Η Ολομέλεια της Βουλής τροποποίησε το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης και της αγγλικής γλώσσας στα υπό ίδρυση Εμπορικό Δικαστήριο και το Ναυτοδικείο, τα οποία θα εκδικάζουν μεγάλες εμπορικές διαφορές.

Η τροποποίηση του Άρθρου 3 του Συντάγματος εγκρίθηκε με 39 ψήφους υπέρ, 12 εναντίον και μια αποχή.

Κατά τη συζήτηση βουλευτές εξέφρασαν έντονες διαφωνίες με την τροποποίηση αυτή του Συντάγματος, προβάλλοντας την ανάγκη για διαφύλαξη της ελληνικής αλλά και της τουρκικής γλώσσας ως επίσημες γλώσσες της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάνοντας ακόμα και λόγο για εξέλιξη που μπορεί να ενέχει κινδύνους στο μέλλον.

Σύμφωνα με το Άρθρο 3 του Συντάγματος οι επίσημες γλώσσες της Δημοκρατίας είναι η ελληνική και η τουρκική και η διαδικασία ενώπιον των δικαστηρίων διεξάγεται και οι αποφάσεις συντάσσονται στην ελληνική γλώσσα, εάν οι διάδικοι είναι Έλληνες, στην τουρκική γλώσσα, εάν οι διάδικοι είναι Τούρκοι και στην ελληνική και την τουρκική γλώσσα, εάν οι διάδικοι είναι Έλληνες και Τούρκοι. 

Ο νόμος που ψηφίστηκε προβλέπει περιορισμό της δυνατότητας χρήσης της αγγλικής γλώσσας σε διαδικασίες που διεξάγονται ενώπιον μόνο του Εμπορικού Δικαστηρίου και του Ναυτοδικείου. Διασαφηνίζεται ότι διαδικασία ενώπιον δικαστηρίου περιλαμβάνει την καταχώριση αγόρευσης ή δικογράφου ή κατάθεση εγγράφου ή μαρτυρίας και αφετέρου ότι η χρήση της αγγλικής γλώσσας επιτρέπεται κατά τη σύνταξη δικαστικών αποφάσεων ή διαταγμάτων.

Δίνεται επίσης δυνατότητα χρήσης της αγγλικής γλώσσας από δικαστήριο ανώτερο του Εμπορικού Δικαστηρίου και του Ναυτοδικείου, όταν το ανώτερο δικαστήριο εξετάζει ή ελέγχει αποφάσεις ή διατάγματα αυτών.