Υπέρ της συνέχισης της στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο τάσσονται οι Τούρκοι, οι οποίοι θεωρούν το νησί ως μια στρατηγική βάση στη Μεσόγειο. Έρευνα του πανεπιστημίου Kadir Has για τις αντιλήψεις του κοινού σχετικά με την τουρκική εξωτερική πολιτική κατέδειξε, σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό, ότι υπάρχει διχογνωμία ως προς τη μορφή λύσης του Κυπριακού. 

Η «Ντετάι» αναδημοσίευσε (πηγή ΓΤΠ) τα αποτελέσματα της έρευνας του Kadir Has, η οποία διεξήχθη τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Στο ερώτημα «Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», η Κύπρος καταλαμβάνει την τρίτη θέση μετά τη θαλάσσια δικαιοδοσία στο Αιγαίο και τα προβλήματα στα νησιά. Στο ερώτημα «Ποιες χώρες αποτελούν απειλή για την Τουρκία», η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται στην 11η θέση, μετά από τη Συρία και τη Ρωσία.

Στο ερώτημα «Η Τουρκία πρέπει να κάνει προσπάθειες να βελτιώσει τις σχέσεις με χώρες που έχει προβλήματα», η Κυπριακή Δημοκρατία καταλαμβάνει την 7η θέση μπροστά από την Ελλάδα και το Ισραήλ. Στην πρώτη θέση των χωρών που οι Τούρκοι θεωρούν ότι η χώρα τους έχει προβληματικές σχέσεις που πρέπει να βελτιωθούν είναι η Αίγυπτος και ακολουθούν Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ. 

Στο ερώτημα «Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι τομείς συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας – ΗΠΑ», η επίλυση του κυπριακού προβλήματος καταλαμβάνει τις τελευταίες θέσεις μαζί με τη Συρία. Τελευταία θέση έχει το Κυπριακό και στο ερώτημα «Ποια πιστεύετε ότι είναι τα εμπόδια στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στο ερώτημα «Πώς βλέπετε την ΤΔΒΚ;» το 48,8% απάντησε ότι είναι μια αδελφή χώρα που δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ, ενώ το 32,1% ανέφερε ότι είναι μια στρατηγική βάση στη Μεσόγειο.

Ως προς την στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο εξωτερικό το 56,8% είναι υπέρ της παρουσίας στον κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, 49,4% στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, 42,7% στη Συρία, 39,1% στο Ιράκ κ.λπ. 

Σχετικά με την προτιμητέα μέθοδο επίλυσης του Κυπριακού, 38,1% τάχθηκε υπέρ της ένωσης με την Τουρκία, το 37,6% της ίδρυσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, το 35,1% υπέρ δύο ανεξαρτήτων κρατών, το 22,6% υπέρ της συνομοσπονδίας. 

Η υποστήριξη στη ΔΔΟ παρουσιάζει σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2021 και συγκριτικά με τα αποτελέσματα προηγουμένων ετών, πλησιάζοντας τα ποσοστά του 2018.

Αξιοσημείωτες και οι απαντήσεις που έχουν δοθεί ως προς τις χώρες που αποτελούν κίνδυνο για την Τουρκία και ποιες θεωρούνται φιλικές. Κατά σειρά οι χώρες από τις οποίες ελλοχεύει κίνδυνος για την Τουρκία είναι: ΗΠΑ, Ισραήλ, Αρμενία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιράν, Ιράκ, Γαλλία, Συρία, Ρωσία, Κύπρος κ.λπ. 

Οι φίλες της Τουρκίας είναι κατά σειρά: Αζερμπαϊτζάν, «ΤΔΒΚ», Γεωργία, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Κατάρ, Πακιστάν, Γερμανία. Ενώ στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται, κατά σειρά, ΗΠΑ, Ελλάδα και Ισραήλ. 

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν και για το εάν θωρούν την Τουρκία ευρωπαϊκή χώρα ή κάτι άλλο. Στην πλειονότητά τους οι ερωτηθέντες, 29,1% απάντησε πως θεωρεί την Τουρκία ευρωπαϊκή χώρα. Στην αντίστοιχη περσινή έρευνα το 40,6% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η Τουρκία είναι ευρωπαϊκή χώρα. Το 25,5% της φετινής έρευνας είπε ότι θεωρούν την Τουρκία χώρα της Μέσης Ανατολής, 16,2% Μεσογειακή, 15,6% ότι έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. 

Αξιοσημείωτο πως την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακολουθεί στρατηγική με στόχο να κυριαρχήσει στην Ανατολική Μεσόγειο, μόλις το 13% των ψηφοφόρων του ΑΚΡ θεωρούν την Τουρκία ότι είναι Μεσογειακή χώρα. Αντίθετα οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ΑΚΡ χαρακτηρίζουν τη χώρα τους Μεσανατολική και Ευρωπαϊκή, ακόμα και χώρα της Μαύρης Θάλασσας. 

Από την άλλη η στρατηγική Ερντογάν ότι η χώρα είναι ισχυρή με παγκόσμια εμβέλεια φαίνεται να πείθει. Σύμφωνα με την έρευνα στην πλειονότητά τους έχουν θετική εκτίμηση ότι η Τουρκία ασκεί παγκόσμια επιρροή, είναι περιφερειακή δύναμη, ακόμα και παγκόσμια δύναμη.