Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου υποδέχτηκε σήμερα από κοινού με τον Εκπρόσωπο Τύπου κ. Δημήτρη Δημητρίου και τον Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων κ. Γιώργο Χατζηγεωργίου, τον Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Παύλο Μαρινάκη. Τον κ. Μαρινάκη συνόδευσαν ο Γραμματέας Ελλήνων της Διασποράς κ. Νίκος Θεοδωρόπουλος και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κύπρου, κ. Γιάννης Γεωργούλας.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε τα εξής:

Μεγάλη μας η χαρά που υποδεχθήκαμε σήμερα στα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού τον νέο Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του αδελφού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Μας δόθηκε ακόμα μια φορά η ευκαιρία να μιλήσουμε για την Ελλάδα, για την Κύπρο, για τον Ελληνισμό. Για τις δύο μεγάλες μας παρατάξεις, τη Νέα Δημοκρατία και τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Δύο παρατάξεις που άνοιξαν δρόμους στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Η Νέα Δημοκρατία βάζοντας την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο Δημοκρατικός Συναγερμός βάζοντας την Κύπρο στην ενωμένη Ευρώπη με τον Γλαύκο Κληρίδη. Και η Ελλάδα με τη Νέα Δημοκρατία και Πρωθυπουργό της Ελλάδος τον Κυριάκο Μητσοτάκη επανάκτησε την αξιοπιστία, βγήκε από τα μνημόνια και έχει μια οικονομική σταθερότητα αλλά και μια αναγνώριση ανά το παγκόσμιο.

Στην Κύπρο η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και του Δημοκρατικού Συναγερμού διαχειρίστηκε δύο κρίσεις, την οικονομική και της πανδημίας. Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατικός Συναγερμός, είναι πυλώνες σταθερότητας για την Ελλάδα και την Κύπρο. Είχα όμως την ευκαιρία να πω αυτά που νιώθω στον Παύλο Μαρινάκη για να τα διαβιβάσει στον φίλο Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και όπως μου είπε στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και ως Πρόεδρος του απανταχού ελληνισμού.

Αυτό που ζήσαμε στην Ουάσιγκτον πριν μερικές μέρες έκανε τον κάθε Έλληνα περήφανο. Όχι μόνο για τη θερμότατη υποδοχή αλλά και τα μηνύματα που έστειλε στην ομιλία του στο Κογκρέσο ότι δεν πρόκειται ποτέ ούτε η Ελλάδα, ούτε η διεθνής κοινότητα να δεχθούν λύση δύο κρατών και πρέπει να επουλωθεί η ανοικτή πληγή της Κύπρου, αποθεώνοντας αυτές τις θέσεις αλλά και τις άλλες θέσεις αρχής που έθεσε, η ολότητα του αμερικανικού Κογκρέσου. Σε μια χώρα μοιρασμένη  και διχασμένη στην κοινή γνώμη, αυτή είναι η Αμερική των τελευταίων έξι χρόνων, ένας Έλληνας πρωθυπουργός, ποιος άλλος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ένωσε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς στον να αποθεώνουν θέσεις αρχής αλλά και θέσεις που θωρακίζουν το εθνικό συμφέρον της Ελλάδος και της Κύπρου. Αλλά είπα και στον Παύλο, για εμένα η μεγαλύτερη επιτυχία ήταν η ενόχληση του Ερντογάν, γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι και αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα όταν έχεις σαφέστατο, ξεκάθαρο προσανατολισμό για τη χώρα σου γίνεσαι αξιόπιστος.

Είναι αυτό που πρέπει να προσέξουμε και στην Κύπρο και για το διακύβευμα των επόμενων προεδρικών εκλογών. Για να λύσεις εθνικά ζητήματα, για να διατηρήσεις την σταθερότητα και να εφαρμόσεις και να πραγματώσεις τα οράματα σου σε ένα τόπο μικρό όπως είναι η Κύπρος, πρέπει να κρατάς την αξιοπιστία σου στο εξωτερικό και πρέπει να αποφεύγεις τους εύκολους δρόμους της πολιτικής. Να προσπαθείς να αυξάνεις τη δημοφιλία σου στο εσωτερικό, καταστρέφοντας την αξιοπιστία τη δική σου και της χώρας σου στο εξωτερικό. Ο σωστός και πατριωτικός δρόμος για το καλό ενός τόπου είναι να κρατάς ψηλά την αξιοπιστία ως πολιτικός και ως χώρα στο εξωτερικό, γιατί είναι απ’ αυτούς που εξαρτάται η πραγμάτωση των εθνικών στόχων γιατί χρειάζεσαι τη στήριξη τους, παρά να μπαίνεις στον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού και της δημοφιλίας.

Από την πλευρά του ο κ. Μαρινάκης τόνισε τα εξής:

Η σημερινή μας επίσκεψη στα γραφεί του Δημοκρατικού Συναγερμού και στα γραφεία της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού και γραφεία της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού καθώς και η συνάντηση, πολύ ουσιαστική συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου αποτελεί για εμένα προσωπικά αλλά και για τη Νέα Δημοκρατία τεράστια χαρά και τιμή. Ήταν μια πολύ ουσιαστική συζήτηση σε συνέχεια των χθεσινών αλλά και σημερινών μας επαφών στη Λευκωσία μια από τις πιο ξεχωριστές μας επισκέψεις των τελευταίων πέντε μηνών και λίγο παραπάνω που έχω την τιμή να είμαι Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας.

Συμφωνώ απολύτως με όλα όσα είπε ο  κ. Νεοφύτου και επαυξάνω τα όσα είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο. Αποτελούν τη μεγαλύτερη δικαίωση για τους διαχρονικούς αγώνες των Ελλήνων, των Κυπρίων, μας ενώνει το έθνος, μας ενώνουν  οι κοινές αξίες, οι κοινοί αγώνες αλλά μας ενώνει και το μέλλον. Το γεγονός ότι ο  Έλληνας Πρωθυπουργός εκπροσωπώντας το σύνολο του ελληνισμού ένωσε το παρελθόν, το παρόν αλλά και όσα διεκδικούμε για το μέλλον, αποτελεί το πιο αισιόδοξο μήνυμα για κάθε μας διεκδίκηση. Δεν θα δεχθούμε ποτέ τη λύση των δύο κρατών, πρέπει να κλείσει όπως πολύ σωστά είπε και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο κ. Νεοφύτου η πληγή της Κύπρου αλλά ο αγώνας των ανθρώπων εδώ μας δίνει και δύναμη για το μέλλον.

Η επίσκεψη αυτή ήταν μια επίσκεψη γεμάτη ουσία. Το παράδειγμα της Κύπρου στην ιδιωτική αλλά και στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να ακουστεί δυνατά και στην Ελλάδα και σας μιλά ένας άνθρωπος που μαζί με το σύνολο της δικής μου γενιάς και των μεγαλύτερων αλλά και των μικρότερων γενεών στη Νέα Δημοκρατία και στη νεολαία, την ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠΝΔΦΚ που έχουμε δώσει πολλές και μεγάλες μάχες για την αναθεώρηση του άρθρου 16 για να μπορούν να υπάρχουν και στην χώρα μας ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δυστυχώς λόγω των δυνάμεων της συντήρησης, της ουσιαστικής συντήρησης που είναι η αριστερά και η κεντροαριστερά αυτό δεν κατέστη εφικτό. Και αν θέλει κάποιος να ακούσει, να δει γιατί στην Ελλάδα έχει κάνει τόσο πολύ και πολύ μεγάλο κακό αυτός ο πολιτικός χώρος διαχρονικά, ας δει το παράδειγμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εκτός από χρήματα, αύξηση του ΑΕΠ στην Κύπρο, ενίσχυσαν πολύ τα δημόσια πανεπιστήμια, τα έκαναν πιο ανταγωνιστικά, τα έκαναν πολύ πιο ουσιαστικά για τους φοιτητές που σπουδάζουν εδώ.

Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμιά σχέση με την Ελλάδα του 2019. Η Ελλάδα του 2019 ήταν μια χώρα χωρίς καμιά αξιοπιστία, ένας πλήρως αναξιόπιστος συνομιλητής με οποιαδήποτε άλλη χώρα. Πλέον η χώρα μας πρωταγωνιστεί στο διεθνές στερέωμα, πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη, πρωταγωνιστεί σε όλο τον κόσμο. Συνάπτει συμφωνίες με κράτη, στρατηγικούς συμμάχους και οι προτάσεις της τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παγκοσμίως γίνονται πολιτικές της Ευρώπης. Πρωταγωνίστησε στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, στο Ταμείο Ανάκαμψης, πρωταγωνιστεί και τώρα στην αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος αυτών των μηνών, της παγκόσμιας πληθωριστικής κρίσης και έτσι θα συνεχίσει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Νέα Δημοκρατία και η ελληνική κυβέρνηση.

Όμως η Ελλάδα είναι και άλλη χώρα εντός συνόρων γιατί στη δυσκολότερη περίοδο που μπορεί να θυμηθεί κανείς με τις ταυτόχρονες κρίσεις να έρχονται η μια μετά την άλλη, την πανδημία, την πληθωριστική κρίση, την εισβολή στον Έβρο, όλα τα προβλήματα τα παρεπόμενα προβλήματα αυτών, συνέχισε να εφαρμόζει το προεκλογικό της πρόγραμμα. Έχουμε πλέον χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας της τελευταίας δεκαπενταετίας, τους λιγότερους φόρους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε μια δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση με νέους καθηγητές και δασκάλους, έχουμε ένα νέο εθνικό σύστημα υγείας που όλο και προχωράει, συντελείται ψηφιακή επανάσταση, έχουμε μείωση των μεταναστευτικών ροών περισσότερο από 95%. Υπάρχει πολλή και πολύ σοβαρή δουλειά ακόμα που πρέπει να γίνει και θα γίνει και αυτό είναι που περιέγραψε ως όραμα δεκαετίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα του 2030, η Κύπρος του 2030 δεν πρέπει να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω για να είναι όπως αξίζει στις γενιές που έρχονται και γι’ αυτό στηρίζουμε ανεπιφύλακτα τον Αβέρωφ Νεοφύτου και πιστεύουμε ότι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτά που πέτυχε η Ελλάδα, αυτά που πέτυχε η Κύπρος δεν πρέπει να τα χαρίσουμε στον  λαϊκισμό και στις εύκολες λύσεις.