Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αντιδρά στην κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Ουκρανία, σταματώντας τη διαδικασία αδειοδότησης του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ότι ζήτησε από το ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας να λάβει τα απαραίτητα διοικητικού χαρακτήρα μέτρα, προκειμένου να μην είναι δυνατόν να αδειοδοτηθεί προς το παρόν ο αγωγός φυσικού αερίου. «Και χωρίς αυτήν την πιστοποίηση ο Nord Stream 2 δεν θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία».

Όπως αναφέρει το περιοδικό Spiegel o ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) έδωσε με επιστολή του σήμερα το πρωί εντολή στην υπαγόμενη στον ίδιο Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων να αποσύρει παλαιότερο θετικό πιστοποιητικό, το οποίο αποτελεί καθοριστικής σημασίας προϋπόθεση για την εκκρεμή διαδικασία αδειοδότησης του αγωγού.

ΔΕΙΤΕ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Το πιστοποιητικό, το οποίο είχε εκδοθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση στα τέλη Οκτωβρίου, αναφέρεται στην ασφάλεια εφοδιασμού της Γερμανίας με φυσικό αέριο, η οποία σύμφωνα με την άποψη που επικρατούσε τότε δεν ετίθετο σε κίνδυνο από την έναρξη της λειτουργίας του Nord Stream 2.

Σύμφωνα με την επιστολή, αυτό δεν ισχύει πλέον λόγω της επανεκτίμησης της γεωστρατηγικής κατάστασης και της κλιμάκωσης των συνθηκών στην Ανατολική Ουκρανία. «Η χορήγηση άδειας χωρίς αυτό το πιστοποιητικό δεν είναι δυνατή», αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομίας.

Ο Αντικαγκελάριος Χάμπεκ προετοιμαζόταν για αυτό το βήμα εδώ και μήνες, με δεδομένη την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία. Κατά βάση ο Χάμπεκ δεν συμμεριζόταν ποτέ την άποψη της προηγούμενης Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης. Τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται όμως πως έπεισε για τις θέσεις του τον Καγκελάριο Σολτς και τον κυβερνητικό του εταίρο SPD.

Τις επόμενες εβδομάδες, το ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας σκοπεύει να εξετάσει διεξοδικά τις επιπτώσεις των γεωπολιτικών εξελίξεων και της κατάστασης στην Ανατολική Ουκρανία στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Γερμανίας.

ΚΥΠΕ