Είναι ανοικτό σε προτάσεις για λύσεις στην οικονομία το ΡΤΚ δηλώνει ο «βουλευτής» του και πρώην πρόεδρος του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου, Φικρί Τορός που προτείνει στην «κυβέρνηση», τα πολιτικά κόμματα αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς  να αξιολογήσουν το πακέτο ΜΟΕ που περιλαμβάνει το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και το λιμάνι της Αμμοχώστου.

Όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ, με αφορμή τις αποφάσεις χθες το απόγευμα του «υπουργικού συμβουλίου» αλλά και τις δηλώσεις του «πρωθυπουργού για την οικονομία, ο κ. Τορός σε ανάρτησή του δημοσιοποίησε τις προτάσεις του ΡΤΚ, προτάσσοντας την άμεση αξιολόγηση των ΜΟΕ για Τύμπου και Αμμόχωστο και να καλέσουν τον Τ/κ ηγέτη αμέσως μετά, να προχωρήσει σε διαβούλευση με τα ΗΕ. Θεωρεί, όπως αναφέρει, ότι αυτή η πρόταση μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην ατμομηχανή της οικονομίας που είναι το εμπόριο, η βιομηχανία αλλά και ο τουρισμός.

Προτείνει επίσης να ανοίξουν οδοφράγματα στις Πύλες Πάφου και Αμμοχώστου, αλλά και στην Λουρουτζίνα, και η διακίνηση εντός του νησιού να γίνεται ελεύθερα. Να διοργανωθεί επίσης, ένα εργαστήρι όπου θα συζητηθούν όλες οι σχετικές τεχνικές λεπτομέρειες της πολιτικής για τη μετατροπή της λογιστικής και της δομής χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων σε ευρώ. Θεωρεί δε ότι σε αυτό πρέπει να κληθούν ειδικοί από την ΕΚΤ και την Διεθνή Τράπεζα.

Βεβαιωθείτε, συνεχίζει, ότι οι απαραίτητες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο χρηματοπιστωτικής και οικονομικής συνεργασίας που θα κάνετε με την Τουρκία, προκειμένου να αντισταθμιστεί ο πληθωρισμός που προκλήθηκε από την υποτίμηση της ΤΛ και τις απώλειες που αντικατοπτρίζονται στα δημόσια οικονομικά.

Ο κ. Τορός προτείνει επίσης την επιβολή φόρων σε τομείς όπου δεν υπάρχει, απαλλαγή του κατώτατου μισθού από όλους τους φόρους στο πλαίσιο της συνολικής φορολογικής μεταρρύθμισης, συνολική μεταρρύθμιση των «κρατικών» κίνητρων, άμεση κατάργηση των αυξήσεων μέσω του «ταμείου σταθεροποίησης των τιμών» και με τα πρόσθετα έσοδα που θα προκύψουν από τα παραπάνω μέτρα, «φτιάξτε τον πρόσθετο δημοσιονομικό νόμο που επίμονα καθυστερείτε και ανοίξτε το δρόμο για τις κρατικές δαπάνες».

Να σημειωθεί ότι ο «πρωθυπουργός» Φαίζ Σουτζούογλου ανακοίνωσε ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα υπογράψουν το νέο οικονομικό πρωτόκολλο με την Τουρκία, το οποίο ετοιμάζεται στην Άγκυρα, όπου πρόσφατα βρέθηκε ο «υπουργός δημοσιονομικών», Σουνάτ Ατούν.