Εδώ και χρόνια μια συμμορία, ίδια ή παρακλάδια της, επιδίδεται σε τηλεφωνικές απάτες καταφέρνοντας να αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά κυρίως από ηλικιωμένους. Τηλεφωνούν σε ανύποπτο χρόνο και αραδιάζουν ένα παραμύθι για κάποιο δικό σου άνθρωπο. Παιδί, αδελφό, αδελφή… Ότι τάχα κτύπησε με το αυτοκίνητο, ότι χρειάζεται επείγουσα επέμβαση και λοιπά και λοιπά, προκύπτοντας άμεση ανάγκη ενός χρηματικού ποσού. 

Πολλοί, έχοντας ήδη ακούσει τέτοιες ιστορίες, αλλά και -ούτως ή άλλως- μόνιμα επιφυλακτικοί σε εκκλήσεις αγνώστων για λεφτά, δεν πατάνε την μπανανόφλουδα. Ενδεχομένως, μάλιστα, να το τους είναι ακατανόητο πως μπορεί κάποιοι να την πατήσουν. Ας μην κρίνουμε όμως μόνο με τα δικά μας δεδομένα. Ας μπούμε στην θέση ενός 80χρονου, μίας 85χρόνης, οι οποίοι δεν είχαν ακούσει για τέτοια συμβάντα και αιφνιδιάζονται πέφτοντας εύκολα στην παγίδα. Μπορεί να τους τηλεφωνήσει κάποιος βραδιάτικα και να παρουσιαστεί πως είναι φίλος του παιδιού τους που έχει άμεση ανάγκη. Όσοι έχουν δεχτεί τέτοια τηλεφωνήματα μαρτυρούν πως τα άτομα αυτά έχουν και τον ανάλογο δραματικό τόνο ώστε να πηγαίνει η ψυχή σου στην Κούλουρη και να μην σου μένουν πολλά περιθώρια για λογικούς συνειρμούς. Ένας ηλικιωμένος, του οποίου τα αντανακλαστικά δεν θα λειτουργήσουν με τον ίδιο τρόπο όσο ενός νέου ή μεσήλικα, οι οποίοι θα θέσουν λογικά ερωτήματα και θα δράσουν, μπορεί να πέσει στην παγίδα. Όπως, και από καιρού εις καιρό, κάποιος την παθαίνει.   

86χρονος κατήγγειλε πως άγνωστος επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικά λέγοντας του ότι η κόρη του τραυματίστηκε και χρειάζεται επειγόντως χειρουργική επέμβαση για την οποία θα έπρεπε να του καταβάλει 60.000 ευρώ. Ο 86χρονος του είπε πως είχε μόνο €8.500 και έδωσαν ραντεβού για να του τα δώσει, ενώ είχε σκοπό να κάνει στη συνέχεια ανάληψη από την τράπεζα για το υπόλοιπο ποσό. Για να σώσει το παιδί του. Το ίδιο συνέβη και με άλλο ζευγάρι, το οποίο την γλύτωσε απλά και μόνο γιατί το παιδί τους ήταν στο εξωτερικό και δεν θα μπορούσε να είναι στο νοσοκομείο Λευκωσίας. Μέχρι όμως να το φτάσουν σε εκείνο το σημείο, έζησαν –με όλο το συναισθηματικό κόστος– το ατύχημα του παιδιού τους. Όπως και πολλοί άλλοι. 

Το έτος 2022, όταν όλα καταγράφονται, είναι δυνατόν να μην υπάρχουν ίχνη από αυτά τα τηλεφωνήματα; Τόσες καταγγελίες έχουν γίνει, δεν μπορεί να βρεθεί κάποια άκρη για να σταματήσει όλο αυτό, το οποίο εκτός από τη χρηματική απάτη υποβάλλει ανθρώπους σε τόσο πόνο για δήθεν ατυχήματα δικών τους ανθρώπων;