υπηρεσία; Σε αντίθεση με την Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβίβαστου, που διερευνά όλα τα μέλη του δ.σ. του ΟΑΥ;

ΑΝ ο Θωμάς Αντωνίου (θυμάστε που μας έλεγαν… ένας στους 13;) δυνατό να επηρεάσει τις αποφάσεις του ΟΑΥ υπέρ της συζύγου του, που δούλευε και πριν το ΓεΣΥ ως φυσιοθεραπεύτρια, χωρίς να χρειάζεται τη βοήθεια κανενός, γιατί να μην υποψιαστεί (στην εποχή της καχυποψίας κατά των πάντων) η Ελεγκτική Υπηρεσία πως και τα άλλα μέλη του δ.σ. έχουν ασυμβίβαστο, αφού εκπροσωπούν οργανισμούς και συντεχνίες παρόχων υπηρεσιών στο ΓεΣΥ; Με κολοσσιαία συμφέροντα από τη λειτουργία ή μη λειτουργία του ΓεΣΥ; Γιατί μόνο ο κ. Αντωνίου κατέστη στόχος της «έρευνας» της Ελεγκτικής;

ΚΑΙ γιατί για πρώτη φορά δεν ακούσαμε κυβερνητικό στέλεχος να διαμαρτύρεται πως δεν είναι αρμοδιότητα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να βγάζει… νομικές γνωματεύσεις; Τους άρεσε που ανακατεύτηκε η Ελεγκτική σε νομικά ζητήματα για να πληγεί ο Θωμάς Αντωνίου;

ΠΡΟΣΕΞΤΕ όμως: Αυτοί που πραγματικά έχουν την ευθύνη να αξιολογήσουν τα πράγματα και να κρίνουν αν υπάρχει ή όχι ασυμβίβαστο για κάποιο από τα μέλη του δ.σ. του ΟΑΥ, δηλαδή η επιτροπή της Ηλιάνας Νικολάου, κάλεσε τους διοικητικούς συμβούλους να συμπληρώσουν ένα έγγραφο στο οποίο δεν υπάρχουν ερωτήσεις για τις δραστηριότητες ή τα συμφέροντα των συγγενών των συμβούλων.

ΜΟΝΟ για τα αυστηρώς προσωπικά συμφέροντα των συμβούλων. Διότι ο νόμος του ΟΑΥ δεν θεωρεί ασυμβίβαστα τα συμφέροντα των συγγενών. Έτσι απλά. Μόνο των ίδιων των συμβούλων. 

 

 

Οι υπάλληλοι της ΑΗΚ

Στη συνέντευξή της που παραχώρησε στον «Φ» την περασμένη Κυριακή, η υπουργός Ενέργειας είπε πως και με το προσωπικό που διαθέτει σήμερα ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) μπορεί να λειτουργήσει την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού από το προσεχές φθινόπωρο. Άποψη με την οποία δεν συμφωνεί ο διευθυντής του γραφείου του Διαχειριστή. Θα ήταν καλό να ρωτήσει η υπουργός τους συνεργάτες της αν υπάρχει κίνδυνος να πέσουν αποφάσεις του Διαχειριστή αν ξεκινήσει ο ανταγωνισμός στον ηλεκτρισμό με τον Διαχειριστή (που θα είναι ο λειτουργός αγοράς) να έχει στο δυναμικό του υπαλλήλους που οργανικά θα ανήκουν στην ΑΗΚ. Έναν από τους παίκτες στην αγορά.

 

 

Πειθήνιο όργανο

Θεωρώ πως είναι ξεκάθαρο πως οι πρόσφατες αναπομπές των νόμων που ψήφισε η Βουλή (με τις ψήφους της αντιπολίτευσης) ήταν απολύτως πολιτική επιλογή του Προέδρου και όχι προσπάθεια αποφυγής συνταγματικής εκτροπής. Δεν ήταν η πρώτη φορά και δεν θα είναι η τελευταία. Και δυστυχώς για άλλη μια αφορά αποδεικνύεται πως με αυτό τον Γενικό Εισαγγελέα η Νομική Υπηρεσία καθίσταται αυτό που λίγο-πολύ όλοι οι Πρόεδροι θέλουν ή θα ήθελαν: Πειθήνιο όργανο της εκτελεστικής εξουσίας. Ό,τι δεν αρέσει στην κυβέρνηση πάει στη Νομική Υπηρεσία με αίτημα να απορριφθεί σαν αντισυνταγματικό και -ακόμα πιο βολικό- σαν αντίθετο με το ενωσιακό κεκτημένο. Και όταν θέλουν η Νομική Υπηρεσία και ο Γενικός Εισαγγελέας, η δουλειά της Κυβέρνησης γίνεται στο πι και φι. Και καταργούνται νόμοι της Βουλής απλά επειδή ο Πρόεδρος τους στέλνει στο Ανώτατο για να εκπνεύσει ο χρόνος της ισχύος τους. Λαμπρά.