Με την αγωνία να κορυφώνεται για την κατάσταση στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal και τις ουκρανικές δυνάμεις να μιλούν για καταπάτηση της εκεχειρίας και για δημιουργία εμποδίων όσον αφορά στην απομάκρυνση αμάχων, ο Ρώσος πρόεδρος προχώρησε σε εγγυήσεις, ωστόσο κάλεσε τους στρατιώτες να παραδώσουν τα όπλα. 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, τόνισε ότι η Ρωσία είναι ακόμη έτοιμη να εγγυηθεί ασφαλή διέλευση στους αμάχους από το πολιορκημένο συγκρότημα χαλυβουργίας που βρίσκεται στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι το Κίεβο πρέπει να δώσει εντολή στους μαχητές που έχουν καταφύγει στο Αζοφστάλ να παραδώσουν τα όπλα τους.

 

 

Azovstal: Οι Ρώσοι παραβιάζουν την εκεχειρία, λένε ουκρανικές δυνάμεις

«Οι Ρώσοι δεν τηρούν την υπόσχεσή τους για εκεχειρία» στον χώρο του Azovstal στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, τελευταίο θύλακα της ουκρανικής αντίστασης σε αυτή την πόλη λιμάνι που καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς, δήλωσε ο διοικητής του τάγματος Αζόφ που υπερασπίζεται το εργοστάσιο χαλυβουργίας.

«Οι Ρώσοι δεν τηρούν την υπόσχεσή τους για εκεχειρία και δεν επιτρέπουν την απομάκρυνση των αμάχων» που κατέφυγαν στα υπόγεια αυτού του πελώριου εργοστασίου όπου και παραμένουν μαζί με τους μαχητές, δήλωσε ο Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ, υποδιοικητής του τάγματος Αζόφ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο Telegram.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ουκρανία: Εγκατέλειψαν παιδιά με αναπηρία σε ιδρύματα

Το Κρεμλίνο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ανθρωπιστικοί διάδρομοι «λειτουργούσαν» στο Azovstal και ότι ο ρωσικός στρατός τηρούσε εκεί την εκεχειρία που ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, για σήμερα.

«Πριν από τρεις ημέρες, ο εχθρός εισέβαλε στην περιοχή του Azovstal όπου συνεχίζονται σφοδρές και αιματηρές μάχες», πρόσθεσε ο Παλαμάρ, επιβεβαιώνοντας δηλώσεις το βράδυ της Τετάρτης του διοικητή του τάγματος Αζόφ, Ντενίς Προκοπένκο.

Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ολέκσιι Αρεστόβιτς δήλωσε σήμερα στην ουκρανική τηλεόραση ότι οι «ρωσικές δυνάμεις μπήκαν χθες (Τετάρτη)» στο εργοστάσιο.

«Έχουμε πολλές πληροφορίες, συχνά αντιφατικές» για την υφιστάμενη κατάσταση, πρόσθεσε, αρνούμενος να δώσει ακριβή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στις εγκαταστάσεις αυτές.

Στο βίντεό του, ο Παλαμάρ εξήρε ακόμη μια φορά «το σθένος» και τον «ηρωισμό» των τελευταίων μαχητών που παραμένουν οχυρωμένοι στο εργοστάσιο Azovstal.

Απέναντι σε μια κατάσταση που θεωρείται «κρίσιμη», ο Παλαμάρ ζήτησε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και του προέδρου Ζελένσκι για την «απομάκρυνση των αμάχων» που έχουν απομείνει –200 σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο– και των στρατιωτών «που έχουν τραυματιστεί και κινδυνεύουν να πεθάνουν λόγω της έλλειψης της κατάλληλης ιατρικής αγωγής».

Η Ρωσία «προσπαθεί να αφανίσει» τις ουκρανικές δυνάμεις στο Αζοφστάλ, λέει το Κίεβο 

Νωρίτερα, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι μάχες συνεχίζονται στο Azovstal στη Μαριούπολη, όπου η Ρωσία «προσπαθεί να αφανίσει» τους τελευταίους υπερασπιστές του εργοστασίου χαλυβουργίας, παρά το γεγονός ότι έχει κηρύξει από σήμερα το πρωί και για τρεις ημέρες εκεχειρία.

«Οι Ρώσοι κατακτητές ασχολούνται με το να αποκόψουν και προσπαθούν να αφανίσουν τις ουκρανικές μονάδες στο Azovstal», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του σήμερα το πρωί ο ουκρανικός στρατός.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, τα ρωσικά στρατεύματα «ξεκίνησαν και πάλι την επίθεσή τους με την υποστήριξη αεροπλάνων με στόχο να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το εργοστάσιο».

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται αφού η Μόσχα επεσήμανε χθες Τετάρτη το βράδυ ότι οι δυνάμεις της θα τηρήσουν εκεχειρία για τρεις συνεχείς ημέρες, ξεκινώντας από σήμερα στις 08:00 το πρωί, ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι άμαχοι που παραμένουν στο Azovstal, οι οποίοι, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο, είναι περίπου 200.

Ο Ντένις Προκοπένκο, διοικητής του τάγματος Αζόφ που υπερασπίζεται το εργοστάσιο χαλυβουργίας, επεσήμανε σε βίντεο που ανήρτησε χθες Τετάρτη το βράδυ στο διαδίκτυο ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να εισέλθουν στο Azovstal, όπου μαίνονται «σφοδρές και αιματηρές μάχες». «Πριν από δύο ημέρες ο εχθρός κατάφερε να εισέλθει στον χώρο του εργοστασίου», επεσήμανε σε αυτό το βίντεο που δημοσιεύθηκε στο Telegram.

«Είμαι περήφανος για τους στρατιώτες μου που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντισταθούν στην επίθεση του εχθρού. Είμαι ευγνώμων προς όλο τον κόσμο για την τεράστια στήριξη που προσέφερε στο οχυρό της Μαριούπολης. Οι στρατιώτες μας την αξίζουν», πρόσθεσε ο Προκοπένκο.

Η χαλυβουργία Azovstal με τις τεράστιες εγκαταστάσεις της και το υπόγειο δίκτυό της είναι ο τελευταίος θύλακας αντίστασης των Ουκρανών μαχητών έναντι των Ρώσων στρατιωτών που πολιορκούν τη Μαριούπολη, τη σημαντική πόλη- λιμάνι, από τις αρχές Μαρτίου. Η κατάληψή της θα αποτελέσει σημαντική νίκη για τη Μόσχα.

Εξάλλου ο Μποϊτσένκο ζήτησε να συνεχιστούν οι απομακρύνσεις πολιτών από τη Μαριούπολη, οι οποίες πραγματοποιούνται με τη βοήθεια του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού.

«Παλεύουμε μαζί για να σώσουμε κάθε άνθρωπο, κάθε κάτοικο της Μαριούπολης», τόνισε.

Ζελένσκι για Αζοφστάλ: Η ζωή των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί κινδυνεύει

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να βοηθήσει να «σωθούν» οι τραυματίες που βρίσκονται στον χώρο της χαλυβουργίας Azovstal, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Η ζωή των ανθρώπων που παραμένουν εκεί κάτω κινδυνεύει. Ζητούμε τη βοήθειά σας για να τους σώσουμε», δήλωσε ο Ζελένσκι, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Ουκρανού προέδρου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Γκουτέρες.

Σύμφωνα με το Κίεβο, εκατοντάδες στρατιώτες και άμαχοι, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά, βρίσκονται στις υπόγειες στοές των εγκαταστάσεων αυτών.

Ο ΟΗΕ συμμετείχε ήδη την Κυριακή στην οργάνωση της επιχείρησης απομάκρυνσης σχεδόν 100 αμάχων που είχαν παγιδευτεί στο Azovstal μαζί με τους Ουκρανούς στρατιώτες που υπερασπίζονται αυτό τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στο στρατηγικό λιμάνι, το οποίο ελέγχεται σχεδόν πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις.

protothema.gr