To Top
02:53 Τετάρτη
20 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
«Δώρα» για να κλείσει το deal με Συνεργατισμό
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Δώρα» για να κλείσει το deal με Συνεργατισμό
  13 Ιουνίου 2018, 10:41 πμ  

Μέχρι τέλος της εβδομάδας, με βάση το αισιόδοξο σενάριο, η Ελληνική θα πρέπει να καταθέσει γραπτώς στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα την καταληκτική της πρόταση. Παρά τις προσδοκίες που είχαν εκφραστεί ότι χθες θα υπήρχε κατάθεση πρότασης αυτό δεν έγινε, αν και από κυβερνητικής πλευράς εκφράζεται αισιοδοξία ότι το deal θα κλείσει.

Αυτό που βγαίνει προς τα έξω είναι ότι η Ελληνική, για να πάρει τον «καλό» Συνεργατισμό, θα αποζημιωθεί και από πάνω. Όπως φαίνεται θα γίνει έκδοση ομολόγου, να δοθούν στην Τράπεζα και «λίγα μετρητά», ήταν η φράση κυβερνητικής πηγής και θα λειτουργήσει ασφαλιστικό σχέδιο προστασίας περιουσιακών στοιχείων (Asset Protection Scheme).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κυβέρνηση: Αναγκαία η ενίσχυση της ΣΚΤ με νέα κεφάλαια

Το θέμα προκύπτει από την κάλυψη του χρηματοδοτικού ελλείμματος και ανέρχεται περίπου στα €5,5 δισ. Είναι η διαφορά των καταθέσεων που διατηρεί σήμερα ο Συνεργατισμός ύψους περίπου €10 δισ. και των εξυπηρετούμενων χορηγήσεων ύψους €4,5 δισ.

Ένα μέρος της «τρύπας» θα καλυφθεί από το σύνολο των κρατικών ομολόγων ύψους €3,5 δισ. που έχει ο Συνεργατισμός στον ισολογισμό του.

Η κυβέρνηση αναμένεται να εκδώσει και νέο ομόλογο για να καλύψει τη διαφορά των καταθέσεων με τα περιουσιακά στοιχεία, κάτι που θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος. Μάλιστα δεν αποκλείεται να δώσει και μετρητά στην Ελληνική για να κλείσει τη διαφορά που προκύπτει. 

Άτομα που είναι κοντά στις διαπραγματεύσεις ανέφεραν ότι το ποσό, αν γίνει κάτι τέτοιο, «δεν θα είναι μεγάλο. Θα είναι στα ίδια επίπεδα περίπου της κατάθεσης από ρευστά που έκανε το κράτος στη ΣΚΤ και ήταν της τάξης των €150 εκατ». 

Για δάνεια που είναι επίφοβα και μπορεί να γίνουν μη εξυπηρετούμενα, αναμένεται να λειτουργήσει το σχέδιο Asset Protection Scheme. Δεν επιβαρύνει άμεσα τα δημόσια οικονομικά αλλά μόνο όταν γίνει η ενεργοποίηση του σχεδίου. Προς το παρόν και γι' αυτό το θέμα υπάρχουν μόνο διαρροές και κανείς δεν ξέρει πόσες θα είναι οι εγγυήσεις του κράτους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Aναβρασμός ενόψει του deal για το Συνεργατισμό

 

Ανοιχτό είναι και το θέμα με το τελικό ύψος της απαιτούμενης αύξησης κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας καθώς και η νέα  μετοχική  σύνθεση που θα προκύψει. Ουσιαστικά θα κριθεί από το χρηματοδοτικό κενό που θα κληθεί να καλύψει η Δημοκρατία για την πώληση του καλού Συνεργατισμού.

Η Ελληνική φαίνεται να εμμένει στη θέση ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα χρειαστούν για την εξαγορά των καλών στοιχείων ενεργητικού του Συνεργατισμού θα είναι περίπου κοντά στα €200 εκατ. Αρχικά το ποσό ήταν στα €500 εκατ.

Η Ελληνική Τράπεζα αναμένεται να δώσει λεπτομέρειες για το ποσό που θα καταβάλουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίων. Θα δώσει επίσης τα ονόματα των εν δυνάμει υποψηφίων επενδυτών που θα συμμετέχουν στη νέα μετοχική δομή της Τράπεζας.

Ένας εκ των τριών μεγαλομετόχων, το επενδυτικό ταμείο Third Point που κατέχει το 26%, φαίνεται να αποχωρεί και το ποσοστό του λέγεται ότι θα αγοράσει η εταιρεία Worldview Capital Management LLP. Στο νέο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής ενδέχεται να συμμετέχουν και τα επενδυτικά ταμεία Atlas, J.C. Flowers και Pimco. 

Η διοίκηση της Συνεργατικής Τράπεζας απέστειλε και την τυπική ειδοποίηση προς τους μετόχους της, στο κράτος και στους παλιούς συνεργατιστές για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για την ερχόμενη Δευτέρα, με στόχο τη λήψη οριστικών αποφάσεων επί της επικείμενης συμφωνίας.

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης αναμένεται να ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις αν και μια γεύση πήραν οι υπουργοί και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.  

 

 

  Θεανώ Θειοπούλου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.