To Top
11:17 Σάββατο
23 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Συντεχνίες για ΣΚΤ: Πρώτα διαβούλευση για σχέδιο εργαζομένων
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Συντεχνίες για ΣΚΤ: Πρώτα διαβούλευση για σχέδιο εργαζομένων
Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιουνίου 2018, 7:29 μμ

Τη θέση της Κυβέρνησης για διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, επανέλαβε σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, μετά το πέρας της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τις συντεχνίες, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη.

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως η συζήτηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, ενώ θα γίνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των οργανώσεων και της ίδιας της Τράπεζας.

Εκείνο που έχει καταγραφεί στη συνάντηση, όπως είπε, «είναι η επανάληψη της θέσης της Κυβέρνησης ότι τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων της ΣΚΤ θα διασφαλιστούν. Η συζήτηση θα πρέπει να συνεχιστεί τις επόμενες μέρες και εφόσον έχουμε τη συμφωνία για το μέλλον της ΣΚΤ, οι διαπραγματεύσεις αυτές θα γίνουν ανάμεσα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και την ίδια την τράπεζα».

Δήλωσε επίσης, πως «ένα μέρος των υπαλλήλων θα ακολουθήσει τις εργασίες της τράπεζας που θα απορροφήσει μέρος των εργασιών της ΣΚΤ, ένα μέρος των υπαλλήλων θα απασχοληθεί στον φορέα που θα είναι η μετεξέλιξη της Συνεργατικής, επομένως τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες και στοιχεία θα τα έχουμε εφόσον καταλήξουμε στη συμφωνία».

«Το σχέδιο που θα ετοιμαστεί, είναι ευθύνη της ΣΚΤ», δήλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΣΚΤ: Αποζημιώσεις με πλαφόν €100.000 για 1.000 υπαλλήλους

Κυρίτσης: Πρώτα διαβούλευση για σχέδιο εργαζομένων

Όπως ανέφερε εκ μέρους όλων των συντεχνιών, ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπος Κυρίτσης, «σήμερα υπήρξε επαναβεβαίωση ότι ισχύουν οι δεσμεύσεις που λάβαμε».

Συγκεκριμένα:

  • Όσοι εργαζόμενοι θα μετακινηθούν από Συνεργατισμό και θα πάνε στην Ελληνική, θα παν με όλα τα δικαιώματα που προκύπτουν από τις συμφωνίες, συμβάσεις και νομοθεσίες
  • Ότι θα υπάρξει ένα σχέδιο εθελοντικής εξόδου, το οποίο για να είναι πραγματικό, πρέπει να είναι ελκυστικό. Αυτό το σχέδιο έχει γίνει συμφωνία ότι θα το διαμορφώσουμε τις επόμενες μέρες, σε εντατικές διαβουλεύσεις με την ΣΚΤ
  • Όσοι εργαζόμενοι θα μείνουν στη Συνεργατική, θα διασφαλίζονται τα δικαιώματά τους όπως προβλέπεται.

Τόνισε ακόμη πως οι συντεχνίες ενημερώθηκαν για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις. «Είναι ξεκάθαρο, πως ως συνδικαλιστικό κίνημα το ελάχιστο που διεκδικούμαι είναι να μην θυματοποιηθεί κανένας εργαζόμενος στο Συνεργατισμό, από τις όποιες εξελίξεις», τόνισε.

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει πλήρως. «Δεν υπάρχει τελειωμένη συμφωνία, ευελπιστούμε όμως ότι οι εξελίξεις θα είναι τέτοιες, που θα είναι θετικές  όσον αφορά την πτυχή της διασφάλισης των εργαζομένων και της μη θυματοποίησής τους».

Τόνισε ακόμη πως το σχέδιο που θα ετοιμαστεί, θα πρέπει όντως να μπορεί να ελκύσει τους σημερινούς εργαζομένους του Συνεργατισμού.

Ερωτηθείς είπε ότι οι εργαζόμενοι στον Συνεργατισμό ανέρχονται σε 2650 άτομα.

Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η διαπραγμάτευση είναι ακόμα σε εξέλιξη. Βρισκόμαστε υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οπότε δεν πρέπει να πούμε τίποτε άλλο, πέραν από αυτά που είπε ο κ. Κυρίτσης εκ μέρους όλων των συντεχνιών».

«Το μήνυμα που στέλνουμε στους εργαζόμενους είναι ότι επαναλαμβάνεται η δέσμευση της Κυβέρνησης για πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Τις επόμενες ημέρες θα εμπλακούμε σε εντατικό διάλογο με τη ΣΚΤ έτσι ώστε να καταλήξουμε στις πρόνοιες και στα σημεία που αφορούν την τελική κατάληξη του σχεδίου».

Ερωτηθείς είπε ότι οι εργαζόμενοι στον Συνεργατισμό ανέρχονται σε 2650 άτομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΣΚΤ: Συμφωνία στην αύξηση κεφαλαίου ξεκλειδώνει το deal

Την ίδια ώρα, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥΓλαύκος Χατζηπέτρου, εξήγησε πως η συμφωνία δεν έχει κλείσει, αλλά οι προϋποθέσεις είναι καλές. «Περιμένουμε να δούμε σε ένα περίγραμμα στη συνέχεια πώς υλοποιείται η κυβερνητική δέσμευση για πλήρη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Τέλος, ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΤΥΚ κ. Λοΐζος Χατζηκωστής είπε ότι «ως η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στο χώρο του Συνεργατισμού, αλλά και της Ελληνικής Τράπεζας μάς ενδιαφέρει και ο σημερινός υπάλληλος στη Συνεργατική να διασφαλιστεί, και αυτός που θα πάει στην Ελληνική και αυτός που θα μείνει. Μας ενδιαφέρει, επίσης, για αυτούς που θα μεταπηδήσουν στην Ελληνική Τράπεζα, το σχήμα να είναι βιώσιμο και να μπορεί να λειτουργήσει για να έχουμε μέλλον και προοπτική.  

Είναι ανεπίτρεπτο να γίνουν σήμερα και μάλιστα σε μια κρατική τράπεζα οποιεσδήποτε τυχόν απολύσεις ή εκβιασμοί. Πρέπει το σχέδιο να είναι ελκυστικό, παρόμοιο με τα σχέδια που έχουν προσφερθεί σε άλλες τράπεζες και στέφθηκαν με επιτυχία, για να μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα και να δούμε με αισιοδοξία το αύριο».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», από τους 2.667 υπαλλήλους της Συνεργατικής μεταφέρονται στην Ελληνική περίπου 900 με 1.000, ενώ άλλοι 100 εργαζόμενοι θα μεταφερθούν στην Altamira, στην οποία είχαν ήδη μεταφερθεί 350 εργαζόμενοι της ΣΚΤ.

Περίπου 250 υπάλληλοι της Συνεργατικής θα μεταφερθούν στον Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων που θα δημιουργηθεί.

Η φόρμουλα που επεξεργάζεται η ΣΚΤ αναμένεται να έχει κόστος περίπου €100 εκατ., τα οποία θα δοθούν ως αποζημιώσεις στους εργαζόμενους που πλεονάζουν. Πριν τρέξουν οι εξελίξεις με την απορρόφηση του καλού συνεργατισμού, υπήρχε σχέδιο για την αποχώρηση εργαζομένων και υπολογιζόταν ότι θα είναι περίπου 800 άτομα.

Πηγή: philenews

  Στέφανος Κουρατζής   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.