Ως προτεραιότητα για να επιτευχθεί η αλλαγή, θέτει τη συνεργασία ευρύτερα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης το ΔΗΚΟ, με το όνομα του προέδρου του να μπαίνει πρώτο στο τραπέζι. Δεύτερο όνομα δεν υπάρχει, αλλά την ίδια ώρα, δεν είναι και κόκκινη γραμμή η υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου για τις Προεδρικές. Αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα συμπεράσματα του χθεσινού συνεδρίου του ΔΗΚΟ και οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το κόμμα ενόψει προεδρικών εκλογών. Αυτό το οποίο αναφέρουν οι πληροφορίες, ήταν ότι στις τοποθετήσεις τους, τα μέλη του κόμματος ήταν ξεκάθαρα πως για το ΔΗΚΟ δεν μπορεί να μην είναι υποψήφιος ο πρόεδρος του κόμματος τους.

Παράλληλα, όπως πληροφορούμαστε, μέσα από τις τοποθετήσεις των μελών, προκύπτει η καθολική απόρριψη του σεναρίου στήριξης μιας υποψηφιότητας Παμπορίδη, το όνομα του οποίου έπαιξε στα ΜΜΕ. Έντονες όπως πληροφορούμαστε ήταν και οι τοποθετήσεις κατά της στήριξης μιας υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη, υπό το πρίσμα του ότι αποτελεί μια συνέχιση της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη. Ωστόσο, υπήρξαν όπως πληροφορούμαστε σε ένα μικρό ποσοστό και φωνές υπέρ της εξέτασης ως εναλλακτικού σεναρίου του ονόματος του τέως ΥΠΕΞ στην περίπτωση ναυαγίου της συνεργασίας με το ΑΚΕΛ. Προτεραιότητα όμως είναι,, όπως συνάγεται μέσα από το σύνολο της συζήτησης, η προώθηση του Νικόλα Παπαδόπουλου ως υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, μη αποκλειομένης και της αυτόνομης καθόδου. Αυτή την εβδομάδα αναμένονται εξελίξεις με τον καθορισμό συναντήσεων με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το συνέδριο του ΔΗΚΟ, ολοκληρώθηκε χθες με την έγκριση της Πολιτικής Διακήρυξης, η οποία καθορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο το ΔΗΚΟ θα κινηθεί ενόψει των Προεδρικών Εκλογών του 2023, επιδιώκοντας επαφές με όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις, πλην του ΕΛΑΜ, με μη κοινοβουλευτικά κόμματα και οργανώσεις. 

Στο τέλος αυτής της διαδικασίας και όταν θα τεθούν ενώπιον του κόμματος όλα τα δεδομένα, συλλογικά θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στην κρίσιμη συγκυρία στην οποία βρίσκεται ο τόπος και ο λαός μας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί επάξια να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στην αδήριτη ανάγκη εξόδου από τα οικονομικά, κοινωνικά και εθνικά αδιέξοδα. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Είπε ακόμη ότι στο ΔΗΚΟ «πιστεύουμε όσο ποτέ, στην προοπτική της κυπριακής οικονομίας και σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, με έμφαση στην καινοτομία, με κίνητρα για νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με φορολογικές μεταρρυθμίσεις, με θέσπιση κατώτατου μισθού, με ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». 

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ διαβεβαίωσε ότι το κόμμα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το κοινωνικό κράτος, για τη ριζική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος ώστε να διασφαλίζονται αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους, για την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς, για τη σωστή διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος και για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας, τη διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ασφάλεια και την ειρήνη. 

Είναι σε αυτά τα πλαίσια που η Πολιτική Διακήρυξη θέτει τα επόμενα βήματα του ΔΗΚΟ ενόψει και των Προεδρικών Εκλογών του 2023. 

Ο κ. Παπαδόπουλος, στην ομιλία του, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: 

«Είμαστε κόμμα της αντιπολίτευσης. Και θέλουμε την αλλαγή.» (…) «Είμαστε έτοιμοι να απευθυνθούμε σε άλλες πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν μαζί μας, για να πετύχουμε κοινές συνιστώσες που θα διαμορφώσουν μια κοινή πρόταση εξουσίας – ένα κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Τον πρώτο λόγο σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να τον έχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε, αλλά όχι να εγκαταλείψουμε θέσεις αρχών. Δεν υπάρχει περίπτωση να συμβιβαστούμε σε θέσεις αρχών που αφορούν το Κυπριακό. Σας υπόσχομαι πως όσο είμαι πρόεδρος αυτού του τιμημένου κόμματος, δεν πρόκειται να αναιρέσω τον Σπύρο Κυπριανού και τον Τάσσο Παπαδόπουλο.»

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε επίσης αποφασιστικότητα ως προς τη διεκδίκηση των Προεδρικών του 2023, μέσω εποικοδομητικών συνεργασιών. 

Το Πολιτικό Συνέδριο του ΔΗΚΟ χαιρέτισε η Πρόεδρος του S&D, Ιράτσε Γκαρσία, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:  

«Εκ μέρους της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σας στέλνω τις ευχές μου για ένα επιτυχημένο Συνέδριο. Η δύναμή σας ενόψει των προεδρικών εκλογών είναι πολύ σημαντική για μια πιο προοδευτική Κύπρο και Ευρώπη. Είμαι βέβαιη ότι το Συνέδριό σας θα δείξει για άλλη μια φορά την αφοσίωση του κόμματός σας στη δημοκρατία, την πρόοδο, την ισότητα των φύλων, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ως πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, είμαι σίγουρη ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για μια καλύτερη, πιο δίκαιη και πιο πράσινη Κύπρο και Ευρώπη, καθώς και μια ενωμένη Κύπρο.»

ΕΔΕΚ: Αλλαγή πολιτικής, όχι απλά προσώπων

Πρωτεύον για την ΕΔΕΚ είναι η διερεύνηση των δεδομένων μέσα στο πλαίσιο ανάπτυξης μίας αξιόπιστης συνεργασίας που να στοχεύει στην αλλαγή πολιτικής, αναφέρει σε ανακοίνωση της. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «με αφορμή, τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για ενδεχόμενες συνεργασίες ενόψει των προεδρικών εκλογών, από την πλευρά της ΕΔΕΚ, θα θέλαμε να τονίσουμε τα εξής:

Η εμπλοκή της ΕΔΕΚ στη συζήτηση για τις προεδρικές εκλογές θα γίνει μέσα σε πλαίσιο ισότιμης συμμετοχής από την αρχή, για τον καθορισμό τόσο του υποψηφίου όσο και της καταγραφής των συγκλίσεων και αποκλίσεων σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η οικονομία, η υγεία, το Κυπριακό, η διαφθορά και το μεταναστευτικό, ώστε να μπορέσουν τα συλλογικά όργανα να πάρουν τις αποφάσεις τους.

Πρωτεύον για την ΕΔΕΚ είναι η διερεύνηση των δεδομένων μέσα στο πλαίσιο ανάπτυξης μίας αξιόπιστης συνεργασίας.  

Η ΕΔΕΚ επιβεβαίωσε και μέσα από τη μέχρι σήμερα πορεία της πως είναι διατεθειμένη να εμπλακεί σε μία εποικοδομητική συζήτηση προς διερεύνηση συνεργασιών ενόψει των προεδρικών εκλογών στη βάση των πιο πάνω παραμέτρων.