Είναι από τις στιγμές που η οργή μπλέκεται μαζί με τον πόνο και την θλίψη. Και σε πνίγουν. Από τη μια η οργή σε ωθεί, καθηκόντως, να συσσωρεύσεις όλη την αυστηρότητα η οποία απαιτείται σε τέτοια περίσταση, όπου χάνεται η ζωή ενός 27χρονου λεβέντη που υπηρετούσε την πατρίδα. Από την άλλη, ο πόνος που προκαλεί μια ακόμη τραγωδία στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς, η τρίτη μέσα σε ένα χρόνο, σου κόβει την ανάσα. Σου θολώνει το μυαλό και δεν σου επιτρέπει να σύρεις ούτε και μια αράδα. Το τραγικό μαντάτο της κατάληξης του 27χρονου ΣΥΟΠ Παναγιώτη Γιαννιού, έφθασε στα γραφεία του «Φ» την ώρα που συλλέγαμε πληροφορίες για το δυστύχημα το οποίο συνέβη την περασμένη Δευτέρα. Σωρεία αμείλικτων ερωτημάτων συνοδεύουν την τραγωδία από την πρώτη στιγμή. Δεν προλάβαμε, όμως, να κτίσουμε το άρθρο το οποίο είχαμε κατά νου. Για μια ακόμη φορά, μας πλάκωσε η θλίψη για την απώλεια ενός λεβέντη νέου.

 

Στη συνέχεια, όμως, όταν ηρεμείς από το πρώτο σοκ, κυριαρχεί η λογική. Κραυγάζει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στις ένοπλες  δυνάμεις. Τρίτο δυστύχημα. Τρίτη απώλειας ζωής σε μια άσκηση. Εν καιρώ ειρήνης. Από μια ακόμη τρανταχτή αμέλεια. Μάιο του 2021, χάθηκε ο 33χρονος λοχαγός Ξάνθος Κυριάκου επειδή ένα σχοινί που χρησιμοποίησε σε μια κατάβαση ήταν φθαρμένο. Μάιο του 2022, χάθηκε η 27χρονη ΣΥΟΠ Νάταλυ Νεοφύτου επειδή ανατράπηκε το τζιπ στο οποίο επέβαινε. Καθόταν στο πίσω ακάλυπτο μέρος ενώ δεν επιτρέπεται.

 

Τώρα ήταν σειρά του 27χρονου ΣΥΟΠ Παναγιώτη Γιαννιού. Η στήλη είναι με περισσή στεναχώρια που αναγκάζεται να αναφερθεί σήμερα σε αυτή την περίπτωση. Δυστυχώς, από την πρώτη στιγμή του δυστυχήματος, αξιόπιστη πηγή της είχε δώσει ξεκάθαρη εικόνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος. Που δεν ήσαν αυτές τις οποίες προσπάθησαν οι αρμόδιοι να περάσουν στην κοινή γνώμη.

 

Μέχρι να συγκεντρώσουμε επαρκή στοιχεία για τις εξόφθαλμες ευθύνες και τις συνθήκες που δεν πρόσφεραν επαρκή ασφάλεια, η στήλη προσπάθησε από προχθές να κρούσει τον κώδωνα. Έγραψε σχετικά: «Ειδικά το χθεσινό ατύχημα συνοδεύεται και από ψιθύρους (είμαστε σίγουροι ότι δεν θα επιβεβαιωθούν από το ΓΕΕΦ) ότι στην εν λόγω άσκηση (αν ήταν τέτοια) δεν είχαν ληφθεί όλα τα δέοντα μέτρα. Βασανιστικά τα ερωτήματα τα οποία τέθηκαν από ανθρώπους που είναι σε θέση να γνωρίζουν αρκετά. Πρώτον, ήταν εκπαιδευμένοι για τέτοια άσκηση όλοι οι συμμετέχοντες; Προς τι η βιντεοσκόπηση, που σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα φέρεται να γινόταν; Ήταν κανονική άσκηση ή αποσκοπούσε σε κάτι άλλο;».

 

Το υπουργείο Άμυνας προσπάθησε από την πρώτη στιγμή (στη βάση ενημέρωσης που είχε από το ΓΕΕΦ) να πλάσει μια εικόνα που παρέπεμπε σε ατυχή στιγμή και ασυνήθιστο λάθος. Ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για προγραμματισμένη άσκηση και ότι ο άτυχος νέος ήταν εκπαιδευμένος. Οι πληροφορίες μας, όμως, επέμεναν. Γύριζαν βίντεο για προβολή της ζωής στην Εθνική Φρουρά. Όπως, μάλιστα, έγραψε την επόμενη μέρα ο «Π», γι’ αυτό και μαζί με τους στρατιωτικούς βρισκόταν και κινηματογραφικό συνεργείο και ο ηθοποιός του Μπρούσκο, Στέφανος Μιχαήλ. Μεταφέρθηκαν από την Πάφο στη Λάρα με το ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς και λήφθηκαν κάποια πλάνα εντός του ελικοπτέρου, όπως προνοούσε το σενάριο. Τις πληροφορίες αυτές,  επιβεβαίωσε αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας.

 

Αμείλικτο ερώτημα το οποίο χρήζει διερεύνησης από ανεξάρτητους ανακριτές, αφορά το κατά πόσον ο άτυχος καταδρομέας ήταν όντως εκπαιδευμένος (με όλη τη σημασία της έννοιας) στη συγκεκριμένη άσκηση. Διότι πολύ καλά στρατιωτικά εκπαιδευμένος ήταν όντως. Έγκυρες πηγές, ωστόσο, επιμένουν ότι η συγκεκριμένη άσκηση γίνεται μόνο από βατραχανθρώπους και ότι εκπαιδευμένοι σε αυτήν είναι μόνο οι ΟΥΚ.

 

Εκεί, όμως, που εστιάζεται όλη η προσοχή, προκαλείται οργή και απαιτούνται κρυστάλλινες απαντήσεις από το υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ, αφορά την πληροφορία που είχαμε από την πρώτη στιγμή, ως προς το ύψος από το οποίο έπεσε στη θάλασσα ο άτυχος νέος. Το προβλεπόμενο ύψος είναι 8 μέτρα αλλά ο ΣΥΟΠ φέρεται να έπεσε από ύψος 20 μέτρων. Ειδικός με τον οποίο συνομίλησε ο «Φ», τόνισε με εμφαντικό τρόπο ότι πέφτοντας από τέτοιο ύψος «είναι σαν να έπεσε σε τσιμέντο».

 

Κάτω από ποιες συνθήκες έπεσε (αν επιβεβαιωθεί) από τέτοιο ύψος ο 27χρονος; Ποιος έλεγχε την άσκηση; Ποιος έδωσε την εντολή; Προέκυψε κάποιο άλλο ατύχημα; Αν ήταν εκπαιδευμένος σε τέτοια άσκηση, πώς και έπεσε από τέτοιο ύψος; Πώς και πόσο, ενδεχομένως, να επηρέασε το γεγονός ότι το όλο σκηνικό ήταν μέρος διαφημιστικού βίντεο; Επέφερε τέτοια χαλάρωση ώστε να μην λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας;

 

Ελέχθη επισήμως, ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΦ διέταξε έρευνα για το τραγικό συμβάν. Ποιος θα ερευνήσει ποιον κύριε Αρχηγέ και κύριε υπουργέ της Άμυνας; Εσείς θα ερευνήσετε τον εαυτό σας; Διότι πλέον είστε υπόλογοι για την απώλεια τρίτης ζωής μέσα σε ένα χρόνο. Πρέπει να ορισθεί ανεξάρτητος ανακριτής.

 

Προχθές, σας υποδείξαμε ότι κάτι δεν πάει καλά στην ΕΦ. Αυτό υποδηλούν από μόνες τους οι αιτίες τριών τραγωδιών σε ένα χρόνο. Είστε όλοι συνυπεύθυνοι. Δεν μπορεί να χάνονται παλληκάρια από αμέλεια στο χώρο του στρατεύματος κύριοι. Δεν μπορεί να μαυροφορούνται οικογένειες με τέτοιο τρόπο.

 

Επειδή, όμως, μιλάμε για απώλεια ζωών –τρεις σε ένα χρόνο είναι πάρα πολλές- κύριε Πετρίδη και κύριε Ζερβάκη, έπρεπε ήδη να είχατε υποβάλει τις παραιτήσεις σας!