ΠΡΙΝ την οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το συμφέρον των παιδιών και μέλημα της διεύθυνσης θα πρέπει να είναι, τα παιδιά να πηγαίνουν με ευχάριστη διάθεση στο σχολείο και όχι να μετρά το κούρεμα του κάθε μαθητή. Αυτό ανέφερε η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν σε σχολείο της Λάρνακας, στο οποίο ο διευθυντής απέβαλε δεκάδες μαθητές για τα μαλλιά και για… στυλιστικούς λόγους. Η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι η όλη κατάσταση της θυμίζει τη δικτατορία του Πάγκαλου στην Ελλάδα που μετρούσαν το μήκος της φούστας των γυναικών!

Η ΕΝΑΡΞΗ της σχολικής χρονιάς δεν πρέπει να αμαυρώνεται με τέτοιες συμπεριφορές εκ μέρους της διεύθυνσης σχολείου, η οποία υποδέχθηκε τα παιδιά με αποβολές. Όχι γιατί επέδειξαν παραβατική συμπεριφορά, αλλά επειδή δεν άρεσαν τα μαλλιά τους. Η πρώτη ημέρα στο σχολείο αντί να αποτελέσει γιορτή, κυρίως για όσους πηγαίνουν στην  Α΄ τάξη του γυμνασίου, ήταν μέρα για τις… τρίχες. Αποβολές έγιναν, όπως αναφέρεται και για την ενδυμασία μαθητών, για το χρώμα των παπουτσιών! Είναι, ασφαλώς, δικαίωμα κάποιων να ζουν σε άλλες εποχές, όμως, όταν το θέμα αφορά το σχολείο και τα παιδιά τότε είναι ζήτημα και των επηρεαζομένων, του κράτους, αλλά και της κοινωνίας. Άλλο είναι να υπάρχουν κανόνες και να εφαρμόζονται κι άλλο η ερμηνεία τους να επαφίεται εν πολλοίς στην κρίση του εκάστοτε διευθυντή. 

ΤΟ σχολείο είναι χώρος μάθησης. Οι εκπαιδευτικοί αυτό τον στόχο έχουν. Οι διευθύνσεις των σχολείων ελέγχουν την εφαρμογή των κανονισμών, ωστόσο, είναι σαφές πως εάν δεν έχουν το στοιχείο του παιδαγωγού, θα αποτύχουν. Και θα αποτύχουν όταν δεν λαμβάνουν υπόψη την ψυχολογία του μαθητή, το άγχος των παιδιών, που έρχονται από το δημοτικό στο γυμνάσιο. Όταν προφανώς  δεν λαμβάνουν υπόψη τα κοινωνικά δεδομένα, θα αποτύχουν. Το υπουργείο Παιδειας, μετά που έσπευσε να διαψεύσει τα αδιάψευστα, χωρίς να διερευνήσει τα γεγονότα ( γιατί άραγε;), τελικά αντιλήφτηκε ότι παιδιά όντως αποβλήθηκαν με απόφαση της διεύθυνσης του συγκεκριμένου σχολείου και προχώρησε στην άρση της απόφασης αυτής. Εάν ο υπουργός παραπλανήθηκε-που έτσι φαίνεται-εγείρεται θέμα. Θα γίνει έρευνα; Επιβάλλεται.

ΖΟΥΜΕ στον 21ο αιώνα. Διανύουμε τη χρονιά 2022. Εάν κάποιοι θεωρούν πως θα επιστρέψουμε στην εποχή των παιδονόμων, τότε όχι μόνο είναι εκτός πραγματικότητας, αλλά και εκτός κοινωνίας. Εμείς είμαστε απέναντι από τέτοιες νοοτροπίες.