Εδώ και σχεδόν έναν χρόνο συζητάμε για την υπόθεση Γιαννάκη Γιαννάκη. Πριν λίγες μέρες γράφτηκε, χωρίς ακόμα να επισημοποιηθεί –αλλά ούτε και να διαψευστεί– ότι οι αμερικανικές Αρχές πληροφόρησαν τις κυπριακές πως το πανεπιστήμιο που φέρεται να έδωσε πτυχίο στον πρώην Επίτροπο Εθελοντισμού, δήλωσε πως το εν λόγω άτομο δεν υπήρξε απόφοιτος τους. 

Παρά τις όποιες προσπάθειες να πέσει στα μαλακά η υπόθεση, ο κόμπος –έστω και με αργοπορία– μοιάζει να φτάνει στο χτένι. Ωστόσο, στην εν λόγω υπόθεση αυτός που ερευνάται δεν θα πρέπει να είναι μόνο ο Γιαννάκη. Για να φτάσει εκεί που έφτασε, ειδικά για να προσληφθεί σε μια δημόσια θέση, όπως αυτή στον Οργανισμό Νεολαίας, υπέβαλε χαρτιά, πέρασε από εξετάσεις, προφορικές ίσως και γραπτές. Στον φάκελο του, με 25 χρόνια καθυστέρηση, βρέθηκε ένα απολυτήριο γυμνασίου φανερά παραποιημένο. Μαθηματικά Twelve που έγινε 17, Φυσική-Χημεία Thirteen που έγινε 19, Οικονομικά Ten που έγινε 17 και πάει λέγοντας. Ποιος το παραποίησε; Ήταν εξαρχής σε αυτή τη μορφή; Αν ναι, ποιος παρέλαβε ένα τέτοιο χαρτί και δεν πρόσεξε την τόσο εξόφθαλμη παραποίηση; Ποιος ή ποιοι έκαναν αποδεκτό ένα τέτοιο απολυτήριο χωρίς να μπουν στον κόπο να ψάξουν να δουν τι γίνεται; Ένα τηλεφώνημα χρειαζόταν για να επικοινωνήσει κάποιος με το Γυμνάσιο της Λάρνακας από όπου εκδόθηκε. 

Για μια τέτοια υπόθεση χρειάζονται σαφώς πέραν του ενός ατόμου. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, κανένας άλλος δεν ερευνάται. Οι αστυνομικές Αρχές καλύπτονταν ως τώρα στο «αναμένουμε απάντηση από την Αμερική». Από την Αμερική για το πτυχίο. Το απολυτήριο όμως του Γυμνασίου εκδόθηκε στην Κύπρο και βρέθηκε στον φάκελο του Οργανισμού Νεολαίας, ο οποίος είναι επίσης στην Κύπρο. Ποιοι εξέτασαν τα προσόντα του Γιαννάκη το 1996 για την πρόσληψη και ποιοι το 2007 για τη μονιμοποίηση του που οδήγησε στη συνέχεια στην ανέλιξη του; Και παρά την εντυπωσιακή ανέλιξη του, κρατούσε και την θέση στον Οργανισμό για να επανέλθει άμα χρειαστεί. Με το ίδιο απολυτήριο. Το οποίο δεν θα είχε καμία σημασία αν είχε γενικό 14, ας πούμε, αλλά ο άνθρωπος ήταν –παρά τις μαθησιακές του επιδόσεις– ταλαντούχος. Αυτό που συζητάμε είναι ενδεχόμενη απάτη. Η οποία καλύφθηκε και στηρίχτηκε από κάποιους. Ποιοι είναι αυτοί; Θα μάθουμε ποτέ; Θα μας εξηγήσουν γιατί δέχτηκαν ένα εξόφθαλμα παραποιημένο έγγραφο; Θα ζητηθούν ευθύνες από αυτούς ή θα αφεθούν να στηρίζουν Γιαννάκηδες; Και εμείς θα συνεχίζουμε να τρώμε κουτόχορτο.  

[email protected]