Ένα δικό του τρίπτυχο εφαρμόζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εξωτερική του πολιτική μέσα από την οποία επιδιώκει να επιβάλει τα θέλω της Τουρκίας. Θέλει τον διάλογο τόσο με τη Ρωσία όσο και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιχειρεί την ίδια ώρα να εκβιάζει την Ουάσιγκτον για οπλικά συστήματα και συνεχίζει ακάθεκτος τις απειλές και τη ρητορική μίσους εναντίον της Ελλάδας. 

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν ετοιμάζονται για μια νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα, αυτή τη φορά στο Ουζμπεκιστάν. Το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες πραγματοποιούν συναντήσεις με κάθε ευκαιρία δεν είναι κάτι που μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Παράλληλα, μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον διεξάγονται εντατικές διαβουλεύσεις προκειμένου ο Τούρκος Πρόεδρος να περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου και να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν. 

Στη συνάντηση της Σαμαρκάνδης, Πούτιν και Ερντογάν θα συζητήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών. Η συμφωνία του Ιουλίου για να εκκινήσουν και πάλι οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έγινε με διαμεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών. Παραμένει η μοναδική σημαντική διπλωματική επιτυχία στους έξι μήνες της σύγκρουσης.

Ο Ερντογάν δεν χρησιμοποιεί τον διάλογο με τον Πούτιν για να κερδίζει πόντους στη διεθνή σκηνή, αλλά και για να μπορεί να εκβιάζει τους Αμερικανούς σ’ ό,τι αφορά την αμυντική συνεργασία Τουρκίας και ΗΠΑ. Και καθώς στο παρασκήνιο διεξάγονται εντατικές διαβουλεύσεις για μια συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον αργότερα αυτό τον μήνα, η Τουρκία διαρρέει πως εάν δεν της δοθούν τα μαχητικά F-16 από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να στραφεί προς άλλες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ρωσία. Τοποθέτηση που θυμίζει κάτι από S-400, και που ως γνωστόν το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου εκβιασμού ζήμιωσε περισσότερο την Τουρκία παρά τις ΗΠΑ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι Άγκυρα και Ουάσιγκτον είναι σε επαφή για μια συνάντηση των Προέδρων Ερντογάν και Μπάιντεν. Ο Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον αργότερα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Σημειώνεται ότι μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα ο Ερντογάν θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. 

Η τελευταία φορά που συναντήθηκαν ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν ήταν στα τέλη Ιουνίου στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου η Τουρκία ήρε το βέτο της για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία παρά τη σφοδρή εναντίωση της Ρωσίας στην ένταξή τους. Στο τέλος εκείνης της συνόδου κορυφής ο Μπάιντεν είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία και πως πιστεύει ότι μπορεί να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη για την πώλησή τους έγκριση του Κογκρέσου.

Το κλίμα απέναντι στην Τουρκία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια μετά την απόκτηση από την Άγκυρα ρωσικής κατασκευής πυραυλικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις και να απομακρύνουν την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών F-35.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στους δύο ηγέτες θα περιλαμβάνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία και τη συμφωνία εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών, είπε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Ρητορική μίσους κατά των Ελλήνων 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν εκφράζεται απλώς επιθετικά κατά της Ελλάδας αλλά επιλέγει μια ρητορική μίσους κατά των Ελλήνων μέσα από τις καθημερινές του τοποθετήσεις. Στις τελευταίες του δηλώσεις ο Ερντογάν υποστήριξε ότι μιλά «τη γλώσσα που αντιλαμβάνεται η Ελλάδα», όταν ρωτήθηκε για τη φράση του «μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα». 

Επιμένει να κατηγορεί την Ελλάδα για παραβιάσεις στο Αιγαίο, για παρενοχλήσεις τουρκικών αεροσκαφών, υποστηρίζοντας, αυτή τη φορά, ότι ορισμένα εξ αυτών εκτελούν αποστολές του ΝΑΤΟ. Μίλησε ακόμα και για μαξιμαλιστικές θέσεις από πλευράς Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και λέγοντας όλα αυτά για να δημιουργήσει κλίμα κατά της Αθήνας, προσθέτει πως όταν συναντηθεί με τον Μπάιντεν θα θέσει και θέμα λειτουργίας των βάσεων στην Ελλάδα.