«Κλινική Γενετικής του καρκίνου» θα δημιουργηθεί στο Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κέντρου.

“Ο Οργανισμός Ανδρέα Παπαέλληνα, στo πλαίσιo της κοινωνικής προσφοράς του, έχει προχωρήσει σε δωρεά για τη δημιουργία και λειτουργία της Κλινικής Γενετικής του καρκίνου στο Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, η οποία θα πλαισιώνεται με εξειδικευμένο παθολόγο ογκολόγο στα θέματα κλινικής γενετικής του καρκίνου, ο οποίος θα παρακολουθεί τακτικά τους συγγενείς των ασθενών συντονίζοντας όλους τους επιστήμονες που χρειάζεται για να προλάβουν ή/και να εντοπίσουν τον καρκίνο στο πρώιμο στάδιο του”, αναφέρεται.

 Προστίθεται ακόμα ότι ο καρκίνος συνήθως δεν είναι κληρονομικός. Παρόλα αυτά, έχει αποδειχτεί, μετά από μελέτες, ότι συγγενείς ασθενών που έχουν νοσήσει με καρκίνο, εάν είναι φορείς συγκεκριμένων ογκογονιδίων, έχουν αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου σε κάποιο στάδιο της ζωής τους και αναφέρεται ότι αυτή η κληρονομικότητα παρουσιάζεται σε ορισμένους τύπους καρκίνου, κυρίως του μαστού, των ωοθηκών, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Όταν επιβεβαιωθούν τα συγκεκριμένα ογκογονίδια, μετά από γενετικό έλεγχο, ο συγγενής του ασθενή παρακολουθείται από μια εξειδικευμένη ιατρική και επιστημονική ομάδα που στόχο έχει να αναπτύξει ένα σχέδιο πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου ευχαριστεί τον Οργανισμό Ανδρέα Παπαέλληνα για την ευγενή προσφορά του και την έμπρακτη συμβολή του στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.

ΚΥΠΕ