Υπερ της live μετάδοσης των συνεδριών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, τάσσονται με συντριπτική πλειοψηφία oι Κύπριοι πολίτες. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για λογαριασμό της εταιρείας Zenox Public Affairs το ποσοστό των ερωτηθέντων που τάσσονται υπέρ των ζωντανών μεταδόσεων, αγγίζει το 86%. 

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τα ποσοστά που καταγράφει η έρευνα είναι αντίστοιχα υψηλά ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες αλλά και σε όλες τις ηλικίες. Ειδικότερα, σε ότι αφορά τις νεότερες ηλικίες, το ποσοστό αγγίζει το 93%. 

Όπως καταγράφεται στα αποτελέσματα της έρευνας, οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα διασφαλίσει τη διαφάνεια κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων με ποσοστό 47% να συμφωνεί απόλυτα, ενώ το 41% να δηλώνει πως πάλλον συμφωνεί. 

Επιπλέον, οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι η νομοθετική διαδικασία θα υλοποιείται με ταχύτερο ρυθμό, με ποσοστό 32% να συμφωνεί απόλυτα και αντίστοιχα 39% να δηλώνει πως μάλλον συμφωνεί με τη δήλωση αυτή. 

Σε ότι αφορά την πεποίθηση των ερωτηθέντων ότι μια τέτοια εξέλιξη θα συμβάλει στην πιο έγκαιρη ενημέρωση σε ότι αφορά τις αποφάσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, το 51% δηλώνει ότι συμφωνεί απόλυτα, ενώ το 39% πως μάλλον συμφωνεί.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η γνώμη των συμμετεχόντων στην έρευνα σε ότι αφορά τους βουλευτές/βουλεύτριες και τις υποχρεώσεις τους έναντι της συμμετοχής τους στις Κοινοβολευτικές Επιτροπές, το 41% συμφωνεί απόλυτα ότι η ζωντανή μετάδοση των συνεδριών θα αυξησει την παρουσία και τη συμμετοχή τους στις συνεδρίες των Επιτροπών.

Σε μικρότερο βαθμό, οι πολίτες εικάζουν πως με αυτόν τον τρόπο οι πολιτικοί θα αναλαμβάνουν και την ευθύνη των λεγόμενων και των πράξεων τους, με το 29% να συμφωνεί απόλυτα και το 32% να δηλώνει πως μάλλον συμφωνεί. 

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα καθορίζουν και τα ηλεκτρονικά Μέσα από τα οποία θα ήθελαν να έχουν πρόσβαση στις συνεδριάσεις των επιτροπών. Πρώτη σε προτίμηση είναι η τηλεόραση, και ακολουθούν το YouTube και το Facebook. 

Απαιτούν αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών

Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν και την αναγκαιότητα για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας των επιτροπών της Βουλής.  To 46% των ερωτηθέντων στην έρευνα, δήλωσε «Λίγο Ικανοποιημένο» από το μέχρι σήμερα έργο των κοινοβουλευτικών επιτροπών και το 12% «Καθόλου Ικανοποιημένο».

Ένα ποσοστό της τάξης του 36% δηλώνει «Αρκετά Ικανοποιημένο» αλλά μόλις ένα ποσοστό της τάξης του 2% δηλώνει «Πολύ Ικανοποιημένο». Είναι ενδεικτικό επίσης πως περίπου τα μισά άτομα ηλικίας 18-44 δήλωσαν πως είναι λίγο ικανοποιημένοι από το έργο των Επιτροπών. Εκτιμάται επίσης πως με τη ζωντανή μετάδοση των συνεδριών των κοινοβουλευτικών επιτροπών μεγαλύτερος αριθμός πολιτών θα γνωρίζει τα θέματα που συζητιούνται αφού από την έρευνα διαφάνηκε πως σήμερα το 42% των πολιτών τα γνωρίζει σε μικρό βαθμό και μόλις 9% τα γνωρίζει σε μεγάλο βαθμό. Αντίστοιχα, ανάμεσα στους νέους ηλικίας 18-24 ετών συνολικά το 62% δήλωσε πως δεν γνωρίζει τα θέματα που είναι προς συζήτηση.

Ταυτότητα Έρευνας

Διενεργήθηκε από: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Ανάθεση: Zenox Public Affairs Ltd

Κάλυψη: Παγκύπρια, Αστικές και Αγροτικές περιοχές

Μέγεθος δείγματος: 1000 άτομα

Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και Γυναίκες 18+ ετών

Επιλογή Δείγματος: Τυχαία Στρωματοποιημένη Δειγματοληψία

Συλλογή Δεδομένων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με την χρήση δομημένου ερωτηματολογίου

Στατιστικό σφάλμα: +/- 3.1

Βαθμός βεβαιότητας: 95%