Για κάτι τέτοιες στιγμές, σαν κι αυτές που μας χάρισε μέσα από το βιντεάκι της επίσκεψής του στο Κονγκό, είναι που δεν χορταίνουμε τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Όσο η ψαλίδα με τα ποσοστά του Νίκου Χριστοδουλίδη στις δημοσκοπήσεις δεν λέει να κλείσει και η αγωνία του -για τον τόπο βεβαίως, βεβαίως- κορυφώνεται, μπορούμε να προσβλέπουμε σε ακόμη πιο σπεκτάκιουλαρ πρωτοβουλίες. 

Ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ, ο original, ανέλαβε «διεθνή πρωτοβουλία» για να λύσει το μεταναστευτικό, ξεκινώντας με την επίσκεψή του στο Κονγκό. Τι πήγε να κάνει εκεί; Να κλείσει μία συμφωνία που ήταν ήδη κλειστή! Από τον Ιανουάριο του 2022 έχει τεθεί σε εφαρμογή, με την επιστροφή μεταναστών από το Κονγκό, κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού Εσωτερικών. Έγιναν ήδη πτήσεις επαναπατρισμού, αλλά ο Αβέρωφ μετέβη με το συνεργείο βιντεογράφησής του στο Κονγκό για να… ξανακλείσει τη συμφωνία ενδεχομένως καλύτερα. 

Οι αξιωματούχοι του Κονγκό πρέπει να έπαθαν την πλάκα τους. Ενώ είχαν κλείσει συμφωνία με υπουργό, πέρασαν εφτά μήνες, μεσολάβησε η Ε.Ε. και έγιναν οι πρώτες πτήσεις επαναπατρισμού, ξαφνικά τους παίρνει τηλέφωνο ένας τύπος για να πάει με την κάμερά του να κάνει «διεθνή πρωτοβουλία». Πόσο τριτοκοσμικοί είναι αυτοί οι Κύπριοι, θα σκέφτηκαν οι άνθρωποι. Και του έκλεισαν ραντεβού με τον διευθυντή του γραφείου του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού και τον ειδικό σύμβουλο του Προέδρου της χώρας. Ασφαλείς πληροφορίες λένε ότι παρέστη και ένας καφετζής που μια φορά είδε τον πρωθυπουργό…

Το άλλο ερώτημα που χάσκει αναπάντητο, είναι με ποια αρμοδιότητα και ποια εξουσιοδότηση, ένας πρόεδρος κόμματος αναλαμβάνει «διεθνή πρωτοβουλία» σε πολιτειακό επίπεδο με ένα άλλο κράτος. Ο υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για το μεταναστευτικό και ο υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις διπλωματικές αποστολές, απέφυγαν να σχολιάσουν -έστω και θετικά- την αποστολή Αβέρωφ. Με την όλη στάση της Κυβέρνησης απέναντι στο θέμα, να θυμίζει γονείς κακομαθημένου μπέμπη: «Άσε το μωρό να κάνει λίγη χαρά, τι μπορεί να πάει λάθος;».

Η αντιπολίτευση βεβαίως δεν έχει πειστεί για το ζωηρό ενδιαφέρον του να βοηθήσει τον τόπο και κάνει λόγο για στημένα επικοινωνιακά σόου και προεκλογικά πυροτεχνήματα… Ευτυχώς, το κόμμα του ακόμη (κάνει ότι) τον πιστεύει: «Δεν είναι πολιτικός που περιορίζεται σε κούφια λόγια, ούτε είναι αυτός που θα μείνει με σταυρωμένα χέρια, περιμένοντας πάντα από την Ευρώπη. Με ευαισθησία, αλλά και ρεαλισμό, αναλαμβάνει δράση ώστε να ανακτήσουμε τον έλεγχο της κατάστασης». Συγκινητική η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, αλλά είναι πολύ παράξενο που άφησε ασχολίαστη την εξαγγελία του στο χωριό Έμπα της Πάφου ότι θα αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό χτίζοντας ένα τείχος 180 χιλιομέτρων από τη μία μέχρι την άλλη άκρη της γραμμής αντιπαράταξης. 

Ένα τόσο μεγαλειώδες έργο θα μπορούσε να βοηθήσει ακόμη και στην ανάκτηση ψήφων που χάθηκαν προς το ΕΛΑΜ, και το άφησαν να περάσει στο ντούκου; Μήπως η εξαγγελία του υποψηφίου βρίσκεται σε διάσταση με τις απόψεις του κόμματος; Ή άραγε δεν θέλουν να δώσουν έκταση, ελπίζοντας ότι θα ξεχαστεί, μιας και δεν υπάρχει καμία πρόθεση να υλοποιηθεί;