To Top
03:19 Πέμπτη
19 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
ΔΝΤ: Η απόφαση για bail in ήταν σωστή
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΝΤ: Η απόφαση για bail in ήταν σωστή
Τελευταία Ενημέρωση: 31 Δεκεμβρίου 2017, 1:19 μμ

Μετά τις εκλογές θα πρέπει να επιταχυνθεί η πρόοδος για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και του υψηλού ιδιωτικού χρέους, τονίζει σε συνέντευξή του στον «Φ» ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Κύπρο και άλλες χώρες της Ευρώπης Anthony de Lannoy. Ο κ. De Lannoy αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή πορεία της Κύπρου, η οποία προσαρμόστηκε γρήγορα στα νέα δεδομένα, επιτυγχάνοντας ανάκαμψη. Ωστόσο,  ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Κύπρο επισήμανε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να μπουν στην ατζέντα της επόμενης Κυβέρνησης, καθώς είναι το μόνο μελανό σημείο του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που ενώ συμφωνήθηκε, δεν προχώρησε.
 
Ερ. Ποια η μεγαλύτερη ανησυχία σας για την Κύπρο τώρα που οι έλεγχοι από πλευράς Τρόικας/Θεσμών δεν είναι τόσο εντατικοί; Φοβάστε ότι δεν θα γίνουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην Κύπρο;
 
Δεν θεωρώ ότι ο έλεγχος που γίνεται τώρα στο νησί δεν είναι επαρκής. Αντίθετα, θα έλεγα ότι είναι αρκετά έντονοι οι εποπτικοί έλεγχοι. Κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ επισκέπτονται το νησί κάθε έξι μήνες για να δουν τι άλλαξε στην κυπριακή οικονομία σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Υπάρχει σωστός έλεγχος και συνεχής παρακολούθηση.  Σήμερα οι προοπτικές της Κύπρου είναι θετικές καθώς η περίοδος 2013-2015 ήταν πολύ δύσκολη για την χώρα και μέσω μεταρρυθμίσεων, κατάφερε να ορθοποδήσει. Η μεγαλύτερή μου ανησυχία είναι το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και το ψηλό ιδιωτικό χρέος. Είναι χαμηλότερη η πρόοδος στην αντιμετώπιση των ΜΕΔ από ότι αναμέναμε, λαμβάνοντας υπόψη τη ζωηρή ανάκαμψη της οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ντάισελμπλουμ: Χωρίς bail in η Κύπρος θα χρεοκοπούσε
 
Μετά τις εκλογές θα πρέπει να ακολουθηθούν πιο αυστηρές στρατηγικές για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Θα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, αναθεωρούνται - με τη βοήθειά μας - τα εργαλεία που έχουν στα χέρια τους οι τράπεζες ωστόσο αυτό είναι ένα μέρος της λύσης. Οι τράπεζες πέραν του νομοθετικού πλαισίου και των εργαλείων, θα πρέπει να κυνηγήσουν αυτούς που στρατηγικά δεν πληρώνουν, ενώ έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Επίσης ένα άλλο θετικό σημείο που βλέπω είναι το ύψος των προβλέψεων. Οι τράπεζες αναγκάστηκαν να αυξήσουν τις προβλέψεις τους και αυτό τους δίνει ένα μαξιλαράκι ασφαλείας.
 
Ερ. Αν και εφαρμόστηκε η νομοθεσία των εκποιήσεων, εντούτοις δεν χρησιμοποιήθηκε στο βαθμό που θα ανέμενε κανείς. Πώς το Ταμείο αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα; Ποια η βοήθεια που δίνετε στις τράπεζες;
 
Πρόκειται για ένα δύσκολο ζήτημα. Αν και οι εκποιήσεις είναι ένα χρήσιμο εργαλείο ειδικότερα με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, εντούτοις θέλουμε να αποφύγουμε παραδείγματα χωρών όπως η Ισπανία που διώχνει τον κόσμο από τα σπίτια του και η τράπεζα συσσωρεύει ακίνητα. Οι εκποιήσεις πρώτης κατοικίας είναι μια δύσκολη (tricky) εξίσωση. Οι τράπεζες στην Κύπρο περιμένουν από το ΔΝΤ μέχρι την άνοιξη του 2018 εισηγήσεις για τις νομικές διαδικασίες των εκποιήσεων. Τεχνοκράτες του Ταμείου μελετούν το νομικό πλαίσιο και θα καταθέσουν συγκεκριμένες εισηγήσεις προκειμένου να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι νομοθεσίες και οι διαδικασίες στα εμπορικά δικαστήρια.
 
Ερ. Στην πρόσφατη έκθεσή του ΔΝΤ για την Κύπρο, αναφέρεται ότι η πρόοδος στην αντιμετώπιση των ΜΕΔ δεν ήταν ικανοποιητική. Τι πρέπει να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση;
 
Ήδη έγιναν πολλά. Αν δει κανείς το επίπεδο των ΜΕΔ, αυτό αντιστοιχούσε πριν κάποια χρόνια στο 160% του ΑΕΠ και τώρα βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ. Και για τα μισά εξ αυτών έχουν ληφθεί προβλέψεις από τις κυπριακές τράπεζες. Άρα θα έλεγα ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στα επίπεδα των ΜΕΔ, ωστόσο, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία. Το πόσο γρήγορα όμως θα μειωθεί ο ρυθμός τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, πόσα από αυτά μπορούν να μετατραπούν σε εξυπηρετούμενα. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για τον χειρισμό των ΜΕΔ και θα χρειαστούν χρόνια ώστε να εξαλειφθεί το πρόβλημα.
 
Ερ. Θεωρείτε ότι τα κόκκινα δάνεια μπορούν να απειλήσουν την ευρωζώνη;
 
Δεν θεωρώ ότι το ύψος των ΜΕΔ είναι μεγάλο πρόβλημα για το σύνολο της ευρωζώνης. Αν και στην Ιταλία είναι υψηλός ο αριθμός των ΜΕΔ, εάν το συσχετίσει κανείς με το ΑΕΠ της θα διαπιστώσει ότι δεν είναι και τόσο μεγάλος ο αριθμός. Αντίθετα με την Κύπρο, όπου σε σχέση με το ΑΕΠ της το ύψος των ΜΕΔ είναι τεράστιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κούρεμα δανείων τάζουν υποψήφιοι
 
Ερ. Σας ανησυχεί ότι δεν προχώρησαν οι ιδιωτικοποιήσεις όπως ήταν συμφωνημένο στο μνημόνιο για τη χρηματοδότηση του προγράμματος; Έχουν βγει εκτός μεταρρυθμιστικής ατζέντας;
 
Όταν ξέσπασε η κρίση το 2011 και η Κύπρος μπήκε στο πρόγραμμα το 2013, καταρτίστηκε μεγάλη λίστα μεταρρυθμίσεων. Πολλά στοιχεία του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν. Ωστόσο, οι ιδιωτικοποιήσεις είναι το αδύνατο σημείο του νησιού καθώς θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά θα έλεγα ότι εξαρτάται με το αν βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο. Εγώ το βλέπω παραπάνω από μισογεμάτο το ποτήρι. Επομένως, τους ερχόμενους μήνες η Κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίσει να βλέπει ξανά τις ιδιωτικοποιήσεις που πρέπει να γίνουν.
 
Ερ. Οι ιδιωτικοποιήσεις θα αφορούν τις τηλεπικοινωνίες και τον ηλεκτρισμό;
 
Ο σχεδιασμός των ιδιωτικοποιήσεων εναπόκειται στις κυπριακές αρχές. Αυτές θα αποφασίσουν για τον τρόπο που θα προχωρήσουν με τον καταρτισμό των σχεδιασμών. 
 
Ερ. Πώς αξιολογείτε τα δημόσια οικονομικά του νησιού;
 
Η κυπριακή οικονομία τα πάει αρκετά καλά. Τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι από τα μεγαλύτερα στην ΕΕ. Επομένως το ΔΝΤ υπολογίζει ότι θα μειωθεί το δημόσιο χρέος στο 75% το 2022 αν συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό να δημιουργούνται τα πλεονάσματα. Ωστόσο θα πρέπει να διαφοροποιηθεί ο προσανατολισμός της κυπριακής οικονομίας. Δεν θα πρέπει να βασίζεται μόνο στις κατασκευές και τον τουρισμό. Θα πρέπει να επικεντρωθεί σε νέους τομείς.
 
Ερ. Πέντε χρόνια μετά, θεωρείτε ότι ήταν πετυχημένο το πείραμα που έγινε στην Κύπρο με την απόφαση για bail in και κούρεμα των καταθέσεων;
 
Πιστεύω ότι έγιναν σωστά τα πράγματα και όντως η Κύπρος αποτελεί ένα success story. Από την πλευρά μας πολλοί στόχοι επιτεύχθηκαν. Αν δει κανείς τους αριθμούς (ανάπτυξη, ανεργία, σταθεροποίηση τραπεζικού συστήματος) θα διαπιστώσει την πρόοδο που επιτεύχθηκε. Δεν είναι όλα τέλεια, ωστόσο η Κύπρος βρίσκεται στο σωστό δρόμο. 
 
Ο τρόπος που έγινε η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας πιστεύω ότι ήταν ο πιο κατάλληλος στην προκειμένη. Είναι σημαντικό όταν πρόκειται για ιδιωτικές εταιρείες να μη χρησιμοποιείς τα λεφτά κόσμου. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, ωστόσο δεν κρίνω ότι ήταν λανθασμένη.
 
Όταν πρόκειται να λάβει κανείς τέτοια απόφαση, πρέπει να σκέφτεται κάθε φορά ποιος είναι ο σωστός σκοπός. Αν δει κανείς πιο βαθιά το παράδειγμα της Κύπρου, θα διαπιστώσει ότι το bail-in δεν κατέστρεψε την οικονομία σε βαθμό που να μην υπάρχει δυνατότητα ανάκαμψης. Αντίθετα, η ανάπτυξη ήρθε γρήγορα. Μάλιστα, η απόφαση αυτή βοήθησε τις κυπριακές Αρχές καθώς αποφεύχθηκε να πληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι για κάποια λάθη. Αντίθετα, περιορίστηκε η ζημιά και υπήρξε βοήθεια για τα δημοσιονομικά.
 
ΑΓΚΑΘΙΑ ΤΑ ΜΕΔ ΚΑΙ ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
 
Για το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο, στην πρόσφατη έκθεσή του, το  ΔΝΤ αναφέρει ότι μεταβλήθηκε από ένα μεγάλο έλλειμμα σε ένα πλεόνασμα 3,0% του ΑΕΠ το 2016, το οποίο υποστηρίχθηκε από τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις και τα έσοδα από την ισχυρή ανάκαμψη και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω αυτό το έτος. Εντούτοις οι συνέπειες της κρίσης υπό τη μορφή του εξαιρετικά υψηλού χρέους του ιδιωτικού τομέα και των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και του  αυξημένου δημόσιου χρέους δεν έχουν ακόμη εξαλειφθεί.
 
ΣΕ ΣΤΑΘΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ
 
Στην έκθεσή του ΔΝΤ που δημοσιεύτηκε  στις 15 Δεκεμβρίου ζητήθηκε από την Κύπρο η ενίσχυση του ανταγωνισμού και της παραγωγικότητας για την προσέλκυση επενδύσεων και τη διαφοροποίηση της οικονομίας. Συμφώνησαν ότι το σχέδιο των αρχών να ορίσουν ένα ανώτατο όριο για τις δημοσιονομικές δαπάνες που θα αυξάνεται σε συνάρτηση με τη μεσοπρόθεσμη αύξηση του ΑΕΠ, θα συμβάλει στη συγκράτηση των πιέσεων στις δαπάνες και θα περιορίσει τον κίνδυνο να δαπανηθούν κυκλικά ή εφάπαξ έσοδα. Για να διατηρήσουν τις δαπάνες στο ανώτατο όριο, τα μέλη συνέστησαν να υιοθετηθεί ο νόμος για τη μεταρρύθμιση των δημόσιων υπηρεσιών και να παρακολουθείται προσεκτικά το κόστος του σχεδιαζόμενου Εθνικού Σχεδίου Υγείας.
 
ΕΓΙΝΑΝ ΑΡΚΕΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
 
Ερ. Ποιο το μέλλον της Ευρώπης και της ευρωζώνης;
 
Η Ευρώπη τα πάει καλύτερα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια κι αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Κάποιες χώρες έκαναν γερές μεταρρυθμίσεις κι αυτό συνέβαλε στη βελτίωση της κατάστασης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ωστόσο, σε μακροπρόθεσμο στάδιο, είναι σημαντικό να καταλάβουν οι ευρωπαϊκές αρχές ότι τώρα η οικονομία τα πάει καλά και ότι δεν θα τα πάει, κατ’ ανάγκη, καλύτερα στο μέλλον. Το ΔΝΤ επαναλαμβάνει σε διάφορα φόρουμ ότι αυτές είναι οι καλές μέρες για την ευρωπαϊκή οικονομία. Ο ήλιος λάμπει και αυτή τη στιγμή πρέπει να φτιαχτεί η στέγη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Για να συνεχιστεί η όποια πρόοδος πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και να γίνουν μεταρρυθμίσεις με στόχο την επίτευξη του στόχου για ισχυρή, βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη.
 
Ερ. Πώς θα επηρεαστεί η ΕΕ από το Brexit;
 
Αν και δεν εργάζομαι συγκεκριμένα σε αυτό το ζήτημα, αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις και για τις δύο πλευρές. Ωστόσο, πιστεύω ότι το πλήγμα θα είναι μεγαλύτερο για τη Βρετανία εάν χάσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Φυσικά, αυτό θα εξαρτηθεί από το είδος της συμφωνίας που θα υπογραφεί.
 
Ερ. Οι γεωπολιτικές ανησυχίες μπορούν να ανατρέψουν τη σταθερότητα της παγκόσμιας αγοράς;
 
Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ερώτηση. Ενώ θα ανέμενε κανείς ότι θα υπήρχε μεγάλη κινητικότητα στις αγορές από την κρίση στη Μέση Ανατολή ή τη Νότια Κορέα, εντούτοις δεν υπήρξαν μεγάλες διακυμάνσεις. Ενώ υπάρχουν γεωπολιτικές ανησυχίες, οι αγορές δεν αναστατώνονται. Κι αυτό είναι ένα ενδιαφέρον στοιχείο, επειδή θα περίμενε κανείς μεγάλη κινητικότητα.
 
Ερ. Πώς κρίνετε την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας;
 
Θα έλεγα ότι το μέλλον της Ελλάδας φαίνεται θετικό καθώς η ελληνική οικονομία είναι στο σωστό δρόμο. Ωστόσο, πρόκειται για περίπλοκη ιστορία. Άρχισαν να γίνονται μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται για να καταφέρει η Ελληνική οικονομία να ορθοποδήσει και να μπει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.
 
Ερ. Έγιναν λάθη από πλευράς Ταμείου στο χειρισμό της Ελλάδας;
 
Τουλάχιστον από την πλευρά του το ΔΝΤ παραδέχτηκε λάθη τα οποία έκανε. Κατά τη διάρκεια του πρώτου προγράμματος τα κλιμάκια υποτίμησαν την επίπτωση της λιτότητας στο ΑΕΠ. Μάθαμε από αυτό και πλέον κάνουμε τις πιο καλές εκτιμήσεις που μπορούμε και επενδύουμε σε αυτές. Θα έλεγα ότι αυτό το πρόγραμμα είναι καλύτερο από το πρώτο. Επικεντρωνόμαστε όχι μόνο στα δημόσια οικονομικά, αλλά και σε γενικότερες μεταρρυθμίσεις προκειμένου η ελληνική οικονομία να είναι πιο ανοιχτή για να αντλήσει χρηματοδότηση και να προσελκύσει κεφάλαια και επενδυτές.
 

  Δήμητρα Λάντου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.