To Top
05:20 Σάββατο
23 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Έρχονται νέες προκλήσεις για τις τράπεζες
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Έρχονται νέες προκλήσεις για τις τράπεζες
  01 Ιανουαρίου 2018, 5:12 μμ  

Μεγάλο στοίχηµα για τις τράπεζες το 2018 είναι ο λεγόµενος ψηφιακός µετασχηµατισµός. Η παγκόσµια χρηµατοπιστωτική κρίση έχει διαµορφώσει νέα δεδοµένα στο χρηµατοοικονοµικό σκηνικό, την ίδια στιγµή που έχουν αλλάξει οι ανάγκες σε ό,τι αφορά στο πλαίσιο και τον τρόπο λειτουργίας των χρηµατοπιστωτικών ιδρυµάτων, καθώς και οι απαιτήσεις των καταναλωτών. Οι επικείμενες αλλαγές έχουν θέσει σε εγρήγορση τα κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα.

Πραγματική καινοτομία στις τραπεζικές συναλλαγές μέσω ίντερνετ αποτελεί νέα υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες, από μία διαδικτυακή πύλη, να έχουν ασφαλή πρόσβαση και να χειρίζονται όλους τους λογαριασμούς που διαθέτουν σε δύο ή και περισσότερες τράπεζες. Οι πανευρωπαϊκές αλλαγές στον χώρο των πληρωμών με την εφαρμογή της οδηγίας PSD II δεν είναι καθόλου μακριά, αφού το πρώτο βήμα έρχεται με την πλήρη ανάπτυξη και εφαρμογή των στιγμιαίων ή σε πραγματικό χρόνο πληρωμών (Instant Payments) στο πλαίσιο της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς Πληρωμών (SEPA).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι προκλήσεις των τραπεζών το 2018

Τίθεται σε ισχύ στις 13 Ιανουαρίου 2018 και θα είναι διαθέσιμη από τραπεζικά και άλλα ιδρύματα σε όλες τις χώρες μέλη της Ένωσης. Προϋπόθεση είναι να έχουν οι χρήστες πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών της τράπεζας τους. Ειδικότερα, τα πιστωτικά ιδρύματα θα υποχρεωθούν να επιτρέψουν σε τρίτους παρόχους την πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών τους. Οι τρίτοι πάροχοι θα υπόκεινται σε ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας. Ο ραγδαίος ψηφιακός μετασχηματισμός των συναλλαγών και των πληρωμών στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεν θα μπορούσε να αφήσει εκτός διαβούλευσης και το θέμα των ευθέως ανταγωνιστικών προς τις τράπεζες, εταιριών fintech. 

Οι πληρωμές σε πραγματικό χρόνο, που θα επιτρέψουν μεταφορές μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών σε δευτερόλεπτα, αναμένεται ότι σταδιακά μέσα στην επόμενη δεκαετία θα αποτελούν περισσότερο από το 30% της συνολικής δαπάνης του ηλεκτρονικού εμπορίου. Μέχρι τα τέλη του 2027, η αξία των ετήσιων συναλλαγών Instant Payments αναμένεται να φτάσει τα 725 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας την αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών (πιστωτικές, χρεωστικές, προπληρωμένες).

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής στην Κύπρο, μόνο η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο νέο σύστημα και να συνδέσουν τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών συναλλαγών (online banking) που διαθέτουν. Σε πρώτο στάδιο, όποιοι έχουν λογαριασμούς στην Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική θα μπορούν, μέσω του διαδικτυακού συστήματος 1Βank για παράδειγμα, να ελέγχουν και να χειρίζονται τους λογαριασμούς τους και στις δύο τράπεζες. Μόλις θα συνδέονται στην 1Bank της Κύπρου θα έχουν στην οθόνη του υπολογιστή, του tablet, ή του κινητού τους και τα στοιχεία των λογαριασμών που διατηρούν στην Ελληνική και το αντίστροφο. Προετοιμασία για την υπηρεσία αναμένεται να γίνει και από τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.

Με την πάροδο του χρόνου, περισσότερες τοπικές τράπεζες αναμένεται να συνδέσουν τα ηλεκτρονικά τους συστήματα ελέγχου και πληρωμών, αφού η εγκατάσταση των σχετικών ψηφιακών υποδομών, βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας, είναι υποχρεωτική.

Οι πρώτες υπηρεσίες

Η Τράπεζα Κύπρου προτίθεται, μέσω της 1Βank, αρχικά θέσει σε λειτουργία τις ακόλουθες δύο υπηρεσίες: Παροχή πληροφοριών λογαριασμού: Οι χρήστες (συνδρομητές) της 1Bank θα μπορούν να συνδέσουν τους λογαριασμούς που ενδεχομένως διατηρούν στην Ελληνική Τράπεζα - και αργότερα σε άλλες τοπικές τράπεζες – και να βλέπουν τα υπόλοιπά τους. Η δυνατότητα αυτή αναμένεται να είναι διαθέσιμη από την Τράπεζα Κύπρου στις 5 Φεβρουαρίου 2018. 

Εκκίνηση πληρωμών: Με απλά λόγια, οι συνδρομητές της 1Bank θα μπορούν να κάνουν μια συναλλαγή, μια αγορά για παράδειγμα, χρεώνοντας το λογαριασμό που διατηρούν σε άλλη τοπική τράπεζα. Αρχικά, η διασύνδεση αυτή θα τεθεί σε ισχύ από το τέλος Φεβρουαρίου 2018 μόνο μεταξύ της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής, μέχρι να είναι έτοιμες τεχνικά και οι υπόλοιπες τράπεζες στην Κύπρο να προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες.  

Σε γενικές γραμμές, η ευρωπαϊκή οδηγία την οποία θέτει αμέσως σε εφαρμογή η Τράπεζα Κύπρου προσφέρει τα ακόλουθα οφέλη:
> Οι χρήστες από μία μόνο διαδικτυακή πύλη (πχ. από την 1 Bank της Τράπεζας Κύπρου) μπορούν να βλέπουν τα υπόλοιπα και να κάνουν συναλλαγές με λογαριασμούς που διαθέτουν σε δύο ή και περισσότερες τοπικές τράπεζες (σε πρώτο στάδιο μόνο με την Ελληνική)
> Πολύ σύντομα μετά την εφαρμογή της οδηγίας στις 13 Ιανουαρίου 2018,  οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν από μία πύλη στη χώρα τους να βλέπουν υπόλοιπα και να κάνουν αγορές από λογαριασμούς που ενδεχομένως να διαθέτουν σε άλλη χώρα της ΕΕ. 
> Οι εμπορικές συναλλαγές μέσω των ανωτέρω ηλεκτρονικών συστημάτων γίνονται με απόλυτη ασφάλεια τόσο για τους αγοραστές όσο και για τους επιχειρηματίες.  

Πέρα από το πλαίσιο των νοµοθετικών ρυθµίσεων, η προσοχή στρέφεται στις νέες τάσεις της αγοράς. Οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία και οι νέες τάσεις που διαµορφώνονται ωθούν τις τράπεζες και άλλες ιδιωτικές εταιρείες να δώσουν περισσότερη έµφαση στη διαδικτυακή τραπεζική και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. 

Αλλάζει άρδην το σκηνικό με τις νέες τάσεις

Είναι κατανοητό ότι αλλάζει άρδην το σκηνικό στο εγχώριο χρηµατοπιστωτικό σύστηµα. Τα τραπεζικά ιδρύµατα ακολουθούν τις διεθνείς τάσεις χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι αφήνουν πίσω τους την κουλτούρα της «παραδοσιακής τραπεζικής». 

Η νέα κουλτούρα που καλούνται να αναπτύξουν σχετίζεται µε την υιοθέτηση ενός νέου µοντέλου που συνδέονται άµεσα µε την ψηφιοποίηση, την καινοτοµία, την εξυπηρέτηση των πελατών, προσφέροντας νέες εµπειρίες. Ταυτόχρονα καλούνται να ξεπεράσουν ακόµη ένα σηµαντικό θέµα που σχετίζεται µε τη µεγαλύτερη ασφάλεια στις τραπεζικές συναλλαγές. Εν όψει τις PSD II και στο πλαίσιο της καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος και της απάτης στα μέσα και συστήματα πληρωμών, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) έθεσε στις 2 Αυγούστου σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών που διαμόρφωσε σε συνεργασία με την ΕΚΤ αναφορικά με τις απαιτήσεις υποβολής αναφορών προς τις αρμόδιες αρχές σε σχέση με απατηλές συναλλαγές πληρωμών.

  Θεανώ Θειοπούλου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.