To Top
11:59 Δευτέρα
16 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Έπιασαν πάτο τ’ ακίνητα και τώρα ανακάμπτουν
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Έπιασαν πάτο τ’ ακίνητα και τώρα ανακάμπτουν
Τελευταία Ενημέρωση: 09 Μαρτίου 2018, 11:54 πμ

Πήρε τα πάνω της η αγορά ακινήτων η οποία ολοκλήρωσε την προσαρμογή προς τα κάτω, τώρα βρίσκεται σε μέτρια ανάκαμψη, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια.

Η Κομισιόν, στην έκθεσή της για το ευρωπαϊκό εξάμηνο, βλέπει ότι η αγορά κατοικίας στην Κύπρο ανακάμπτει, αλλά παραμένουν οι κανονιστικές ανεπάρκειες. Επισημαίνει ότι οι τιμές των κατοικιών έφτασαν στο κάτω μέρος, οι πωλήσεις ακινήτων αυξήθηκαν, αλλά οι σημαντικές καθυστερήσεις εξακολουθούν να επηρεάζουν την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι δεν έχουν επιλυθεί σημαντικά εμπόδια στη μεταβίβαση τίτλων ιδιοκτησίας από τους πωλητές στους τελικούς αγοραστές. 

Οι τεχνοκράτες της Κομισιόν αναφέρουν ότι οι συμβάσεις πώλησης κατοικιών αυξήθηκαν κατά διψήφιο ποσοστό το 2017. Κίνητρα όπως τα χαμηλότερα τέλη μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας, η απαλλαγή από τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, η κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας, το καθεστώς υπηκοότητας που βασίζεται στα διαβατήρια για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας, συνέβαλαν στην άνοδο των πωλήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Πάφος πρωταθλήτρια στις πωλήσεις ακινήτων σε ξένους

Η έκθεση της Κομισιόν εξηγεί ότι οι αγορές ακινήτων χρηματοδοτούνται κυρίως από αποταμιεύσεις και ξένες επενδύσεις. Διευκρινίζει ότι οι εγχώριοι αγοραστές χρηματοδότησαν τις συναλλαγές ακίνητης περιουσίας κυρίως με τις δικές τους αποταμιεύσεις.

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμα ότι ξένοι αγοραστές, ιδίως από τη Ρωσία, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, ευθύνονται για λιγότερες αλλά πολύ πιο σημαντικές συναλλαγές, κυρίως σε μετρητά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων έχουν αρχικά μειωθεί ως αποτέλεσμα των οδηγιών της Κεντρικής Τράπεζας. Άλλοι ιστορικοί παράγοντες, όπως αναφέρεται, είναι ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών για τους βιώσιμους δανειολήπτες. Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται, οι τράπεζες στην Κύπρο παραμένουν πολύ προσεκτικές όταν πρόκειται για τη χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων δεδομένου του πολύ υψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε χαρτοφυλάκια νοικοκυριών.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα έχει ανοδική πορεία από τα μέσα του 2016. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί,καθώς ο αριθμός των οικοδομικών αδειών αυξάνεται. Στην έκθεση της Κομισιόν σημειώνεται ότι οι κατασκευαστικές εταιρείες αντιμετωπίζουν αυστηρούς περιορισμούς όταν επιδιώκουν την απόκτηση τραπεζικών πιστώσεων για νέα έργα. Επομένως, προστίθεται, χρηματοδοτούν τα περισσότερα οικιστικά ακίνητα με προ-πωλήσεις.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανάκαμψη της στεγαστικής αγοράς μπορεί να συμβάλει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και του χρέους των νοικοκυριών. Ένα μεγάλο μέρος των δανείων έχει εξασφαλίσεις ακίνητη περιουσία. Η Κομισιόν σημειώνει ότι η μακρά πτωτική προσαρμογή των τιμών αποθάρρυνε τους κατόχους υποθηκών και τις τράπεζες να πωλούν τα περιουσιακά στοιχεία τους. Στην έκθεση σημειώνεται ότι ενδέχεται να έχουν κίνητρα για στρατηγικές αθετήσεις υποχρεώσεων.

Κατά την Κομισιόν, η πρόσφατη αύξηση στις τιμές των ακινήτων και οι συναλλαγές αναμένεται να βοηθήσουν τόσο τους πιστωτές όσο και τους οφειλέτες να διαθέσουν το χρέος και να ρευστοποιήσουν τις εξασφαλίσεις στις οποίες βασίζονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 

Η Κομισιόν σημειώνει παράλληλα ότι οι καθυστερήσεις στη μεταρρύθμιση του συστήματος έκδοσης και μεταβίβασης τίτλων ιδιοκτησίας συνεχίζονται, δημιουργώντας προβλήματα στο πλαίσιο ενός μεγάλου ποσοστού εξασφαλισμένων δανειακών αποθεμάτων. Tαυτόχρονα, η αυξανόμενη προσφυγή σε συμβάσεις ανταλλαγής χρεών-περιουσιακών στοιχείων οδηγεί τις τράπεζες να συγκεντρώνουν στοιχεία ενεργητικού στον ισολογισμό τους. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μελλοντικές προκλήσεις, καθώς θα πρέπει να αφιερώσουν πόρους για τη διαχείριση αυτών των περιουσιακών στοιχείων.

 

  Θεανώ Θειοπούλου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.