Νέος Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων, στην οποία συμμετέχουν οι Πρυτάνεις όλων των πανεπιστημίων της Κύπρου, ανέλαβε ο Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, με απόφαση της 31ης Συνόδου των Πρυτάνεων των κυπριακών Πανεπιστημίων, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

 Όπως ανακοίνωσε το ΤΕΠΑΚ την προεδρία στον Καθηγητή Παναγιώτη Ζαφείρη παρέδωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις, Καθηγητής Παντελής Σκλιάς.

Τη θέση του Αντιπροέδρου της Συνόδου των Πρυτάνεων ανέλαβε ο Καθηγητής Πανίκος Πουτζιουρής και του Γραμματέα ο Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας.

 Σε δηλώσεις του, ο νέος Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων ανέφερε ότι «ο τομέας της ανώτατης εκπαίδευσης στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη και ο ηγετικός ρόλος και η συνεισφορά των πανεπιστημίων στην ανάπτυξη της  Έρευνας, της Εκπαίδευσης και της διασύνδεσης τους με τη Βιομηχανία και την Κοινωνία αναγνωρίζεται από όλους.

Πρόσθεσε πως ταυτόχρονα, παραμένουν σειρά θεμάτων και προκλήσεων τα οποία θα απασχολήσουν τη Σύνοδο των Πρυτάνεων την επόμενη διετία και σχετίζονται με το νομικό πλαίσιο που επηρεάζει και αφορά τη λειτουργία των κυπριακών πανεπιστημίων, την προσέλκυση ξένων φοιτητών ποιότητας και την εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων σε ευθυγράμμιση με και εκμεταλλευόμενοι τις ευρωπαϊκές και διεθνείς τάσεις.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων αποτελεί όργανο διασφάλισης της αυτονομίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Κύπρου ενώ παράλληλα έχει ως στρατηγικό στόχο, την προώθηση της ποιότητας της εκπαίδευσης και της έρευνας.