Πυρκαγιά στην Κοριέντες έχει πάρει γιγαντιαίες διαστάσεις, έχει επεκταθεί σε πάνω από 5 εκατομμύρια στρέμματα, με άλλα λόγια στο 6% της συνολικής επιφάνειας της βόρειας επαρχίας, υπογραμμίζοντας τις συνέπειες της ξηρασίας που έφερε το φαινόμενο Λα Νίνια στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Προληπτική εκκένωση

Πηγή προσκείμενη στην Πολιτική Προστασία είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι πυροσβέστες συνεχίζουν τις προσπάθειες για να ελέγξουν τη φωτιά και ότι σπίτια και ξενοδοχείο στην επαρχιακή πρωτεύουσα, η οποία απέχει περίπου 800 χιλιόμετρα βόρεια της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας Μπουένος Aιρες, εκκενώθηκαν προληπτικά.

«Οι φλόγες εξαπλώνονται αλματωδώς, έχουν ήδη απανθρακώσει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, μετατρέποντας χωράφια σε γραμμή πυρός που είναι σχεδόν αδύνατο να ελεγχθεί», εξήγησε o φορέας, ο οποίος εκπροσωπεί τους αγρότες της επαρχίας, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Στην Κοριέντες παράγονται μεταξύ άλλων κίτρο, ρύζι, καπνός, ματέ (φυτό από τα φύλλα του οποίου μπορεί κανείς να φτιάξει αφέψημα παρόμοιο με το τσάι), βαμβάκι, ενώ στην επαρχία λειτουργούν κτηνοτροφικές μονάδες και ορισμένα έσοδα φέρνει επίσης η δασοκομική δραστηριότητα.

«Καίγονται σχεδόν 5.180.000 στρέμματα», τόνισε ο Νικολάς Πίνο, πρόεδρος της ένωσης αγροτικών κοινοτήτων στην Κοριέντες, μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο της Αργεντινής, σημειώνοντας ότι ελπίζει πως έρχονται βροχές που θα βοηθήσουν να περιοριστεί η πύρινη λαίλαπα.

Το πρόβλημα της ξηρασίας

«Τα χωράφια θα σωθούν, θα έχουμε κάποια στιγμή ισχυρές βροχοπτώσεις και αυτή η καταστροφή θα σταματήσει, όμως (η πυρκαγιά) έφερε πραγματικά το πρόβλημα (της ξηρασίας) στο προσκήνιο», τόνισε.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αργεντινής προβλέπει ασθενείς βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες, μόλις 5 ως 10 χιλιοστά.

Η Αργεντινή πλήττεται από το δεύτερο συνεχόμενο φαινόμενο Λα Νίνια, που μειώνει πολύ τη βροχόπτωση στις κεντρικές, αγροτικές περιοχές της – οι οποίες αποτελούν κλειδί για τις εξαγωγές και τα αποθέματα συναλλάγματος του νοτιοαμερικάνικου κράτους σε βαθιά οικονομική κρίση.

in.gr