Τεμάχια γης και οικόπεδα συνολικής αξίας €1,2 δισ. πωλήθηκαν κατά το 2021 σηματοδοτώντας την ανάκαμψη και την προσαρμογή της αγοράς ακινήτων στα δεδομένα του κορωνοϊού. Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η WiRE, εταιρεία η οποία εξειδικεύεται στην αξιοποίηση της τεχνολογίας για ανάλυση των δεδομένων στην αγορά ακινήτων, η αξία της γης που πωλήθηκε κατά το 2021 ήταν κατά 124% μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του 2020.

Παράλληλα, σημειώθηκε αύξηση 37% στον αριθμό των τεμαχίων γης (9.718) που άλλαξαν χέρια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Πιο συγκεκριμένα, η Λευκωσία είχε τον υψηλότερο αριθμό συναλλαγών γης (3.486 συναλλαγές), με τη Λακατάμια να είναι η πιο δημοφιλής τοποθεσία. Η Λεμεσός είχε την υψηλότερη συνολική αξία τεμαχίων γης που άλλαξαν χέρια (€448,8 εκατ.).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όσον αφορά τα στοιχεία για τον τελευταίο μήνα του χρόνου, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020, ο όγκος συναλλαγών αυξήθηκε κατά 62% στη Λευκωσία, 41% στη Λεμεσό, 18% στη Λάρνακα, 10% στην Πάφο και 3% στην Αμμόχωστο. Την ίδια περίοδο η αξία των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 124% στη Λευκωσία, 145% στη Λεμεσό, 99% στη Λάρνακα, 118% στην Πάφο και 21% στην Αμμόχωστο.

Σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, τον Νοέμβριο του 2021, ο όγκος συναλλαγών για οικόπεδα αυξήθηκε κατά 75% στη Λευκωσία, 15% στη Λεμεσό, 24% στη Λάρνακα, 150% στην Πάφο ενώ μειώθηκε κατά 75% στην Αμμόχωστο. Την ίδια περίοδο, η αξία των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 71% στη Λευκωσία, 33% στη Λεμεσό, 12% στη Λάρνακα και 401% στην Πάφο, ενώ μειώθηκε κατά 78% στην Αμμόχωστο.

Την ίδια περίοδο, ο όγκος των συναλλαγών των χωραφιών αυξήθηκε κατά 29% στη Λευκωσία, 42% στη Λεμεσό, 8% στη Λάρνακα και 68% στην Πάφο ενώ μειώθηκε κατά 3% στην Αμμόχωστο. Η αξία των συναλλαγών για οικόπεδα, αυξήθηκε κατά 156% στη Λευκωσία, 239% στη Λεμεσό, 86% στην Πάφο και 41% στην Αμμόχωστο, ενώ μειώθηκε κατά 72% στη Λάρνακα.

Ζήτηση κυρίως από τους ντόπιους

Ο Παύλος Λοΐζου, Διευθύνων Σύμβουλος της WiRE FS, σχολίασε στον «Φ» ότι «οι συναλλαγές γης είναι ενδεικτικές της φύσης της αγοράς ακινήτων στην Κύπρο. Δηλαδή, η ζήτηση καθορίζεται κυρίως από τους ντόπιους που αποκτούν γη είτε για δική τους χρήση, είτε για να χτίσουν τα σπίτια τους είτε για μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Λόγω των χαμηλών δανειστικών επιτοκίων, των ανύπαρκτων καταθετικών επιτοκίων και της απουσίας φόρου παρακράτησης στην κατοχή ακινήτων, πολλοί επέλεξαν να αποκτήσουν γη ως έναν εύκολο τρόπο για να επενδύσουν σε ακίνητα». Ωστόσο, πρόσθεσε, η πρόσφατη εμπειρία έχει δείξει ότι η γη, ιδιαίτερα σε δευτερεύουσες περιοχές, τείνει να γίνεται μη ρευστοποιήσιμη και να χάνει γρήγορα την αξία της σε περιόδους κρίσης ή αβεβαιότητας, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα.