Η εισαγωγή της υποχρεωτικής περιεκτικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και ειδικότερα για τα παιδιά μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος, ήταν και είναι αναγκαία και επιβαλλόμενη», αναφέρει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, σε υπόμνημά της που μετέφερε χθες εκ μέρους της η λειτουργός του Γραφείου της, Τώνια Σιαμπτάνη, στη συνεδρία της  Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής. Η Επίτροπος εκφράζει «την ευαρέσκειά της για τη νομική ρύθμιση της υποχρεωτικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και ευελπιστεί ότι θα αναδείξει την ανάγκη για άμεση εφαρμογή της σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης». 

Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για ακόμα μια φορά στη βάση πρότασης νόμου που ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, βουλευτής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, κατέθεσε το 2019 και αφορά τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και τη διαδικασία διακοπής ανεπιθύμητης κύησης. Συμμετείχε στη χθεσινή συζήτηση εκτός από τον κ. Θεοπέμπτου και τις βουλευτές του ΔΗΣΥ μέλη της Επιτροπής, Ρίτα Σούπερμαν και Φωτεινή Τσιρίδου, ο βουλευτής ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής. Το υπουργείο Παιδείας εκπροσωπήθηκε από τη Χριστίνα Ιωάννου και τη Μαργαρίτα Πόποβιτς, το υπουργείο Υγείας (Σχολιατρικές Υπηρεσίες) από τις Παναγιώτα Ταντελέ, Ειρήνη Καλλίνου και Χριστίνα Μιχαήλ, η Νομική Υπηρεσία από τη Δένα Εργατούδη, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού από τον Δημήτρη Παρπέρη και ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου από τη Φωτεινή Παναγιώτου.

Η Επίτροπος για το Παιδί υπογραμμίζει στο υπόμνημά της ότι «η υποχρέωση για παροχή περιεκτικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, θα πρέπει να ισχύει τόσο στη δημόσια, όσο και στην ιδιωτική εκπαίδευση και μάλιστα, από την Προδημοτική και όχι από την Δ’ Δημοτικού. Συναφώς αναφέρω, ότι παρατηρούνται αρκετά περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε πολύ μικρότερες ηλικίες, κατά συνέπεια η εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από τη μικρότερη δυνατή ηλικία, παρέχει μεγαλύτερη προστασία στα παιδιά. Για τις ηλικίες 13 με 16 χρόνων εισηγούμαι όπως παρέχεται στα παιδιά η πρόσβαση σε κατάλληλες αντισυλληπτικές μεθόδους και ιατρικές συμβουλευτικές υπηρεσίες σεξουαλικής αναπαραγωγικής υγείας, με τη συγκατάθεση όμως των γονέων τους».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εκ νέου στη Βουλή η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία

Σε γραπτή τοποθέτησή του στο θέμα, ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η πρόταση νόμου ορίζει ως αρμόδια Αρχή το υπουργείο Υγείας και της αναθέτει την υποχρέωση παροχής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο κοινό και στους μαθητές (σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας). Ενδεχομένως, να δημιουργεί μια σύγκρουση, όμως, καθώς “Ο Περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμος του 2014” ορίζει ως αρμόδια Αρχή παροχής της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα παιδιά το υπουργείο Παιδείας και στην κοινωνία το υπουργείο Παιδείας και την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου δεν τοποθετείται ως προς τη νομική διάσταση μιας πιθανής σύγκρουσης, καθώς αυτή είναι εκτός του αντικειμένου μας. Θέτουμε, όμως, το ζήτημα ώστε να αποφευχθεί μια σύγκρουση που θα μπορούσε να οδηγήσει στη μη λήψη δράσης από κανένα υπουργείο ή στη λήψη ανταγωνιστικών ή μη-συμβατών δράσεων από διάφορες υπηρεσίες». 

Στο σημείωμα του Συνδέσμου γίνεται αναφορά και στους εμπλεκόμενους φορείς που, όπως επισημαίνει, «εστιάζονται στην ιατρική διάσταση της σεξουαλικότητας και της σεξουαλικής υγείας. Θεωρούμε σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η διάσταση των υγιών σχέσεων και της συναισθηματικής ευημερίας ως αναπόσπαστο μέρος της σεξουαλικότητας. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με τη συμπερίληψη φορέων με εξειδίκευση στη συναισθηματική ευημερία, όπως ο Σύνδεσμός μας, ή με αναφορά σε μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες ασχολούνται με θέματα οικογενειακού προγραμματισμού και υγιών σχέσεων».