Την έγκριση της περιβαλλοντικής αρχής έλαβε η εταιρεία «Demokritos Properties Ltd», ώστε να προχωρήσει με την επένδυση ύψους €1.500.000 για επέκταση του ιδιωτικού νοσοκομείου «Λητώ», στον Δήμο Παραλιμνίου. Οι εργασίες θα αρχίσουν με την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα σε διάστημα ενός χρόνου.

Συγκεκριμένα, θα κατασκευαστεί νέο τριώροφο κτήριο (ισόγειο και δύο όροφοι), συνολικού εμβαδού 2.938 τ.μ., το οποίο θα περιλαμβάνει υποδοχή, διαγνωστικό κέντρο, τμήμα πρώτων βοηθειών, γραφεία, αποθήκες, αίθουσα διασκέψεων, ιατρεία-εξεταστήρια και χειρουργικό τμήμα.

Το υφιστάμενο νοσοκομείο θα συνδέεται με την προτεινόμενη επέκταση μέσω γέφυρας στον πρώτο όροφο. Επιπλέον, θα κατασκευαστεί υπαίθριος χώρος στάθμευσης 102 θέσεων- δέκα εκ των οποίων θα είναι για άτομα με αναπηρίες. Το ύψος του νέου κτηρίου θα είναι 14,35 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους.

Η διαμόρφωση

Ειδικότερα, το ισόγειο πάτωμα του νέου κτηρίου θα περιλαμβάνει υποδοχή, τμήμα πρώτων βοηθειών, κουζίνα, καφετέρια, γραφεία, αποδυτήρια και τουαλέτες προσωπικού και ασθενών, αποθήκες, αίθουσα διασκέψεων και διαγνωστικό κέντρο, το οποίο θα περιλαμβάνει μαγνητικό και αξονικό τομογράφο, ακτινογράφο, μαστογράφο και χειρουργείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο Ανώτατο οι αναφορές ΠτΔ για καύσιμα και ρεύμα

Ο πρώτος όροφος θα περιλαμβάνει 13 ιατρεία-εξεταστήρια, διοικητικά γραφεία, λογιστήριο, αποθήκες και αίθουσα αναμονής. Ο δεύτερος όροφος θα περιλαμβάνει πέντε χειρουργεία, χώρο προ-νάρκωσης και προετοιμασίας ασθενών, δωμάτιο φυσιολογικού τοκετού και άλλους συναφείς χώρους.

Σημειώνεται ότι στους σχεδιασμούς του νέου κτηρίου δεν περιλαμβάνονται δωμάτια διανυκτέρευσης για τους ασθενείς, αφού οι ανάγκες αυτές θα συνεχίσουν να καλύπτονται από τα υφιστάμενα δωμάτια του νοσοκομείου.

Εξωτερικός χώρος

Στον εξωτερικό χώρο θα κατασκευαστεί νέος υποσταθμός της Α.Η.Κ., μηχανοστάσιο, δωμάτιο ηλεκτρογεννήτριας και δεξαμενές νερού, χωρητικότητας 60 κυβικών μέτρων. Τέλος, θα κατασκευαστεί δημόσιος χώρος πρασίνου στο νοτιοδυτικό άκρο του τεμαχίου, έκτασης 448 τ.μ. και περιμετρική λωρίδα πρασίνου, πλάτους 1-1,3 μέτρων, συνολικής έκτασης 300 τ.μ. Το έργο θα κατασκευαστεί εντός των τεμαχίων 585, 586, 614 και 630 του Φ/Σχ 0/2-289-378, στην περιοχή «Αρκαστερή-Πλησίον της Λίμνης». Ο οικιστικός πυρήνας του Παραλιμνίου βρίσκεται 500 μέτρα στα βορειοανατολικά, ενώ ο Δήμος Σωτήρας βρίσκεται 2 χλμ. νοτιοδυτικά. Το νοσοκομείο βρίσκεται επί της Λεωφόρου Σωτήρας, η οποία ενώνει τον Δήμο Σωτήρας με τον Δήμο Παραλιμνίου.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται ως οικιστική/εμπορική και περιμετρικά των τεμαχίων υπάρχει μεγάλος αριθμός εμπορικών αναπτύξεων, όπως τράπεζες, γραφεία, υπεραγορές και φαρμακεία. Οι κατοικίες κατά μήκος της λεωφόρου Σωτήρας είναι περιορισμένες, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου τουριστικές αναπτύξεις.

ΓΕΓΟΝΟΣ

Επενδύσεις στα νοσηλευτήρια

Την τάση που υπάρχει σε αρκετά από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια της Κύπρου για επέκταση των εγκαταστάσεων τους, ακολουθεί και το ιδιωτικό νοσοκομείο Λητώ στο Παραλίμνι, το οποίο επενδύει €1.5 εκατ. για το σκοπό αυτό.

Παράλληλα με το πιο πάνω, παρατηρείται και μία τάση επενδύσεων από μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού σε κυπριακά ιδιωτικά νοσηλευτήρια, γεγονότα που αυξάνουν τον ανταγωνισμό και συνεπώς και την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται.