To Top
19:22 Τετάρτη
18 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Τέλος εποχής το όραμα των μεγάλων τραπεζών
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τέλος εποχής το όραμα των μεγάλων τραπεζών
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιουλίου 2018, 10:00 πμ

Τέλος εποχής, μετά από 63 χρόνια παρουσίας στην αγορά του Λονδίνου, σηματοδοτεί η απόφαση της Τράπεζας Κύπρου να πωλήσει τη θυγατρική της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με την πράξη αυτή κλείνει και ένας ιστορικός κύκλος παρουσίας στο εξωτερικό για τα κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα που περιορίζουν πλέον τις τραπεζικές εργασίες στην κυπριακή αγορά.

Πρόκειται για μια κίνηση που ξεκίνησε το 2013 με την πώληση των θυγατρικών της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής και της Ελληνικής στην Ελλάδα, και σειρά πήραν όλες οι αγορές στο εξωτερικό όπου είχαν παρουσία τα πιστωτικά ιδρύματα. Για την ιστορία σημειώνεται ότι το 1955 η Τράπεζα Κύπρου άνοιξε το πρώτο υποκατάστημα στο Λονδίνο για να εξυπηρετήσει την κυπριακή κοινότητα. Το 1960 ίδρυσε θυγατρική τράπεζα στο Λονδίνο. Η συνέχεια ήρθε πολύ αργότερα, αλλά με διαφορετικό τρόπο.

Στις 19 Ιανουαρίου 2017 η Τράπεζα Κύπρου εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Χθες ωστόσο ανακοινώθηκε η υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για πώληση της θυγατρικής της τράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο Bank of Cyprus UK Limited και της θυγατρικής της Bank of Cyprus Financial Services Ltd. Αγοραστής είναι η Cynergy Capital Limited και πωλητής η Bank of Cyprus Holdings Public Limited Company. Η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2018 και υπόκειται σε έγκριση από τις εποπτικές Αρχές του συγκροτήματος και της BOC UK. Το τίμημα πώλησης ύψους £103 εκατ. (περίπου €117 εκατ.) υπόκειται σε συνήθεις αναπροσαρμογές με την ολοκλήρωση της πώλησης. Το τίμημα πώλησης είναι πληρωτέο σε μετρητά, με το μισό να είναι αναβαλλόμενο για περίοδο 24 μηνών από την ολοκλήρωση της πώλησης, χωρίς οποιουσδήποτε όρους που να αφορούν την επίδοση της BOC UK.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: €117 εκατ. πωλήθηκε η Τράπεζα Κύπρου Ην. Βασιλείου

Με ολοκλήρωση της πώλησης, το εισπραχθέν ποσό αναμένεται να έχει θετική επίδραση περίπου 65 μ.β. στον δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) του συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου και περίπου 60 μ.β. στον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας του συγκροτήματος. Το λογιστικό κέρδος από την πώληση αναμένεται να ανέλθει σε περίπου €3 εκατ. Το συγκρότημα θα προβεί σε επικαιροποιημένη ενημέρωση για τη χρηματοοικονομική επίδραση της πώλησης κατά την ολοκλήρωσή της. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου, η πώληση εμπίπτει στη στρατηγική του συγκροτήματος για δημιουργία αξίας για τους μετόχους και επικέντρωση κυρίως στη στήριξη της ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας. Στα πλαίσια αυτής της συναλλαγής, το συγκρότημα και η BOC UK θα υπογράψουν συμφωνία συνεργασίας, μέσω της οποίας οι δύο οργανισμοί θα συνεργάζονται σε διάφορους σημαντικούς τομείς στο μέλλον, περιλαμβανομένης και της συνέχισης της εξυπηρέτησης των υφιστάμενων πελατών.

Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης, η εμπορική επωνυμία της BOC UK αναμένεται να αλλάξει σε «Cynergy Bank», και ταυτόχρονα να εστιάσει σε ένα μοντέρνο και ενεργητικό προφίλ. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν, η πώληση αυτή αποτελεί ακόμα ένα θετικό βήμα στην πορεία του συγκροτήματος για ανάκτηση της ισχυρής του θέσης. Η συναλλαγή θα απλοποιήσει περαιτέρω το συγκρότημα και θα δημιουργήσει θετική αξία στους μετόχους. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν για τις κύριες δραστηριότητες του συγκροτήματος στην Κύπρο, για τη συνεχή στήριξη της ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας. 

  Θεανώ Θειοπούλου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.