Να και μια ευχάριστη είδηση από τον Γιαννάκη Κασουλίδη, να πάρουμε τα πάνω μας, πριν μας φάει η μιζέρια. Μη νομίζουμε, λέει, ότι η αναβάθμιση της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή θα είναι εις βάρος του Κυπριακού. Αντίθετα. Είναι ευκαιρία. «Ορισμένα θέματα που στη διεθνή κοινότητα θεωρούνται δευτερεύοντα, είναι η ώρα τους να λυθούν».

Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, εξηγεί, υπάρχουν οι χώρες που είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Τουρκία «γιατί έπεισε τους πάντες πως είναι μεσολαβητής και ειρηνοποιός». Και μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον η Κύπρος, δεν θα είναι χαμένη γιατί για να  μπορέσει η Τουρκία «να αναβαθμιστεί τότε αυτό που ονομάζεται Κυπριακό θα πρέπει να λυθεί».

Καταλάβατε; Έχουμε ακόμα ένα μομέντουμ, έχουμε ξανά άστρα να ευθυγραμμίζονται. Διότι «δεν μπορεί στην περίπτωση της αποτελεσματικότητας του ΝΑΤΟ και των σχέσεων ΝΑΤΟ-ΕΕ να μπαίνουν μέσα μικρο-άγρια χόρτα όπως είναι το Κυπριακό, οι σχέσεις με την Τουρκία κ.ο.κ».

Μας κάνει μόνο λίγο διστακτικούς το ότι κοτζάμ υπουργός Εξωτερικών, θυμίζει όλους εκείνους που εδώ και τρία – τέσσερα χρόνια, δεν έχουν τίποτε να πουν και επαναλαμβάνουν συνέχεια το ότι πρέπει να ξανακάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Λες και διαφωνεί κανένας. Αλλά, δεν μας λένε ποτέ πώς θα γίνει αυτό. Πώς θα επιστρέψουμε στη διαπραγμάτευση αφού δεν έχουμε απέναντί μας διαπραγματευτή. Εκτός κι αν δεχτούμε τους τουρκικούς όρους: Η επόμενη διαπραγμάτευση θα γίνει μεταξύ δύο κρατιδίων. 

Τώρα αυτή η προσέγγιση παίρνει νέα διάσταση. Το Κυπριακό ως αγριόχορτο θα ξεριζωθεί για να μπορέσει η Τουρκία να αναβαθμιστεί. Αλλά, αυτό το ξέραμε πάντα. Δεν είναι μια αποκάλυψη που έφερε τώρα στη ζωή μας ο κ. Κασουλίδης. Το ερώτημα είναι αν είναι με τα ευχολόγια και τους ευσεβοποθισμούς που θα γίνει αυτό. Θα το λέμε μεταξύ μας και κάποια στιγμή η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι της συμφέρει να λύσει το Κυπριακό. Υπήρχαν και εποχές που μας έλεγαν πολιτικοί αρχηγοί, ίσως κι ο Κασουλίδης μαζί τους, ότι εμείς πρέπει να πείσουμε την Τουρκία ότι της συμφέρει η λύση. Να την πείσουμε ότι αν ξεριζωθεί το αγριόχορτο η Τουρκία θα αναπτυχθεί ως τριαντάφυλλο και δεν θα την εμποδίζει το κυπριακό αγριόχορτο.

Ωραίες φιλοσοφίες! Αλλά, εδώ, η ωμή πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία αναβαθμίζεται, όπως αναβαθμιζόταν πάντα σε τέτοιες μεγάλες κρίσεις, χωρίς να απασχολεί κανέναν τι θα γίνει με το Κυπριακό. Και, για να λέμε την αλήθεια, ούτε τους περισσότερους δικούς μας πολιτικούς δεν τους απασχολεί. Τουλάχιστον, δεν τους απασχολεί περισσότερο από την ανάγκη να έχουν κάποιες ατάκες να λένε μέχρι τις προεδρικές εκλογές. Όπως το: Πρέπει να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις…

Κι αυτό αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι ο Πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών, έβγαλαν από τα συρτάρια κάποια Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα έκαναν παντιέρα για να δίνουν την εντύπωση ότι έχουν πολιτική. «Θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε τη θέση για τα ΜΟΕ, διότι γνωρίζοντας το πολιτικό σκηνικό, η εφαρμογή των ΜΟΕ θα ανοίξει και τον δρόμο για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό», λέει ο κ. Κασουλίδης. Δηλαδή, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και χωρίς ωραιοποιήσεις, η σοφή πολιτική μας λέει: να δώσουμε τη νομιμοποίηση του αεροδρομίου της Τύμπου, και μετά να κάτσουμε σε διαπραγματεύσεις για να ανταλλάξουμε την ελευθερία μας με κάτι άλλο. Με τι, όμως; Πώς θα φύγει η Τουρκία από την Κύπρο; Αν είναι αυτό που θέλουν, δηλαδή, οι ηγέτες μας.

Όπως έλεγε ο Κασουλίδης της προηγούμενης θητείας, «δυστυχώς, η τουρκική θέση έναντι της κρίσης που δημιούργησε το Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ παραμένει απαράδεκτη, γιατί όχι μόνο στοχεύει στη συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων στη νότια ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και στην κατάργηση της νομικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας» («Φ» 16/12/2014).

Αυτή η τουρκική θέση όχι μόνο δεν άλλαξε αλλά έγινε ακόμα πιο απροκάλυπτη. Λοιπόν, αυτό θα δώσουμε τώρα; Την κατάργηση νομικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω της νομιμοποίησης του αεροδρομίου;

[email protected]