To Top
13:20 Τετάρτη
18 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Η Ελληνική άνοιξε το χορό της πώλησης δανείων για το 2018
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η Ελληνική άνοιξε το χορό της πώλησης δανείων για το 2018
Τελευταία Ενημέρωση: 03 Ιανουαρίου 2018, 10:49 πμ

Με σημαντική πώληση δανείων από την Ελληνική Τράπεζα, μπήκε το 2018 και φαίνεται πως δεν θα είναι η μόνη σχετική πράξη.

Συγκεκριμένα η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε συμφωνία με την B2Kapital Cyprus Ltd, εξ ολοκλήρου θυγατρική της B2Holding ASA, νορβηγικής εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο του Όσλο, για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο αποτελείται κυρίως από εξασφαλισμένες και μη εξασφαλισμένες χορηγήσεις, μη-λιανικής τραπεζικής. Δηλαδή δεν περιλαμβάνονται σε αυτά στεγαστικά δάνεια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής, «η συναλλαγή αποτελεί μέρος του προγράμματος της Τράπεζας για μείωση του μη εξυπηρετούμενου χαρτοφυλακίου της και είναι σε καθαρά εμπορική βάση. Το μεικτό συνολικό ποσό των περιουσιακών στοιχείων που πωλούνται είναι €145 εκατ., αποτελούμενο από 1.158 δανειολήπτες και 1.977 χορηγήσεις» με ημερομηνία αρχείου την 30η Σεπτεμβρίου 2017. Η Τράπεζα προσθέτει ότι η συναλλαγή δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων και στην κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας λόγω των υφιστάμενων προβλέψεων που έχουν διενεργηθεί, όμως «αποτελεί ακόμη ένα βήμα για τη μείωση της έκθεσης της Τράπεζας σε προβληματικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς μειώνει το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 6,2% με βάση τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις στις 30 Σεπτεμβρίου 2017».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ.Σκλάβος για πωλήσεις ΜΕΔ: Δεν επηρεάζεται η πρώτη κατοικία

Η συναλλαγή είναι σύμφωνη με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Σημειώνεται τέλος πως «η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται στην ολοκλήρωση των αναγκαίων διαδικασιών με βάση τη σχετική νομοθεσία, στις σχετικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι προκλήσεις των τραπεζών το 2018

Να θυμίσουμε ότι η πρώτη πράξη πώλησης δανείων έγινε τον Μάιο του 2017 από την Τράπεζα Κύπρου και με αγοραστή τη cdbbank.

Επρόκειτο για μικρό χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών αναδιαρθρωμένων δανείων ύψους €22 εκατ. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο αριθμός των πιο πάνω δανείων ήταν γύρω στα πενήντα.

Μάλιστα σχετικά πρόσφατα στα εννιαμηνιαία της αποτελέσματα η Τράπεζα Κύπρου ανέφερε πως διερευνά ενδεχόμενη πώληση πακέτου δανείων σημαντικού ύψους. Συγκεκριμένα σημειωνόταν πως «χαρτοφυλάκιο αξίας ύψους περίπου €450 εκατ. που έχει κατηγοριοποιηθεί  ως περιουσιακά στοιχεία που κατέχονται προς πώληση στις 30 Σεπτεμβρίου 2017, σύμφωνα με τις πρόνοιες του ΔΠΧΑ 5, περιλαμβάνει ΜΕΔ (βάσει ΕΑΤ) ύψους περίπου €370 εκατ., που αποτελείται κυρίως από δάνεια σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Πώληση δανείων διερευνά όμως και ο Συνεργατισμός. Όπως δήλωσε πριν μερικές μέρες ο διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, Νικόλας Χατζηγιάννης, Στην στρατηγική της ΣΚΤ για το 2018 είναι και η πώληση δανειακού χαρτοφυλακίου.

Οι δηλώσεις Χατζηγιάννη έγιναν κατά την παρουσίαση του λογισμικού συστήματος διαχείρισης καθυστερήσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Altamira Asset Management (Cyprus).

Η ισπανική εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων Altamira ανέλαβε και επίσημα δράση από προχθές 1/1/2018, παραλαμβάνοντας προβληματικά δάνεια πέραν των 90 ημερών, ύψους €5,4 δισ. Επίσης παρέλαβε ακίνητα €400 εκατ. και το εξολογιστικό χαρτοφυλάκιο ανεξασφάλιστων χορηγήσεων ύψους €1 δισ. 

Όπως αναφέρθηκε από τον Χατζηγιάννη, στόχος της διεύθυνσης της ΣΚΤ είναι να εξαλείψει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέχρι το 2022.

Πηγή: «Φιλελεύθερος»

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.