Μέχρι και την υστάτη συνεχίζεται το παζάρι για τους νέους δήμους, όπως προκύπτει και από τις τροπολογίες που κατέθεσαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα ενόψει της έγκρισης των τριών νομοσχεδίων της Μεταρρύθμισης και με βάση αυτές, κάποιοι υφιστάμενοι δήμοι εξαφανίζονται από τον χάρτη.

Αν εγκριθούν κάποιες από τις τροπολογίες όπως η ενσωμάτωση του Δήμου Στροβόλου στη Λευκωσία, του Ύψωνα στη Λεμεσό, της Γεροσκήπου στην Πάφο και της Δερύνειας στο Παραλίμνι, τότε οι Δήμοι, από 20 που εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής μειώνονται σε 16, αλλά αυξάνονται σε 17 αν διατηρηθεί η Αραδίππου, όπως είχε εισηγηθεί ο ΔΗΣΥ.

Πιο αναλυτικά, ο ΔΗΣΥ κατέθεσε τις ακόλουθες τροπολογίες ως προς τη σύσταση των νέων σχημάτων: Ένταξη του Δήμου Στροβόλου στον νέο Δήμο Λευκωσίας. Ένταξη του Δήμου Ύψωνα και της κοινότητας Ασώματου στον νέο Δήμο Λεμεσού. Αφαίρεση από τον νέο Δήμο Λευκάρων των κοινοτήτων Αγίου Θεοδώρου, Κοφίνου, Λάγιας και Σκαρίνου. Δημιουργία ενός νέου δήμου, ο οποίος θα αποτελείται από τους δήμους Πάφου και Γεροσκήπου και τις κοινότητες Αχέλειας, Κονιών και Τίμης.

Το ΑΚΕΛ προτείνει τις ακόλουθες τροπολογίες: Μετονομασία του προτεινόμενου νέου Δήμου Λατσιών-Γερίου σε Δήμο Αθαλάσσας και η ένταξη σε αυτόν του Δήμου Αγλαντζιάς. Δημιουργία ενός νέου δήμου, ο οποίος θα αποτελείται από τους Δήμους Λάρνακας, Αραδίππου και Λιβαδιών, καθώς και την κοινότητα Βορόκληνης. Δημιουργία ενός νέου δήμου, ο οποίος θα αποτελείται από τον Δήμο Δερύνειας, καθώς και τις κοινότητες Αχερίτου και Φρενάρου. Εναλλακτικά προτείνεται η μετονομασία του Δήμου Παραλιμνίου σε Δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας. Δημιουργία ενός νέου δήμου ο οποίος θα αποτελείται από τους Δήμους Αγίας Νάπας και Σωτήρας, καθώς και τις κοινότητες Αυγόρου, Αχερίτου, Άχνας, Λιοπετρίου και Φρενάρου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η ΔΗΠΑ κατέθεσε και τις ακόλουθες τροπολογίες: Συνένωση του Δήμου Στροβόλου με τους Δήμους Λακατάμειας και Τσερίου και τον συνοικισμό Ανθούπολης. Δημιουργία ενός νέου δήμου, ο οποίος θα αποτελείται από τους Δήμους Λεμεσού, Κάτω Πολεμιδιών, Μέσα Γειτονιάς και Ύψωνα, καθώς και τις κοινότητες Άνω Πολεμιδιών και Τσερκέζων. Εναλλακτικά προτείνεται η δημιουργία ενός νέου δήμου, ο οποίος θα αποτελείται από τους Δήμους Λεμεσού, Κάτω Πολεμιδιών και Μέσα Γειτονιάς, και τις κοινότητες Άνω Πολεμιδιών και Τσερκέζων. Εναλλακτικά (επίσης) προτείνεται η δημιουργία ενός νέου δήμου, ο οποίος θα αποτελείται από τους δήμους Ύψωνα και Κάτω Πολεμιδιών και την κοινότητα Άνω Πολεμιδιών. Δημιουργία νέου δήμου, ο οποίος θα αποτελείται από τους δήμους Λάρνακας, Αραδίππου, Δρομολαξιάς-Μενεού και Λιβαδιών και την κοινότητα Βορόκληνης. Δημιουργία νέου δήμου, ο οποίος θα αποτελείται από τους Δήμους Πάφου και Γεροσκήπου και τις κοινότητες Αγίας Μαρινούδας, Αχέλειας, Κονιών και Τίμης. Δημιουργία Δήμου Αγίας Νάπας ο οποίος αποτελείται από τους Δήμους Αγίας Νάπας και Σωτήρας, καθώς και την κοινότητα Λιοπετρίου. Δήμος Παραλιμνίου με τη Δερύνεια, καθώς και τις κοινότητες Αυγόρου, Αχερίτου, Άχνας και Φρενάρου. Εναλλακτικά προτείνεται ένταξη των κοινοτήτων Αυγόρου και Άχνας στον Δήμο Παραλιμνίου.

Πέραν της σύστασης των δήμων, ο ΔΗΣΥ προτείνει κατάργηση των προνοιών του νομοσχεδίου που προβλέπουν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για τους σκοπούς των προτεινόμενων συνενώσεων τοπικών Αρχών. Το ΑΚΕΛ προτείνει προκήρυξη δημοψηφισμάτων μέχρι τις 31Μαΐου 2023. Το ΔΗΚΟ υποστηρίζει τη διεξαγωγή ενός ενιαίου δημοψηφίσματος για όλη την επικράτεια.