Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) το οποίο συνήλθε το απόγευμα της Τετάρτης αποφάσισε όπως ο τέως Επίτροπος Εθελοντισμού Γιαννάκης Γιαννάκης παραμείνει σε διαθεσιμότητα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης του ενώπιον του Δικαστηρίου. Λόγω του ενδεχομένου προσφυγής του στη Δικαιοσύνη σε περίπτωση που του αποκόπτετο το σύνολο του μισθού του και κατόπιν νομικών γνωματεύσεων, τελικά αποφασίστηκε όπως εξακολουθήσει να λαμβάνει το 50% του μισθού του που είναι 1.100 ευρώ. 

Στον Οργανισμό Νεολαίας όμως αναμένεται να πυροδοτηθεί και δεύτερη βόμβα η οποία αφορά την πιθανή διαθεσιμότητα και απόλυση επτά λειτουργών του, οι οποίοι είχαν προσληφθεί το 2007, μαζί με τον κ. Γιαννάκη, χωρίς εξετάσεις. Ωστόσο, τα εν λόγω πρόσωπα, σε περίπτωση που υλοποιηθεί το ως άνω σενάριο, αναμένεται να προσφύγουν ενώπιον της Δικαιοσύνης, συγκεντρώνοντας πολλές πιθανότητες να αποζημιωθούν μέχρι και το τελευταίο σεντ, αφού, όπως πληροφορείται ο «Φ», νομικά δεν φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη πρόσληψης τους.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποζημιώσεις από τον Γιαννάκη ζητά ο Γενικός Ελεγκτής

Ο κ. Κουτσόφτας με τον οποίον επικοινωνήσαμε χθες, ανέφερε στον «Φ» πως από τη στιγμή που άρχισε η διερεύνηση πιθανών ποινικών αδικημάτων εις βάρος του κ. Γιαννάκη, αυτός ετέθη σε διαθεσιμότητα, λαμβάνοντας το 50% του μισθού του. Το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο είχε αναλάβει καθήκοντα στις 14 Οκτωβρίου 2021 «κληρονόμησε» και τις γνωματεύσεις των συμβούλων του ΟΝΕΚ τις οποίες και ακολουθούσε. Σύμφωνα με αυτές, επειδή η υπόθεση βρισκόταν στο αρχικό στάδιο διερεύνησης και λόγω του ότι υπήρχε το ενδεχόμενο η Αστυνομία να μην καταφέρει να στοιχειοθετήσει τα αδικήματα (δεδομένου ότι η διερεύνηση εξαρτάτο και από το κατά πόσον θα συνεργάζονταν και ξένα πανεπιστήμια), η πιο πάνω ρύθμιση (του 50%) θεωρήθηκε η πλέον ενδεδειγμένη. 

Στις 9 Ιουνίου, κατόπιν δικής του επιστολής του προέδρου του ΟΝΕΚ στην Αστυνομία (με την οποία ζητούσε ενημέρωση για την πορεία των ερευνών) του δόθηκε απάντηση, πως η υπόθεση παραπέμφθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Ακολούθησε επιστολή του κ. Κουτσόφτα στη Νομική Υπηρεσία, με την οποία ζητούσε ενημέρωση για τη φύση των αδικημάτων τα οποία αντιμετωπίζει ο κ. Γιαννάκη.   

«Την προηγούμενη Πέμπτη, έχοντας και γνωμάτευση των νομικών μας συμβούλων, συγκάλεσα συνεδρία του Δ.Σ. με σκοπό να εξεταστεί κατά πόσον το 50% του μισθού που λαμβάνει ο κ. Γιαννάκη μπορεί να σταματήσει να του καταβάλλεται», Τελικά και παρόλον ότι υπήρχε πρόθεση να αποκοπεί και το 50% που ελάμβανε ο κ. Γιαννάκη, κρίθηκε ότι θα έπρεπε να εξακολουθήσει να λαμβάνει τον μισό μισθό του. 

Προχθές ο πρόεδρος του ΟΝΕΚ είχε αναφέρει στον «Φ», πως οι νομικοί σύμβουλοι του ΟΝΕΚ είχαν υποδείξει, πως το Δ.Σ. λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πλέον η υπόθεση καταχωρήθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου αλλά και λόγω της σοβαρότητας των αδικημάτων, δικαιούται να αποφασίσει τερματισμό της καταβολής του 50% του μισθού. Η συγκεκριμένη αιτιολογία κρίθηκε επαρκής για να προχωρήσουμε, αν και αυτό δεν στερεί από τον κ. Γιαννάκη το δικαίωμα να προσφύγει ενώπιον της Δικαιοσύνης εντός 75 ημερών από τη λήψη της απόφασης, διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΟΝΕΚ. «Επαναλαμβάνω, πως είχαμε ζητήσει γνωμάτευση ως προς το κατά πόσον θα μπορούσε να μειωθεί ο μισθός του κ. Γιαννάκη και πριν την επιστολή του Γενικού Ελεγκτή», είπε ο κ. Κουτσόφτας, ο οποίος πρόσθεσε, πως ο κ. Γιαννάκη, θα παραμείνει σε διαθεσιμότητα μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία. 

«Βεβαίως αν δεν αποδειχθούν οι κατηγορίες, τότε ο κ. Γιαννάκη δικαιούται να κινηθεί κατά του Οργανισμού με σκοπό να του καταβληθεί το σύνολο της μισθοδοσίας του», είπε. 

Περαιτέρω σημείωσε πως με βάση προηγούμενες διοικητικές αποφάσεις δεν μπορείς να θέτεις σε διαθεσιμότητα κάποιον και να του αποκόπτεις το σύνολο του μισθού χωρίς να λαμβάνεις υπόψη το ζήτημα της επιβίωσής του. Αυτό που διαφοροποιήθηκε στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η υπόθεση εξετάστηκε από την Αστυνομία και κατατέθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου με συγκεκριμένο κατηγορητήριο, είπε, προσθέτοντας πως τώρα ήταν η καταλληλότερη στιγμή να ρυθμιστεί το θέμα.