Ένταση προκαλεί στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ, η εκ νέου αναφορά του προέδρου Τζο Μπάϊντεν σε «γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία» σε μήνυμά του για την θλιβερή επέτειο.

Μετά τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν που παρότρυνε τον αμερικανό ομόλογό του να … «μάθει ιστορία», σειρά είχε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, που κατηγόρησε τους Αμερικανούς για … «βαρβάρους που σκότωσαν εκατομμύρια», ξεπερνώντας το μέτρο.

«Σύγχρονοι βάρβαροι που σκότωσαν εκατομμύρια, ξεκίνησαν παγκόσμιους πολέμους, κατασκεύασαν όπλα μαζικής καταστροφής, έριξαν ατομικές βόμβες, πούλησαν σκλάβους και εξέθεσαν ανθρώπους σε ζωολογικούς κήπους… Δεν υπάρχει γενοκτονία, εθνοκάθαρση ή κηλίδα Ολοκαυτώματος στην ιστορία μας. Κοιτάξτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη» σχολίασε προκλητικά με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση Καλίν, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε την θέση των ΗΠΑ και του προέδρου Μπάϊντεν, απέναντι στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

«Ο Πρόεδρος έχει δεσμευτεί να προάγει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο και εργάζεται για να διασφαλίσει ότι τέτοιες θηριωδίες δεν θα επαναληφθούν. Σημαντική παράμετρος αυτής της δέσμευσης είναι η αναγνώριση της ιστορίας.

Η δήλωση του Προέδρου ανέφερε ότι θρηνούμε για το ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιους που έπεσαν θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων κατά τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, συνεχίζοντας:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες σέβονται την επιμονή των Αρμενίων σε όλο τον κόσμο στον απόηχο μιας τόσο μεγάλης τραγωδίας. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ο εορτασμός της Ημέρας Μνήμης στις ΗΠΑ είναι για να τιμηθούν τα θύματα.

Ενθαρρύνουμε και χαιρετίζουμε τις προσπάθειες αναγνώρισης και εκτίμησης αυτής της οδυνηρής περιόδου στην ιστορία, η οποία είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την οικοδόμηση θεμελίων για ένα πιο δίκαιο και ανεκτικό μέλλον».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απάντησε σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου.

protothema.gr