Πυρετός διπλωματικών διεργασιών επικρατεί τις τελευταίες ώρες, με τους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας να συνομιλούν για την αποκλιμάκωση της κρίσης στα ρωσοουκρανικά σύνορα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ είχαν νέα τηλεφωνική επικοινωνία.

Στη συνέχεια, όπως μετέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Λαβρόφ ζήτησε να υπάρξει διάλογος στον οποίο θα τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που έχει προτάξει η Ρωσία ζητώντας εγγυήσεις ασφαλείας. 

Φέρεται να είπε στον Μπλίνκεν ότι η επιθετική ρητορική από πλευράς Ουάσινγκτον δεν είνα αποδεκτή, όμως είναι «απαραίτητη η συνέχιση του διαλόγου».

Πάντως, το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να εγκαλεί το Κρεμλίνο για κινήσεις αποσταθεροποίησης, ζητώντας βήματα που να δείχνουν αποκλιμάκωση, ενώ η Μόσχα από την πλευρά της κάνει λόγο για πληροφοριακή τρομοκρατία της Δύσης, σχολιάζοντας τα περί πιθανής εισβολής στην Ουκρανία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ουκρανία: Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία χαιρετίζουν τις αναφορές για απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δει ακόμη αποδείξεις περί της απόσυρσης των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα με την Ουκρανία, όμως μια τέτοια ενέργεια θα ήταν καλοδεχούμενη, είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη.

«Θα ήταν μια καλοδεχούμενη είδηση, εάν είναι έγκυρη. Δεν έχουμε δει αποδείξεις ακόμα», ανέφερε η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπός της.

«Δεν θέλουμε πόλεμο στην Ευρώπη », είπε ο Πούτιν στον Σολτς 

Τρεις ώρες διήρκεσαν οι συνομιλίες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Γερμανού Καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Κρεμλίνο.

Ο Γερμανός Καγκελάριος τόνισε ότι οι σχέσεις Γερμανίας και Ρωσίας είναι «καλές» κι ότι οι διμερείς οικονομικοί δεσμοί εξακολουθούν να έχουν μεγάλες δυνατότητες. Σε ότι αφορά την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, ο Σολτς υποστήριξε ότι είναι ένα «καλό σημάδι».

Την ίδια ώρα, όμως ο Σοσιαλδημοκράτης Καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε στον Πούτιν την έντονη ανησυχία του για τους χιλιάδες στρατιώτες που παραμένουν στα σύνορα: «Ανησυχούμε πολύ για το τι θα γίνει με τους εκατό χιλιάδες στρατιώτες και τις δραστηριότητές τους στο άμεσο μέλλον. Δεν μπορούμε να δούμε καμία λογική στην παρουσία των στρατευμάτων. Ως εκ τούτου, απαιτείται επειγόντως αποκλιμάκωση. Αυτό είναι σημαντικό σε αυτή την τεταμένη και δύσκολη κατάσταση, ώστε να μην υπάρξει πόλεμος στην Ευρώπη», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς.

Aπό την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με την ΕΕ και όλες τις δυτικές χώρες.

«Ωστόσο», όπως είπε, «τα συμφέροντα της Ρωσίας θα πρέπει να ληφθούν δεόντως υπόψη. «Δεν θέλουμε πόλεμο στην Ευρώπη», τόνισε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου επισημαίνοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που η χώρα του απαιτεί εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση. Ο ίδιος πάντως, υπογράμμισε ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει δοθεί ικανοποιητική απάντηση στα αιτήματα της χώρας του. Επιπλέον, εξήρε τη σημασία του αγωγού «Nord Stream 2» στη Βαλτική Θάλασσα, ο οποίος, όπως δήλωσε , θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

 Νέα συνομιλία Μπάιντεν με Μακρον

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μετά την επίκεψη στη Μόσχα και τις συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τις οποίες εστίασε στην ανάγκη εφαρμογής της διπλωματίας, θα μιλήσει και πάλι τηλεφωνικά σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, λίγες ώρες αφότου η Ρωσία διέταξε να επιστρέψουν στους στρατώνες τους ορισμένες μονάδες που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις, όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ, την ώρα που στη Μόσχα βρίσκεται ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς για συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή.

Στρατεύματα επέστρεψαν στις βάσεις τους

Εν τω μεταξύ, στη βάση τους επιστρέφουν κάποιες ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τη Μόσχα. Τα ρωσικά στρατεύματα θα επιστρέψουν στις βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων τους και οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας έχουν αρχίσει ήδη να φορτώνουν τον εξοπλισμό τους για την αποχώρησή τους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ την Τρίτη.

Την έναρξη της αποχώρησης επιβεβαίωσε και το Κρεμλίνο, κάνοντας λόγο για μια «φυσιολογική διαδικασία» και καταγγέλλοντας τη δυτική «υστερία» περί μιας υποτιθέμενης επικείμενης εισβολής στη χώρα αυτή από τη Μόσχα. «Ανέκαθεν λέγαμε πως μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, (…) τα στρατεύματα θα επέστρεφαν στις βάσεις τους. Αυτό είναι που συμβαίνει εδώ, είναι η συνήθης διαδικασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

protothema.gr